Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодатели и синдикати не се разбраха за задълженията при удължено работно време

Цветан Симеонов
Снимка: архив
Бизнесът и синдикатите са на различно мнение за това трябва ли работодателят да уведомява синдикатите за удължено работно време, предаде БГНЕС.

Тристранният съвет днес отхвърли предложението за промяна в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, касаещо това дали работодателят да има задължение предварително да информира синдикатите, когато иска удължено работно време. Темата се превърна в ябълка на раздора между работодатели и синдикати.

Председателят на БТТП Цветан Симеонов изтъкна, че бизнесът възразява срещу всяко едно допълнително натоварване на работодателя. "По сега съществуващите правила по Кодекса на труда удълженото работно време става с консултации със синдикатите. Синдикатите нямат право да възразяват за това, че не са уведомени", каза Симеонов. Според него удълженото работно време много често се налага. "Например в шивашката индустрия, утре камионът с готовите дрехи трябва да замине, работодателят си е мислил, че ще се справи в срок, но е имало отпуски или болнични, и се налага удължено работно време. Представете си, че той ще започне да уведомява този, онзи, четвърти", каза председателят на БТПП. Той смята, че така работодателят става изложен на набезите на контролните органи, без да има някакви скрити мисли, защото не е знаел, че няма да се справи. Това не работи в полза на нормалния бизнес, заключи Симеонов.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" представи позицията на синдикатите по предложението на КТ "Подкрепа" при удължено работно време работодателят да уведомява синдикатите. "Досега работодателят следваше да уведоми Инспекцията по труда, когато възнамерява да удължи работното време. Не е вярно, обаче, че към момента такъв законов текст има. Текстът, който съществува в момента, задължава работодателя да се консултира със синдикатите, ако има такива в предприятието, но не и да им връчи финалното решение", категорична бе тя. По нейнитe думи, синдикатите имат право да изискват документи от работодателите и те да им бъдат давани, но често не са им предоставяни в срок. Григорова е категорична, че това води до експлоатация над работниците и не заплащане на положения от тях извънреден труд. "Докато едни работодатели се възползват по този начин и издевателстват над служителите си, осъществяват нелоялна конкуренция, спрямо другите работодатели, които не си позволяват такива волности и заплащат всички дължими възнаграждения", твърда бе Ваня Григорова.

Цветан Симеонов коментира още, че няма законова основа за новото задължение на работодателите да уведомяват писмено работниците за това колко отпуска им остава. "Ако това предложение мине, ще го атакуваме в Административния съд, защото искаме българският работодател да се концентрира върху креативните дейности, а не в обсъждане на администрацията", добави председателят на БТПП.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Трамвай е блъснал мъж в района на бул. "Никола Петков" и "Цар Борис III"

Трамвай е блъснал мъж в София, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал около 13:00 часа в района на бул. "Никола Петков" и "Цар Борис III". Мъжът, за когото се смята, че е скитник, е откаран с наранявания в "Пирогов". 

публикувано на 16.08.24 в 14:25

Лекарите в "Пирогов" спасиха 16-годишно момче след тежко ПТП

16-годишно момче води нов живот след тежка катастрофа край Самоков, претърпяна преди 2 месеца. След ПТП-то момчето е транспортирано по спешност в София, настанено  е в Детската реанимация на "Пирогов", където лекарите правят и невъзможното, за да го върнат към живот. Мултидисциплинарният екип специалисти не се отказва, следват интензивно..

публикувано на 16.08.24 в 13:00

Три български филма прожектират в столичния парк "Света Троица"

Поредицата от летни кина по парковете из цяла София продължава с подбрани програми от най-новото и актуално по големите фестивални сцени късометражно кино , напомнят от Кинематограф.BG. Програмата се реализира със съдействието на Столичната община и цели да подкрепи младите български кинотворци, осигурявайки им достъп до голям екран, както и..

публикувано на 16.08.24 в 12:08
Проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев: Има належаща нужда от нови антимикробни лекарствени средства

Има належаща нужда от нови и иновативни антимикробни лекарствени средства - темата в този епизод на подкаста на БНР -  "В центъра на системата"  .  Водещ експерт разяснява как да се постигне баланс между ефективното лечение  с антибиотици , намаляване на  антибиотична резистетност и разработката на  иновативни лекарства, които са достъпни до..

публикувано на 16.08.24 в 08:31

Видеонаблюдението в София е подсилено с 416 възстановени и 47 нови камери

Много от камерите за видеонаблюдение в София не функционираха поради 4 неуспешни търга, проведени от предишната администрация. Екипът на кмета Васил Терзиев предприе незабавни действия за възстановяване и развитие на мрежата за сигурност и беше намерен изпълнител. Така процесът на възстановяване и разширяване на системата за видеонаблюдение беше..

публикувано на 15.08.24 в 18:06
Президентът Румен Радев

Президентът е подписал указа за Закона за предучилищното и училищното образование

Държавният глава Румен Радев е подписал указа за обнародването на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с което е изразил отношението си към тях. Това се посочва в прессъобщение от прессекретариата на президента в отговор на отправени въпроси за това какво отношение ще вземе държавният глава относно гласуваните от Народното..

публикувано на 15.08.24 в 16:45

Завършва реновирането на голямо междублоково пространство в ж.к. ”Дианабад”

Завършва работата по цялостното реновиране на голямото междублоково пространство на бл.14, бл.15, бл.16 и бл.17 в ж.к. ”Дианабад”, съобщи кметът на район “Изгрев“ д-р Делян Георгиев. Изградени са нови алеи, стълбища, плочник и голямо площадно пространство. В момента тече ремонт на детските съоръжения на площадката за игра, а до две..

публикувано на 15.08.24 в 14:26