Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Снимка: БГНЕС

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си. Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки. 

Използвана е същата технология като при настоящите ваксини срещу Covid. 

"Персонализирана ваксина" означава, че нейният състав се променя, за да отговаря на индивидуалните нужди на пациентите. Създадена е, за да съответства на уникалния генетичен подпис на тумора на пациента и работи, като инструктира тялото да произвежда протеини или антитела. 

Би Би Си съобщава, че лекарите от университетския колеж в Лондон предлагат ваксината в комбинация с друго лекарство - пембролизумаб или Keytruda, което също помага на имунната система да убива раковите клетки. Комбинираното лечение, изготвено от Moderna и Merck Sharp and Dohme, все още не се предлага рутинно в националното здравепозване, извън клиничните изпитвания. 

Д-р Хедър Шоу от Университетския колеж в Лондон заяви за медията, че ваксината има потенциал да излекува хора с меланом и се тества върху други видове рак, като тумори на белите дробове, на пикочния мехур и на бъбреците. 

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна