Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

„Хранене с баланс – здраве в аванс“ учи децата на здравословни навици

ПЧМГ и ЧНУ "Питагор" заедно със съмишленици от СУ „Свети Климент Охридски“ и българската фирма вносител на системите за съхраняване и пренасяна на храна са обединили усилия в проекта „Хранене с баланс – здраве в аванс“. Идеята е да се запознаят децата с концепцията „Балансирано хранене” и да въведат основни понятия и думи от речника на здравословното хранене.

Целта е намаляване консумацията на храни с високо съдържание на мазнини, сол и захар, хранене съобразно нуждата от калории, придобиване знания у децата за здравословен хранителен режим, както и изграждане на компетенции за основните хранителни групи и важните хранителни елементи за организма.

Според авторите на проекта, учениците ще могат сами да структурират добър и здравословен обяд и ще бъдат наясно с основните заболявания, причинени от индустриалните храни. Разбиране на етикетите и какво стои зад информацията в тях е също важна част от работата на учители, ученици и родители.

„Оказва се, че има пряка зависимост между правилното хранене и добрите оценки в училище“, твърди дългогодишният преподавател в ПЧМГ Татяна Димитрова.

„Любопитно е, че темите, които вълнуват децата и родителите, относно здравословното хранене са различни“, пояснява родителят Ваня Желязкова.

Чуйте подробности за проекта от разговора в студиото на Мариана Гомилева с едни от авторите на проекта – Татяна Димитрова и Ваня Желязкова.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Скоро проблемът с липса на места в яслите и детските градини ще бъде разрешен по най-неприятния начин – с малкото деца, твърди експертът

Демографските процеси са по-бавни в София, но скоро ще се отразят на бизнеса и на имотите

На финала на празничната за София седмица ще говорим за бъдещето на града. Какви са тенденциите, как ще изглежда след години и какви хора ще го обитават… Трудно е да се предскаже с точност бъдещето, защото технологиите се променят по-бързо от способността ни да ги разберем – коментира Георги Павлов – математик по образование, експерт по..

публикувано на 20.09.19 в 13:46
Пламен Карталов

Пламен Карталов: Не ми липсва смелост - искам да правя нещо, което другите не смеят

Директорът на Софийската опера Пламен Карталов стана на 71 години. Преди година, точно на рождения си ден, той излезе и танцува на сцената заедно със състава на Mamma Mia и показа, че за енергията възраст няма. Особено когато правиш това, което обичаш и реализираш проектите си, колкото и да ти казват, че това, което си си наумил е невъзможно,..

публикувано на 20.09.19 в 12:17
Илияна Стоилова и Йоан Колев в късометражния филм

Сърфисти не могат без море и вятър, но настояват за по-малко пластмаса

Водата е уникална среда, която свързва всички и всичко на нашата планета. Ако виждаш, че нещо, което обичаш, се руши, можеш ли да стоиш безучастен? Този въпрос задават сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев в късометражния филм "Море на вятъра" , с който по нетрадиционен начин насочват вниманието ни към проблема със замърсяването на морето с..

публикувано на 20.09.19 в 11:47

Седмица на скандинавското кино - какво да очакваме

Третото издание на софийската Седмица на скандинавското кино ще се проведе от 22 до 30 септември в Дом на киното . Мини панорамата включва 13 заглавия от Дания, Швеция, Норвегия, Литва и Финландия, които демонстрират особено чаровния характер на северното европейско кино. “Началото ще бъде в Дома на киното с “Приказка за Астрид”. Един великолепен..

публикувано на 20.09.19 в 10:20

Поети от седем европейски страни ще творят стихове за Женския пазар

Поети от седем европейски страни и България ще творят стихове за Женския пазар като част от тридневен международен уъркшоп „Софийските метафори”. От 25 до 27 септември, на територията на най-старото тържище у нас, ще се провеждат различни поетични събития. Официалното откриване на поетичния пленер ще бъде на 26 септември, четвъртък, от 11.00 часа. В..

публикувано на 20.09.19 в 09:13

Накъде в София

ТЕАТЪР От 19.30 ч. в Нов театър НДК започва моноспектакълът на Тезджан Ферад - Джани “Прегръдката на ангела” . Автор на спектакъла е Светлана Лажова. Режисьор е Магдалена Ралчева. От 19.00 ч. в Младежки театър “Николай Бинев” започва постановката на Ваня Щерева и Стайко Мурджев “По-полека” . Режисьор е Владимир Люцканов. Участват Филип..

публикувано на 20.09.19 в 08:27

Дърво с гниещи плодове противопостави съседи в "Овча купел"

Как може да бъде отсечено едно дърво в София? Повод за темата ни във "Вашия глас" е сигналът на Елена Бончева от кв. "Овча купел" по повод искането на нейни съседи от бл. 504 за отсичане на дърво, чийто паднали плодове миришат лошо. Силвана Митева , еколог в район "Овча купел", обясни пред Радио София, че подобен вид действие попада в обсега на..

публикувано на 19.09.19 в 18:42