Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София - изненадващото бижу за пътуващите чужденци

Столицата ни в класации, статии и блогове

Снимка: facebook/ ЗА {обичайте} София

"Нашата София" започна да се появява все по-често в различни статии, класации и туристически блогове, и то със знак "изненадващо хубава".

Може би всичко започна с поставянето  на София сред 10-те най-добри градове в света за започване на бизнес. При това не в някоя „редова класация“, а в тази на „Форбс“. Като „софийски предимства“ тогава са посочени ниските данъци, високата скорост на интернета и достъпа до европейски фондове. И така, София се оказа добър град за започване на нещо ново. Оказа се и единствената столица с летище, до което можеш да стигнеш с метрото. Този факт започна да се появява и коментира в редица знайни и незнайни блогове за пътуване - редом с традиционните български (отдавна оценени) от чужденците хубавини като баницата, ракията, евтините кръчми и способността ни да се сприятеляваме, без задължително да владеем чужди езици. Започнаха обаче да се промъкват и по-нови „софийски привлекателности“ като „супатериите и ресторантите за здравословна храна“, както пише млада американка, пътувайки из Европа. Започват да се появяват и сериозни статии като тази в „Сиатъл Таймс“ на 30 август, в която столицата ни се описва като „подценена“ и се коментира като определено по-бедна от Лондон или Париж, но пък „колко пълни с живот са софийските булеварди, колко жизнен е самият град с разкошните си паркове и старини“. СнимкаСтатията е интересна и защото авторът прави сравнения със София отпреди 30 години, когато е бил тук за кратко като студент. „Запазила славянския си чар… в която както и тогава, така и сега го впечатляват играещите шах пред Народния театър (компетентни по всяка тема  - от геополитика до спорт), но София му се вижда „свободна и изграждаща новия си просперитет“. Смята, че хората в София умеят да живеят, за разлика от тези в другите големи градове по света, умеят да забавят крачка и винаги имат време да седнат на по бира. И от „Seattle Times” продължаваме към онлайн изданието (доста популярно) Huffingtone post, където София пък е определена като един от най-хубавите градове за чужденци. Тоест, къде да отидете, ако искате да започнете живота си наново - в тази класация столицата ни е на 11 място, пропускайки пред себе си само градове като Лисабон, Отава, Прага ... "Само защото не чувате често за столицата на България не значи, че трябва да отхвърлите идеята да заживеете там. Самолетните билети, заведенията и забележителностите - всичко е достъпно в този град бижу" - пишат във Huffingtyn Post.

Все пак едно е да живееш в един град, друго е да дойдеш в командировка. Но все пак… да продължим с това, което вижда пътешестващият чужденец, за статии като „18 причини задължително да посетите България“, където са изредени евтините полети, кюфтетата, гледките, мекиците, доброто време за коктейли (което няма happy hour, а е винаги), сиренето и „сериозното отношение към празниците“ (тук цитирам друг материал на Хъфинтън пост), за да стигнем до Dispatches Detours и статията, озаглавена „Няма друг град в Европа, който може да се сравни със София“ - тук авторътТери Бойд много непринудено разказва за сестра си, която непрестанно пътувала и била живяла „от Сеул до Париж“, и която изведнъж била очарована от София. Общо взето, градът ни е описан като “summertime and the living is easy” - големи паркове, широки булеварди, евтино… идеалното място за приключенски настроения западно европеец или американец, с изключение на трудната за разгадаване кирилица. Мрежата на градския ни транспорт била „един път“, почти най-добрата в Европа, пък да не говорим за ресторантите и евтините за наемане апартаменти. А дали е така - кой, ако не ние ще кажем. Чуйте повече!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

14-о издание на Софийския фестивал на науката

14-ото издание на Софийския фестивал на науката ще се проведе от 9 до 12 май 2024 г. в София Тех Парк. Фестивалът предлага достъпни и забавни събития, които разкриват как чудесата на науката и най-новите проучвания от целия свят обогатяват живота ни, обясняват познатите явления от ежедневието ни и носят надежди за бъдещето на човечеството...

публикувано на 09.05.24 в 16:43
Адриан Николов

Лек спад на неравенството у нас, всеки десети работещ е беден

Бедността у нас лека намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга. Подобренията обаче са бавни, а политическият хаос обещава да забави с години фундаменталната промяна на социалната система, която има реален потенциал да..

публикувано на 09.05.24 в 15:45

Седмо издание на наградите "Златни патета"

Наградите "Златни патета" 2024 г. ще бъдат раздадени за седма поредна година на официална церемония в средата на месец май, като те  подкрепят прогресивната българска музика. Публиката определя кои ще са победителите, като гласува онлайн в специално създадената платформа . Гласуването в ежегодната кампания "Златни патета" вече започна. Графа,..

публикувано на 09.05.24 в 15:05

Денят на Европа и мирът

Теодор Стойчев е ръководител на Бюрото на Европейския парламент (ЕП) в България. По случай 9 май, Денят на Европа той беше гост в предаването "Радиокафе". Стойчев сподели, че обединението на европейските държави в Евросъюз е цяло чудо, въпреки противоречията, противопоставянето и войните, които те са имали помежду си в исторически план...

публикувано на 09.05.24 в 14:51
Петя Андасарова с водещия на

За музиката, театъра и инфлуенсърството като отговорност към младите хора

В предаването "Добър вечер, София" се срещаме с Петя Андасарова. Тя е само на 23 години, но вече е успешен артист. В артистичната сфера, в която навлиза още от ранните си години тя вече има свой широкоспектърен образ. Като ученичка в 5 клас първо се докосва до музиката и има желание да пее. Записва се към вокалната група на  32 СУ "Св...

публикувано на 09.05.24 в 14:10

55-то издание на "Софийски музикални седмици"

"Софийски музикални седмици" е един от емблематичните фестивали за столицата, а откриването на тазгодишното му 55-то издание ще се състои на 23 май. Той ще протече в два модула - майско-юнски и септемврийски. Повече за на събитието разказа проф. Момчил Георгиев. По думите му Софийски музикални седмици са инкубатор на създаването на нови..

публикувано на 09.05.24 в 12:50

Родителите на над 3800 неприети в ясли и градини деца в София са получили компенсации

До 12.00 часа днес могат да бъдат актуализирани желанията за кандидатстване в столичните ясли и детски градини. След този час системата ще бъде заключена. Обявените свободни места за прием през следващата учебна година са 13 102, припомни пред Радио София Нели Манчева – и.д. директор „Образование“ в Столичната община. „6670 са местата в..

публикувано на 09.05.24 в 10:17