Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нагелсман обяви състава на Германия за Евро 2024

Юлиан Нагелсман след пресконференцията.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Селекционерът на националния отбор на Германия по футбол Юлиан Нагелсман обяви разширения състав от 27 играчи за Евро 2024 на родна земя през лятото, в който влизат ветераните Тони Кроос и Томас Мюлер, но липсва защитникът на Борусия (Дортмунд) Матс Хумелс.

Липсата на Хумелс бе очаквана, както и тази на полузащитника на Байерн Леон Горецка и контузеното крило Серж Гнабри.

Кроос се завърна в националния тим по време на паузата за държавните отбори през март след почти четиригодишно отсъствие от състава.

Междувременно вратарят на Щутгарт Александър Нюбел получи първата си повиквателна за представителния тим на Германия.

"Решаващият момент е, че вие като треньорски екип сте наясно, че всеки играч има свой собствен характер и свои черти, и в крайна сметка трябва да се опитате да съберете 26-те съвпадащи характера и черти. Така се създава много добър отбор", заяви Нагелсман.

Германската футболна федерация вече бе разкрила 18 имена от състава по нетрадиционен начин през седмицата.

Футболистите бяха обявени чрез класически и социални медии, инфлуенсъри, телевизионни знаменитости, художествена галерия, националния превозвач Луфтханза, на концерт и дори от собственик на ресторант за дюнери преди официалното представяне от Юлиан Нагелсман.

"Беше брилянтна идея имената да бъдат обявени така. Оценявам всички, които взеха участие в това", каза Нагелсман.

Всички имена бяха съобщени във видео компилация с всички, участвали в събитията до момента, по време на пресконференцията на националния треньор.

В допълнение към Кроос, Мюлер и Нюбел, групата включва още Марк-Андре тер Щеген, Оливер Бауман, Джамал Мусиала, Валдемар Антон, Бенямин Херникс и Максимилиан Байер.

Капитанът Илкай Гюндоган, Антонио Рюдигер, Йозуа Кимих, Роберт Андрих, Паскал Грос, Давид Раум и Дениз Юнав вече бяха обявени в сряда.

Преди това от федерацията бяха съобщили за повиквателните на вратаря Мануел Нойер, защитниците Нико Шлотербек и Йонатан Та, Максимилиан Мителщад и Робин Кох, полузащитниците Александър Павлович и Крис Фюрих, плюс пюс нападателите Лерой Сане, Никлас Фюлкруг и Кай Хаверц.

Само 12 ирачи от състава от 26 човека от Мондиал 2022 в Катар бяха повикани отново. Тогава Германия отпадна в груповата фаза за втори пореден път след ранната елиминация и на Световното първенство в Русия през 2018 година.

Финалният състав трябва да бъде представен до 7 юни и не може да включва повече от 26 играчи.

Юлиан Нагелсман трябва да събере отбора на 26 май за подготовката за Евро 2024 и контролите с Украйна на 3 юни и с Гърция на 7 юни.

Футболистите на Реал Рюдигер и Кроос, както и Шлотербек и Фюлкруг от Борусия (Дортмунд) ще пропуснат първата седмица, а вероятно и мача с Украйна заради участието си във финала на Шампионската лига на 1 юни.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени