Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на фалитите и ръст на фирмените регистрации в ЕС в началото на 2024 г.

През първото тримесечие на 2024 г. броят на декларациите за несъстоятелност на компаниите в ЕС е намалял с 0,8% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2023 г., показват данни на официалната европейска статистика Евростат.

В същото време регистрациите на фирми са се увеличили с 1,6% през първите три месеца на годината спрямо последните месеци на миналата година.

Данните показват, че броят на фирмените регистрации се е увеличил във всички сектори на икономиката. В сравнение с предходното тримесечие най-голямото увеличение през първото тримесечие на 2024 г. на фирмените регистрации е в образованието, здравеопазването и социалните дейности (повишение с 5,2%), в транспорта и строителството (с 4,1%) и при услугите за настаняване и хранене (с 3,7%).

Въпреки че общият брой на подадените декларации за несъстоятелност (за обвяване във фалит) леко намаля през първото тримесечие на настоящата година, тенденциите в различните сектори на икономиката се различават съществено, отбеляза Евростат. През първото тримесечие на 2024 г. фалитите намаляват в два сектора спрямо три месеца по-рано, като в търговия има спад с 3,3%, а в строителството - с 1,2 на сто. В същото време най-голямо увеличение се наблюдава в транспортния и складов сектор (скок на фалитите с 15,2%) и в промишлеността (повишение с 9,1%).

Графики на фирмените регистрации и фалити в ЕС


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна