Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийската полиция уби радикализиран младеж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

16-годишен "радикализиран" тийнейджър е бил застрелян от полицията, след като е ранил човек с нож на паркинг в столицата на австралийския щат Западна Австралия - Пърт, съобщиха Франс прес и Ройтерс, като се позоваха на изявление от днес на премиера на щата и на местната полиция.

Нападателят, чието име не се споменава, се е "втурнал" с ножа в ръка и към пристигналите на място полицаи, след което е бил прострелян смъртоносно от един от тях. Това заяви пред журналисти премиерът на щата Западна Австралия - Роджър Кук, цитиран от АФП.

Кук добави, че според първоначалната полицейска информация младежът е бил "радикализиран" в интернет пространството, посочва БТА.

Ройтерс уточнява, че нападателят е бил въоръжен с кухненски нож. Властите информират, че са получили сигнали от обезпокоени хора от местната мюсюлманска общност преди атаката, осъществена късно в събота вечер в квартала на Пърт "Уилетън".

Полицията обяви, че нападението е с "признаци" на тероризъм, но все още не може да бъде определено като терористичен акт.

"На този етап по всичко личи, че момчето е действало по собствена инициатива и само", каза Кук. Жертвата, намушкана в гърба, е в болница в стабилно състояние.

Министър-председателят на Австралия Антъни Албанезе написа в социалната платформа "Екс", че му е било докладвано за случая от полицията, откъдето са го убедили, че заплахата е елиминирана.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна