Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната община иска придобиване на двата подземни гаража под НДК

Национален дворец на културата
Снимка: Ани Петрова

Планът за безвъзмездно придобиване и за стопанисване, ремонт и ползване по предназначение от страна на Столичната община на двата подземни гаража - публична държавна собственост, част от капитала на НДК, е включен в дневния ред на предстоящото заседание на Столичния общински съвет. Това беше основната тема и на заседанието в понеделник на Комисията по транспорт в СОС.

Беше представен доклад, който цели паркоместата под НДК да бъдат предоставени в полза на гражданите. Целта на доклада е да започнат разговори от страна на кмета на София с принципала на НДК – Министерството на културата, каза пред Радио София общинският съветник Борис Бонев.

„Ако в рамките на тези разговори се установи, че изваждането на тези два обекта от капитала на дружеството ще го декапитализира и ще се отрази негативно на неговия финансов резултат, това е въпрос на последващ анализ. По време на тези преговори, не изключвам възможността общината да предложи нещо в замяна, така че да не се декапитализира дружеството“, обясни Бонев.

По думите му, има сериозни разминавания в документацията, касаеща собствеността, кадастралните номера и предназначението на цялото подземие на НДК.

Според общинския съветник от ГЕРБ Прошко Прошков става дума за капитал на дружеството. Ася Тодорова от ИТН изтъкна, че придобиването на паркингите от страната общината би „обезкървило под някаква форма“ дружеството.

От своя страна Симеон Ставрев заяви, че пространството под НДК е публичен ресурс, а не се използва по предназначение.

След проведено гласуване, докладът беше отхвърлен Комисията по транспорт в СОС.

Подробности можете да чуете в звуковия файл и да проследите заседанието на Комисията по транспорт във видеото.


По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна