Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 150 жени са били прегледани от началото на кампанията за рака на гърдата в Първа болница „Св. София“

Над 150 жени са преминали преглед при мамолог от началото на кампанията за рака на гърдата в Първа САГБАЛ „Св. София“. „Тази година кампанията се организира съвместно със столичната онкоболница и УМБАЛ „Св. Марина“-Варна.

Пред агенция „Фокус” изпълнителният директор на болница „Св. София“ д-р Иван Костов припомни, че жените могат да преминават през преглед при мамолог с направление от личния лекар и не трябва да чакат до бъдат обявени безплатни прегледи, за да го направят.

За жените, при които е установен рак на гърдата, болницата е осигурила възможност за консултация с психолог. В УМБАЛ „Св. Марина“ прегледите започват от понеделник и ще продължат 2 седмици.

Всяка година в България от рак на гърдата умират около 1200 жени.  Днес, в рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата, ще бъдат пуснати 1200 розови балона с хелий в памет на починалите, в знак на солидарност с близките им и с надежда, че инициативата ще привлече вниманието на всички жени и ще ги накара да се изследват.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Болницата в Кюстендил

Община Кюстендил дава 400 лв. стипендия на обучаващите се за медицински сестри, но с условие

Община Кюстендил ще отпуска ежемесечни стипендии от 400 лева на желаещите да  се обучават за медицински сестри, обяви кметът инж. Огнян Атанасов. Условието е да имат сключен договор с Районната болница в Кюстендил, по който се ангажират след това да работят в здравното заведение. Те ще получават стипендии както от болницата, така и от Общината...

публикувано на 07.05.24 в 14:33

Дългогодишният кмет Йорданка Фандъкова поема към парламента

Бившият кмет на София Йорданка Фандъкова се е насочила към законодателната зала на следващия парламент. В лидерския 25-и многомандатен избирателен район на столицата  Фандъкова е втора в партийната листа на ГЕРБ след Бойко Борисов. Пред журналисти тя заяви, че поема към Народното събрание с амбицията за развитие и стабилност...

публикувано на 07.05.24 в 12:19
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май 2023 г.

Година след смъртта на Ани и Явор: Нов протест на булевард "Сливница"

Жители на столицата излизат на протест на булевард Сливница. С него ще отбележат една година от смъртта на младата двойка Ани и Явор, които бяха блъснати и убити на място от 18-годишен шофьор. Протестът ще се проведе в сряда от 18:30 часа на мястото, където младежите изгубиха живота си – кръстовището между бул. "Сливница" и ул. "Русе"...

публикувано на 07.05.24 в 11:21

По-скъпи билети за влаковете от днес

От днес влизат в сила нови цени на билетите на БДЖ. Поскъпването е средно с 20%. Като причина от Националния железопътен превозвач посочват  инфлацията и повишените разходи. Без промяна ще останат цените на железопътните карти за децата и възрастните хора, които са на символична стойност от 1 лев. Безплатно ще продължат да се возят..

публикувано на 07.05.24 в 10:02

Светли вторник и надежда за просветление, почитат се апостолите и Богородица

Днес е и Светли вторник - вторият ден от Светлата седмица, наричана така, тъй като Възкресението на Исус Христос донася просветление за всички и надежди за вечен живот. По време на Светлата седмица се прославят Светите апостоли и Света Богородица , която почитаме днес. Светлата седмица завърша с Томина неделя, когато се почита Свети..

публикувано на 07.05.24 в 08:16

Румен Радев: В момент на кризи, войни и несигурност не можем да неглижираме армията

Пред Паметника на Незнайния воин в София се състоя тържественият водосвет на бойните знамена и знамената-светини по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия. Водосвет на бойните знамена пред Паметника на Незнайния воин за Деня на храбростта В ритуала участва и президентът Румен Радев, който коментира пред журналисти..

публикувано на 06.05.24 в 18:45

Водосвет на бойните знамена в Деня на храбростта

С водосвет на бойните знамена на Българската армия и знамената светини в София започнаха честванията по случай Гергьовден - Деня на храбростта. Президентът Румен Радев, служебният премиер Димитър Главчев, министърът на отбраната Атанас Запрянов, зам.-председателят на парламента Росица Кирова, депутати, дипломати и военни се включиха в..

публикувано на 06.05.24 в 14:33