Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 13 - 18 май 2024

Линията на спускане от Голямата кула на Транго
Снимка: Erich Ropke

Трима американци осъществиха първото спускане със ски от Голямата кула на Транго (Great Trango Tower) в Пакистан. Джим Морисън, Кристина Лъстенбергер и Шантел Астрога са изкачили стръмната скална кула, висока 6286 м, а след това са се спуснали със ските си по Западната й стена. Това се е случило на 9 май и се определя като "едно от най-големите постижения в историята на съвременния ски-алпинизъм", отбелязва Planetmountain. Миналата година двама от триото - Морисън и Лъстенгергер, направиха опит, заедно с Ник Макнът,но се наложи да се върнат на 500 метра от върха заради неподходящи условия. Тази пролет Морисън и Лъстенгергер се завърнаха, само че с Шантел Асторга, прекараха над три седмици в базовия лагер преди да атакуват и успяха да осъществят намеренията си. По време на спусканията Морисън и Лъстенбергер се е наложило да пуснат два рапела, а Асторга - три.

Поляците Бартек Зиемски и Освалд Перейра се спуснаха със ски от Макалу. Двамата са изкачили върха без допълнителен кислород и без лични шерпи, а при спусканията са използвали въжета, като са слезли от ските във Френския кулоар. Пренощували са в Лагер 3 и на другия ден Бартек е стигнал до 6000 м, където вече количеството сняг не е било достатъчно. 

Николай Русев се класира на 14 място в дисциплината "боулдър" в първата квалификация за Олмпийските игри, която се проведе в Шанхай. В трудността пловдивчанинът зае 30 място. Другият български участник - Александра Тоткова, зае 44 място в боулдъра при жените и 20 място в трудността. Така в комбинацията от двете дисциплини Русев стана 26-и, а Тоткова - 42-ра. Следващият и последен кръг от квалификациите е в Унгария идния месец.

56 състезатели от 8 клуба частваха в Държавното първенство по боулдър за юноши и девойки, което се проведе в София. В клубното класиране начело застана отборът на "Алтиус", София с 5 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медал, следвани от "Варнаклайминг” и КА "НСА", София.

Дни след тазгодишното издание на Трън Ултра Рън, едно от чиито траета беше кръг от Националния шампионат по скайрънинг, организаторите от Трънското туристическо дружество обявиха, че ще правят ново предизвикателно състезание - Вертикален РуйОтново става дума за бягане по стръмно трасе в близост до град Трън. То ще бъде 4,3 км с 930 м положителна денивелация. Желаещите да мерят сили или да подкрепят участниците трябва да си запазят датата 19 октомври. Стартът ще бъде в центъра на с. Зелениград.

Най-дългата и най-дълбоката пещера в България - Колкина дупка, стана още по-дълга, благодарение на проучванията на ПК “Под Ръбъ” Спелеолозите са проникнали още близо 100 метра навътре и така дължината й е вече 23 296 м. Дълбочината на Колкина е -562 м. Намира се в Понор планина, централната част на Стара планина и е една от най-красивите пещери в България. Проучването й започва през 70-те години на миналия век, а в последните 15 години основно с това се занимава клуб “Под Ръбъ” - с. Церово.

След големия интерес към презентацията на алпиниста Николай Петков за националната експедиция до Еверест през 1984 г., когато е осъществен първият цялостен траверс на върха, от Банско филм фест обявиха, че ще има повторение на тази лекция. Тя ще бъде отново в Дома на киното в София, на 28 май. Петков прави анализ на нови радиосеанси и 3D модели на върха и обобщава информацията за линиите, по които през годините е изкачен върхът откъм Западния гребен, както и за неуспешните експедиции там. Вече 40 години след българските алпинисти никой не е успял да измине този маршрут в неговата цялост.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна