Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Революционен електрически автобус с ултракондензатори тръгва експериментално по тролейбусна линия 11 в столицата от петък

Снимка: архив, Bernd Gross
На 16 май, петък, в София официално ще бъде пуснат в движение първият изцяло екологичен автобус с революционна технология. Това съобщи за Радио София кметът Йорданка Фандъкова.

Автобусът ще е експериментален и е даден за безвъзмездно ползване на общината от фирмата-производител за една година. Договорът бе сключен през октомври 2013 г

За разлика от познатите акумулаторни батерии, използващи се в повечето екоавтобуси, новият зеленият автобус е с ултракондензатори, които се зареждат много по-бързо. Новата технология е патентована и произведена от шанхайска фирма, а превозните средства са в експлоатация вече 7 години. Освен в Шанхай те се движат и в Ню Йорк, а София ще бъде на практика първият европейски град, в който ще се движи електробус с ултракондензатори.

С кмета разговаряхме за това и други транспортни решения по време на еко фестивала "Зелени дни", който се провежда пред Паметника на съветската армия. Чуйте какво каза още Йорданка Фандъкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Биохрани, огнено шоу, работилници и още на фестивала „Зелени дни 2014“

Петото издание на фестивала „Зелени дни“ ще се състои между 10 и 14 май в София - пред Паметника на Съветската армия. Мотото на "Зелени дни" е "Фестивал на новия туризъм, чистата храна и здравия живот". Преди откриването му ще има конференция с..

публикувано на 29.04.14 в 12:48

Организират фестивал „Зелени дни“ 10 до 14 май в София

За пета поредна година в София ще се проведе фестивалът „Зелени дни“. Той е посветен на зеления начин на живот, в който се обединяват различни дейности - от купуването на биопроизводство до консултирането на желаещи да започнат подобен бизнес. За..

публикувано на 28.04.14 в 10:06
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата..

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и..

публикувано на 26.04.24 в 14:55