Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

„Хранене с баланс – здраве в аванс“ учи децата на здравословни навици

ПЧМГ и ЧНУ "Питагор" заедно със съмишленици от СУ „Свети Климент Охридски“ и българската фирма вносител на системите за съхраняване и пренасяна на храна са обединили усилия в проекта „Хранене с баланс – здраве в аванс“. Идеята е да се запознаят децата с концепцията „Балансирано хранене” и да въведат основни понятия и думи от речника на здравословното хранене.

Целта е намаляване консумацията на храни с високо съдържание на мазнини, сол и захар, хранене съобразно нуждата от калории, придобиване знания у децата за здравословен хранителен режим, както и изграждане на компетенции за основните хранителни групи и важните хранителни елементи за организма.

Според авторите на проекта, учениците ще могат сами да структурират добър и здравословен обяд и ще бъдат наясно с основните заболявания, причинени от индустриалните храни. Разбиране на етикетите и какво стои зад информацията в тях е също важна част от работата на учители, ученици и родители.

„Оказва се, че има пряка зависимост между правилното хранене и добрите оценки в училище“, твърди дългогодишният преподавател в ПЧМГ Татяна Димитрова.

„Любопитно е, че темите, които вълнуват децата и родителите, относно здравословното хранене са различни“, пояснява родителят Ваня Желязкова.

Чуйте подробности за проекта от разговора в студиото на Мариана Гомилева с едни от авторите на проекта – Татяна Димитрова и Ваня Желязкова.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

13-годишният Ангел превърна хобито си в добротворчество

Детското сърце е най-чисто и необременено от предразсъдъци. Затова помощта, която идва от деца, е най-завладяваща и въздействаща.  Героят ни днес е 13-годишният Ангел. Страстен геймър. Ангел превръща хобито си в благородна кауза - помага на болни деца. Една история, на която той попадна случайно, променя изцяло неговия погледа към игрите..., но и..

публикувано на 25.05.19 в 10:30

Българи празнуват сред рози дамасцена на Лондонския Голдън Скуеър

В навечерието на 24 май българи и англичани отпразнуваха заедно Деня на българската писменост и култура. Голдън Скуеър - малък площад в сърцето на Лондон, се превърна в сцена, на която се изявиха български таланти от различни жанрове. Класическа, съвременна музика, електронна арфа, гайда, фолклорни танцови изпълнения зарадваха посетителите. Специално..

обновено на 24.05.19 в 16:34

Ставри Фотев показва връзката си с природата и духовното в изложбата "По пътя"

"По пътя" - така е озаглавена самостоятелната изложба с акварел и живопис на Ставри Фотев , подредена в столичното арт пространство The Art Foundation. Художникът е завършил Ландшафтна архитектура и се занимава и с парково изкуство и архитектура. Има множество участия в изложби, негови творби са в частни колекции в България, Германия, Русия, Холандия,..

обновено на 24.05.19 в 16:02

Президентът Румен Радев: Кирилицата свързва милиони хора от различни държави

В Деня на славянската писменост и култура бяха организирани празнични шествия в редица градове на страната. В София шествието тръгна от площад „Независимост” пред Президентството и приключи пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", където се състоя церемония с произнасяне на речи от официалните лица и поднасяне на венци пред..

публикувано на 24.05.19 в 15:30

Библиотекарят е жрец, има мисия като на първопросветителите - да станем по-духовни

Столичната библиотека отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май,с празнична програма. До 15:00 ч. днес столичани могат да разгледат две документални изложби: „България в Европа, Европа в България“ - със стари пощенски картички и албуми от цяла Европа от колекциите на проф. Михаил Неделчев, и..

публикувано на 24.05.19 в 14:20

Дневникът на една софиянка: Каква абитуриентка щях да бъда днес?

Ех, дойде това време на весело - истеричаво изброяване на цифри: 1, 2, 3, 4, … и така до 12. Понеже при мен се навъртяха бая годинки, откакто завърших средното си образование, се опитах да си припомня разни моменти от този етап от живота ми. Всъщност като атмосфера нещата изобщо не са се променили. Полицаите час по час излизат в..

публикувано на 24.05.19 в 12:50

Образователна платформа насърчава детското четене с онлайн игра

Образователната онлайн платформата "Книговище", насочена към насърчаване на детското четене, организира двадесет и четири часово състезание по четене с разбиране . В сайта, който от днес тръгва към всички български училища, регистрация вече имат близо 2000 деца, които попълват въпросници по прочетени от тях книги. От тях са избрани 24..

публикувано на 24.05.19 в 12:45