Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Щерионов, изпълнителен директор на „Летище София“:

Летище София ще бъде по-чисто след отдаването на дейността на външен изпълнител

Досегашните чистачки не са съгласни с преназначение при двойно по-ниска заплата

Снимка: www.sofia-airport.bg
Летище София ще бъде по-чисто след отдаването на дейността на външен изпълнител, това заяви днес на среща с медиите изпълнителният директор Христо Щерионов. Той обясни, че договорът за „Комплексно почистване на сгради и прилежащи обекти и площи на „Летище София“ ЕАД за четири години“ е сключен след влязло в сила решение на Върховния административен съд от 16.10.2015 г. То е окончателно и неподлежи на обжалване, съобщиха от летището.

Назначената проверка от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията не констатира нарушения на процедурата и не установи причини тя да бъде спряна, уточни Щерионов. Агенцията за държавна финансова инспекция също не е открила нарушения.

Изпълнителният директор обясни, че Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) определя комплексното почистване като неавиационна дейност и препоръчва извършването му от външен изпълнител за постигане на по-високо качество на услугата. Затова на почти всички европейски летища тази дейност е отдадена на външни специализирани фирми с подготвен персонал и професионално оборудване.

Христо Щерионов посочи, че според статистиката на летище София от 2013 г. до края на 2015 г. средно на всеки 3 дни е получавана жалба за лоша хигиена от преминаващи през двата терминала. В цифри: през 2013 г. са постъпили 86 жалби, през 2014 г. – 105, също толкова и през миналата година. Това са официални документи, заведени в деловодството, а не анонимни сигнали. Зад всеки от тях стои име, дата и е описан конкретния случай.

Във връзка с огласените от стачкуващите цифри, че до момента дейността е струвала на летището около 160 000 лв. с консумативите на месец Христо Щерионов обяви, че сумата е 218 000 лв.

По думите му сравнителният анализа показва, че ако летището само изпълнява всички заложени в техническото задание по договора с външната фирма дейности ще са необходими със 700 000 лв. повече. Това е така, защото за извършването на посочения обем от работа ще са нужни повече служители и сериозна инвестиция в професионална почистваща техника, и консумативи.

Христо Щерионов обясни, че съгласно условията на договора фирмата има ангажимент да назначи всички служители на летището, които се занимават с почистването, но към настоящия момент никой не е пожелал да премине на работа към изпълнителя. Съгласно Кодекса на труда и Колективния трудов договор преговорите се водят със синдикалните организации, обясни той. С тях е сключено споразумение за обезщетение от 6 заплати при напускане на служители и е гарантирано постъпването им на работа в новата фирма. Ръководството на летището е предоставило и списък със свободните позиции като изпълнителният директор е поел ангажимента, че ако има хора с необходимата квалификация ще се разкрият и допълнителни работни места.

Чуйте репортажа на Ана Попова, излъчен в "Ритъмът на столицата".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55