Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Мнението на специалисти:

Пчелите ни хранят и обличат, ако не ги отглеждаме - става страшно

Те не са само медодайно насекомо, благодарение на тях ядем и шоколад

| обновено на 23.09.15 в 13:01
3
Снимка: БГНЕС
Можем да си вземем пчели като домашни любимци
Български кошер ще бъде разположен на "пчелна" магистрала в Осло
Националният дворец на културата (НДК) се включи в уникалния проект за опазване на пчелните популации “1 000 000 кошера” на фондация “Имам си кошер” (I have a bee). Съвсем скоро на панорамната тераса пред зала 3.2 на Двореца бяха поставени два кошера от системата Top Bar, която все още е сравнително слабо позната у нас.

“1 000 000 кошера по целия свят може и да звучи като химера, но ние вярваме, че можем да запалим 1 000 000 души в отглеждането на пчелите, грижейки се поне за един кошер и те да бъдат свързани в мрежа помежду си”, категоричен е един от съоснователите на фондацията Трифон Михайлов.В ефира на Радио София той подчерта:

Можем да отглеждаме пчели и в градски условия, като домашни любимци и да им се наслаждаваме. Не е задължително да произвеждаме мед.

Идеята “1 000 000 кошера” се приема и се разраства. Желаещи за градски кошери се свързват с нас от цял свят.

Всеки, който мисли за бъдещето на Земята и на децата, трябва да знае, че над 70% от растенията зависят от съществуването и състоянието на пчелите. Без тях няма да има природа, живот и бъдеще. Те се грижат не само за изхранването ни, но и за обличането ни…

Много от хората, с които разговаряме, реагират положително и разбират колко е страшно да не отглеждаш пчели. И кучетата хапят, но ги гледаме, нали?

Пчелите са много повече от насекоми, които дават мед. Те разбират от добро отношение. Тяхната работа е от кошера до цвета на дървото и обратно. Ако не ги тормозим, те няма да ни ужилят. Нали като ни ужилят те загиват… Нека не бъркаме пчелите с осите.

Трифон Михайлов съобщи, че български кошер ще бъде изпратен в Норвегия, където край една магистрала е отредено специално място за пчелните домове.

Освен това той апелира, ако се натъкнем на рояк пчели на необичайно място – да се обадим, за да могат специалисти и доброволци да ги настанят там, където е подходящо и да ги спасят. Повече информация, вкл. и телефон за сигнали можете да видите тук.

Чуйте разговора на Лили Големинова с Трифон Михайлов.

Галерия