Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Мнението на специалисти:

Пчелите ни хранят и обличат, ако не ги отглеждаме - става страшно

Те не са само медодайно насекомо, благодарение на тях ядем и шоколад
| обновено на 23.09.15 в 13:01
Снимка: БГНЕС
Можем да си вземем пчели като домашни любимци
Български кошер ще бъде разположен на "пчелна" магистрала в Осло
Националният дворец на културата (НДК) се включи в уникалния проект за опазване на пчелните популации “1 000 000 кошера” на фондация “Имам си кошер” (I have a bee). Съвсем скоро на панорамната тераса пред зала 3.2 на Двореца бяха поставени два кошера от системата Top Bar, която все още е сравнително слабо позната у нас.

“1 000 000 кошера по целия свят може и да звучи като химера, но ние вярваме, че можем да запалим 1 000 000 души в отглеждането на пчелите, грижейки се поне за един кошер и те да бъдат свързани в мрежа помежду си”, категоричен е един от съоснователите на фондацията Трифон Михайлов.В ефира на Радио София той подчерта:

Можем да отглеждаме пчели и в градски условия, като домашни любимци и да им се наслаждаваме. Не е задължително да произвеждаме мед.

Идеята “1 000 000 кошера” се приема и се разраства. Желаещи за градски кошери се свързват с нас от цял свят.

Всеки, който мисли за бъдещето на Земята и на децата, трябва да знае, че над 70% от растенията зависят от съществуването и състоянието на пчелите. Без тях няма да има природа, живот и бъдеще. Те се грижат не само за изхранването ни, но и за обличането ни…

Много от хората, с които разговаряме, реагират положително и разбират колко е страшно да не отглеждаш пчели. И кучетата хапят, но ги гледаме, нали?

Пчелите са много повече от насекоми, които дават мед. Те разбират от добро отношение. Тяхната работа е от кошера до цвета на дървото и обратно. Ако не ги тормозим, те няма да ни ужилят. Нали като ни ужилят те загиват… Нека не бъркаме пчелите с осите.

Трифон Михайлов съобщи, че български кошер ще бъде изпратен в Норвегия, където край една магистрала е отредено специално място за пчелните домове.

Освен това той апелира, ако се натъкнем на рояк пчели на необичайно място – да се обадим, за да могат специалисти и доброволци да ги настанят там, където е подходящо и да ги спасят. Повече информация, вкл. и телефон за сигнали можете да видите тук.

Чуйте разговора на Лили Големинова с Трифон Михайлов.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Състезание по бягане за шестата годишнина на "Trail Series"

Със състезание по бягане ще бъде отбелязана шестата годишнина на "Trail Series" - веригата от надпревари по тичане на пресечен терен.  Това са едни от най-предизвикателните състезания, които се организират около София, а и не само тук, като предстоящото за рождения ден ще се проведе в неделя, 21 октомври.  Стартът ще бъде даден от 11:00 ч, а откъде и..

публикувано на 19.10.18 в 17:00
Дора Делийска

Дора Делийска идва от Виена (с роял) за да свири Лист в зала "България"

В петъчното ни "Радиокафе" гостува една красива и талантлива пианистка. Името й е Дора Делийска , от 2000-та година живее в най-музикантския град в света - Виена, а сега е в София за концерт със Софийската филхармония, посветен на ... Унгария. Определено много музикални култури се преплитат в нашия разговор, който обаче започва от инструмента, на..

публикувано на 19.10.18 в 16:09

Петя Александрова: За добрата екранизация е нужен режисьорски стил

В седмицата, посветена на киното и литературата, предаването “Радиоприемница” завършва с разговор с кинокритика Петя Александрова . Книгата или филма, а може би и двете - в каква последователност трябва да се следват, какви са тенденциите, които задава единственият в световен мащаб кино-литературен фестивал "Cinelibri", разказва кинокритикът. Много..

публикувано на 19.10.18 в 15:43

Кариера с кауза: Здраве без пауза

„Здраве без пауза“ е мотото на тазгодишното издание на форума "Кариера с кауза", който се провежда за шеста поредна година. Целта на инициативата е да представи различните възможности за работа и доброволчество в неправителствения сектор в България, а също така да мотивира младите хора да бъдат по-активни.  За втора поредна година, в рамките на..

публикувано на 19.10.18 в 15:21
Улица

Живеещите на ул. "Върба": Ходим в цивилизацията, за да си изхвърлим боклука

Тази седмица в предаването "Вашият глас" обърнахме внимание на ул. "Върба" в кв. "Карпузица". Преди около месец живеещите на улицата организираха протест, за да алармират за липсата на асфалт по нея. Това е съпътсвано от много проблеми, тъй като хората чупят колите си в дупките, през зимата в улицата не влиза снегорин, както и всякакви други..

публикувано на 19.10.18 в 15:07