Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Алексей Пампоров: Фашизмът и расизмът в България се качиха на парламентарната трибуна

Темата за етническото напрежение отново придоби актуалност през последните няколко седмици. Арести, агресия и много полиция – такава беше гледката в столичния квартал „Орландовци“ само допреди няколко дни.

До какво водят такива конфликти, как можем да им противодействаме - и ние, и държавата и за какво е показателен случаят "Орландовци"? Юлия Владимирова разговаря със социолога Алексей Пампоров.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С пет медала се завърна българският отбор от Международната олимпиада по физика

С пет медала се завърна българският ученически отбор от 50-то издание на Международната олимпиада по физика, която се проведе в Израел. И петимата участници в отборa завоюваха отличия в състезание между ученици от 80 държави.  Учениците са подбрани след множество участия в национални олимпиади и състезания и след активна работа, под..

публикувано на 19.07.19 в 16:08

Монета на цар Иван Асен II е сред находките от този сезон на Перперикон

Монета на цар Иван Асен II е сред откритите находки от настоящия археологически сезон на Перперикон. Освен, че е изключително рядка, монетата е доказателство за първото българско монетосечене. Това отбеляза ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров . Той представи някои от другите намерени артефакти през тази година, сред които са бронзови..

публикувано на 19.07.19 в 15:53
За сградите на училищата грижата е на общината, но има проблеми при паметници на културата с много собственици

Близо 200 паметници на културата в столичния район „Възраждане“ трябва да станат безопасни и да запазят духа и красотата си

Столичният район „Възраждане“ се слави с красиви сгради, но много от тях са стари, на възраст, надхвърляща дори 100 години. 197 от зданията са паметниците на културата и районната община полага усилия да убеди техните собственици да ги поддържа в добро състояние. Преди два дни при строеж на ул. „Софроний Врачански“ бе срутена съседна..

публикувано на 19.07.19 в 15:39

"Кремиковци" си има нов мини стадион

Ново спортно игрище беше открито в столичния квартал "Кремиковци". Съоръжението е с естествена тревна настилка и ще се стопанисва от местния спортен клуб. 200 000 лева е вложила Столичната община в игрището, което ще се използва срещу минимална такса, която ще бъде влагана в поддръжката му. Спортното игрище е с размери на мини стадион, а в..

публикувано на 19.07.19 в 15:00

Роженският събор - живописна страница от дълговечната българска история

Стотици каба гайди огласиха роженските поляни в подножието на най-големия национален трибагреник, с размери над 7 дка, при откриването на Събора на народното творчество и животновъдството "Рожен 2019". Сборен оркестър изпълни емблематичната "Гайдарска сюита", влязла в Рекордите на Гинес. Естествено продължение на космическата енергия, завладяла..

публикувано на 19.07.19 в 14:52

Доц. Георги Арнаудов: Повече от половината жени в детеродна възраст имат железен дефицит, без да подозират

Хематологичните заболявания обхващат широк кръг от доброкачествени и злокачествени нарушения на кръвта. Броят на хората с такива проблеми се увеличава в последните години, а в повечето случаи те протичат скрито. Анемията, например, е една от най-често срещаните болести на кръвта. От железен дефицит, без да подозират, страдат повече от половината..

публикувано на 19.07.19 в 14:29

Агенция излезе с конкретни мерки за пътна безопасност

Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" разпрати на всички министерства, агенции и общини препоръка за внедряване на системи за управление на безопасността при движение по пътищата, с конкретни елементи, които да залегнат в тях. Постоянен мониторинг на нарушенията на шофьорите, управляващи служебни автомобили, и повишаване на..

публикувано на 19.07.19 в 11:07