Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Революционен електрически автобус с ултракондензатори тръгва експериментално по тролейбусна линия 11 в столицата от петък

Снимка: архив, Bernd Gross
На 16 май, петък, в София официално ще бъде пуснат в движение първият изцяло екологичен автобус с революционна технология. Това съобщи за Радио София кметът Йорданка Фандъкова.

Автобусът ще е експериментален и е даден за безвъзмездно ползване на общината от фирмата-производител за една година. Договорът бе сключен през октомври 2013 г

За разлика от познатите акумулаторни батерии, използващи се в повечето екоавтобуси, новият зеленият автобус е с ултракондензатори, които се зареждат много по-бързо. Новата технология е патентована и произведена от шанхайска фирма, а превозните средства са в експлоатация вече 7 години. Освен в Шанхай те се движат и в Ню Йорк, а София ще бъде на практика първият европейски град, в който ще се движи електробус с ултракондензатори.

С кмета разговаряхме за това и други транспортни решения по време на еко фестивала "Зелени дни", който се провежда пред Паметника на съветската армия. Чуйте какво каза още Йорданка Фандъкова.


Още по темата

Биохрани, огнено шоу, работилници и още на фестивала „Зелени дни 2014“

Петото издание на фестивала „Зелени дни“ ще се състои между 10 и 14 май в София - пред Паметника на Съветската армия. Мотото на "Зелени дни" е "Фестивал на новия туризъм, чистата храна и здравия живот". Преди откриването му ще има конференция с..

публикувано на 29.04.14 в 12:48

Организират фестивал „Зелени дни“ 10 до 14 май в София

За пета поредна година в София ще се проведе фестивалът „Зелени дни“. Той е посветен на зеления начин на живот, в който се обединяват различни дейности - от купуването на биопроизводство до консултирането на желаещи да започнат подобен бизнес. За..

публикувано на 28.04.14 в 10:06