Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Стартира нов проект за социални услуги в район „Възраждане“ за близо половин млн. лева

Снимка: Район „Възраждане“

От началото на 2016 г. започват дейностите на проект „Център за Независим живот в район Възраждане” с безвъзмездната финансова помощ по Процедура за директно предоставяне „Независим живот” с Управляващия орган на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г.

В представянето на проекта участваха зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, зам.-кметът на Столичната община Албена Атанасова, кметът на район „Възраждане“ Савина Савова, директорът от „Заетост“, в Европейската комисия Стефан Олсон, ръководителят на проекта Гергана Келифарeва и ръководителят на Виртуалния център Албена Събева.

Столичната община и район „Възраждане“ активно работят за предоставяне на широк спектър от социални дейности и качествени социални услуги.

На територията на район „Възраждане“ има изградени и работят: Дом за стари хора в „Зона Б-5“, два пенсионерски клуба и клуб на инвалида, Дневен център за възрастни хора с ментални увреждания „Света Марина“, Медико-социален дом „Света София“, Център за обществена подкрепа „Света София“ и от 2016 г. работи и „Детска къща“ (защитено жилище). Основният акцент в предоставяните социални услуги е повишаването на качеството им, чрез създаване на по-добри условия и осигуряване на професионалисти и експерти в сферата на социалните дейности - отбеляза каза Савина Савова, кмет на район „Възраждане“.

Проектът е с продължителност 21 месеца, на общата стойност 499 999,17 лв. Социалната услуга се предоставя на 85 потребители, за които ще се грижат 20 лични асистенти, 20 социални асистенти, 9 домашни помощници, рехабилитатор, психолог и медицинска сестра.

Всички потребители, използвали социалните услуги по предходните проекти, дават висока оценка за екипа и проектите, и необходимостта да продължи предоставянето на тези услуги и в бъдеще.

Основната цел на проекта е подобряване качеството на живот на хората с увреждания и възрастните хора над 65 години, чрез създаване на условия и интегрирани грижи за ефективно упражняване на правото им на независимост и социално включване. Този проект надгражда постигнатите резултати по процедура "Нови алтернативи", чрез прилагане на нов широкоспектърен подход на почасови услуги, допълват от район „Възраждане“.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хора сигнализират за паднали клони и дървета от вятъра

Вече са получени сигнали за паднали клони и дървета от появилия се силен вятър в София, съобщи в ефира на Радио София директорът на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община Красимир Димитров . За щастие няма пострадали хора и сериозни материални щети. Клон е паднал върху автомобил. Сигналите, постъпили в службата на общината са..

публикувано на 24.09.18 в 15:55

Голямото следпразнично завръщане започва

В последния от серията три почивни дни по пътищата в страната и най-вече на входовете с Гърция, се очаква засилен трафик. Движението към големите градове ще е натоварено. Традиционно най-сериозно се очаква да бъде движението по автомагистралите "Тракия", "Хемус" и "Струма", както и по главен път Е-79. Властите призовават шофьорите да карат с повишено..

публикувано на 24.09.18 в 09:43

Накъде в София

КИНО В Дом на киното започва Седмица на скандинавското кино. Очакват ни осем филмови заглавия от Финландия, Норвегия, Дания, Литва и Швеция, сред които ще бъде и биографичният филм за популярния като Том от Финландия художник Тоуко Лааксонен. ТАНЦ Проникновено цветно пътуване без изход е пърформансът "Черна дупка" на прочутия американски..

публикувано на 24.09.18 в 09:05

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Данъкът върху превозните средства вкарал в хазната на Столичната община (СО) през изминалата година 84,5 млн. лв. Парите, които е събрало местното кметство от пътния налог, са с 1.6 млн. лв. повече от заложения план, пише МОНИТОР . Това съобщи зам.-кметът по финанси на София Дончо Барбалов. Общото изпълнение на бюджета на СО е в размер на 1.054 млрд...

публикувано на 24.09.18 в 08:42

Седмицата започва със слънце

Днес преди обяд ще е предимно слънчево. Ще продължи да духа югозападен вятър и повишението на температурите ще продължи. Температурите ще бъдат в широк интервал от 18°-20° в северозападните райони до 32°-34° на места в източната половина от страната. Преди обед атмосферното налягане ще се понижава и ще е по-ниско от средното за септември, а след пладне –..

публикувано на 24.09.18 в 08:30