Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови телемедицински устройства ще подпомагат оказването на медицинска помощ от разстояние

Снимка: БГНЕС
След като центърът за спешна медицинска помощ в София вече е база за практическо обучение на младите лекари, те могат да започват на работа в центъра и да са част от колектива, с което ще може да се гарантира и кариерното им развитие. Това обяви министърът на здравеопазването доктор Петър Москов.

Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Георги Гелев обясни, че екипите са се увеличили от 13 преди година, до 23, а 9 са новите млади лекари, които са били назначени през последната седмица и ще започнат работа до няколко дни. Той обаче допълни, че са нужни още много лекари.

Министър Москов допълни, че се очаква ново повишение на работната заплата на спешните медици през следващата година. Докторите, които работят в спешната помощ в София не пожелаха да коментират дали одобряват обединението на центровете за спешна помощ София-град и София-област и дали повишените възнаграждения ще ги мотивират да работят или ще мотивират повече техни колеги да постъпят на работа там.

Днес в Центъра за спешна медицинска помощ в София беше представено едно от 18-те телемедицински устройства, които са разпределени в центрове из страната, а 3 от тях ще се ползват в София.

Здравният министър Петър Москов обясни, че вече са определени центровете, където ще бъдат разпределени устройствата и служителите ще преминат кратко обучение за работа с тях. Това е апаратура със сериозно количество параметри, отчитаща на място основните жизнени показатели на пациента, които в жива връзка се изпращат и могат да се четат от координационния център, обясни министър Москов. Той добави, че така не е задължително екипът на място да бъде лекарски. По думите му се дава повече сигурност на диагнозата, яснота за нужните бързи спешни действия и е още един начин качеството на спешната помощ да бъде повишено и допълни, че предстои закупуването на още такива телемедицински устройства.

Чуйте репортажа на Ивайло Николов с подробности по темата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Двойно повече екипи, ново оборудване и линейки за Спешната помощ

Центърът за спешна медицинска помощ в София вече разполага с двойно повече екипи. От 12 - 13 екипа, вече те са 20 - 23, 9 са новите млади лекари, както и 18 телемедицински устройства, които са разпределени в различни центрове из страната, а 3 ще се..

публикувано на 03.09.15 в 12:26
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и..

публикувано на 26.04.24 в 14:55

Доброто заразява - Time heroes връчи годишните си награди за доброволчество

За седма година Time heroes връчи годишните си награди за доброволчество. От общо 181 номинации, журито отличи 15 геройски истории. „Мотивацията ни да го правим е да разказваме истории за доброто, т.е. за човешка солидарност, човечност, подадена..

публикувано на 26.04.24 в 14:35

Премиерата на “П.О.Р.Н.О.” дава старт на продуцентска къща "Гръм и Тряс"

„П.О.Р.Н.О. – Публична организация за разтуха на обществото“ е премиерното заглавие на сцената на Yalta art room на 30 април . Спектакълът е черна комедия по скечове на Ханох Левин. Режисьор е Веселин Петров - актьорът от сериалите „Клетката“ и..

публикувано на 26.04.24 в 13:55
Главен комисар Иван Георгиев

От СДВР обявиха по-строги мерки за дербито в събота

Мерките за предстоящия утре мач между Левски и ЦСКА София ще бъдат много по-стриктни от тези на предходната среща на 7 април, каза на брифинг главен инспектор Иван Георгиев, началник сектор „Масови мероприятия“ при Столична дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 26.04.24 в 13:14

Фотографска изложба представя "Изчезналите кина на София"

Фотографска изложба представя "Изчезналите кина на София". Това е най-новият проект на Програмата и L'Europeo. Тя е представена до 27.04.2024 г. в Галерия nOva art space, а от 09.07.2024 г. до 23.07.2024 г. ще бъде изложена в Галерия на открито в..

публикувано на 26.04.24 в 12:49

Какво е да си шампион с поезия

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 26.04.24 в 12:12
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от..

публикувано на 26.04.24 в 10:56