Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов кандидат оспорва властта на Мадуро във Венецуела

Едмундо Гонсалес Урутия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов кандидат на опозицията във Венецуела получи ключова подкрепа в противопоставянето с президента-социалист Николас Мадуро. 74-годишният дипломат Едмундо Гонсалес Урутия се представя за кандидат на "тези, които искат промяна" на вота за държавен глава на 24 юли и късно в петък беше финално одобрен от основния опозиционен алианс.

Бившият посланик на страната в Аржентина и Алжир, когото информационните агенции определят като слабо познат, получи подкрепа на Мария Корина Мачадо - популярна опозиционна фигура, която спечели първичен вот за президентската кандидатура, но получи забрана да заеме държавен пост след присъда за корупция.  

Във видеообръщение Мачадо заяви, че противниците на управляващите социалисти са "обединени и силни", както и че кандидатурата на Гонсалес Урутия се подкрепя от всички.

Николас Мадуро, наследникът на популярния и вече покоен ляв лидер Уго Чавес, управлява страната от 2014 година насам и ще се бори за трети мандат. Венецуела от години е в тежко икономическо положение, което според различни оценки се дължи както на корупцията в рамките на държавния апарат, така и на американски санкции.

Преизбирането на Мадуро през 2018 година се случи при бойкот на опозицията, която впоследствие обяви за държавен глава лидера на парламента Хуан Гуайдо. Той получи подкрепата на Вашингтон и Европа, но в последсалите години и в рамките на преговори с опозицията социалистите укрепиха властта си.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна