Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За своя 55 годишен юбилей

Френската гимназия в София мечтае за своя спортна база

Все по-малко са учителите, за които тази професия е призвание, а не временно решение, казва директорът Емилия Богданова

Откриване на учебната 2016/2017г.
Снимка: feg.bg

Случващата се в българското образование реформа е най-голямото предизвикателство пред нас през тази учебна година. Тече една изключително динамична и трудна учебна година, тъй като успоредно с нашите рутинни задължения, ние усвояваме новите документи и ги претворяваме в наши. Това заяви в ефира на Радио София Емилия Богданова, директор на 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“.

Столичната гимназия бе домакин на Радиокафе, а в предаването участие взеха още Мариана Бакърджиева, учител по български език и литература и председател на Българската асоциация на учителите по бълг. език и литература, настоящи и бивши ученици.

Г-жа Богданова коментира, че много специфично за училището е, че част от учителите са бивши възпитаници на гимназията. Това предизвиква още по-голямо чувство за отговорност и желание да се докажеш вече не като добрия ученик, а като колега.

От своя страна Мариана Бакърждиева, преподавател по БЕЛ атмосферата в гимназията е много мотивираща не само за учене, но и за бъдещата реализация на учениците, а екипната работа е на всички нива: ученици, администрация, преподавателски състав.

За проблемите, предизвикателствата и тяхното преодоляване чуйте повече от разговора на Анелия Торошанова с Емилия Богданова, директор на гимназията и Мариана Бакърждиева, преподавател по БЕЛ.

Учениците Дариана Атанасова, Стоян Николов, Мари Коцева и Цветелина Косева от Френската гимназия разказаха пред Радио София как искат да продължат образованието си, какви са трудностите пред завършващите ученици в България, както и за усещането за патриотизъм сред младите.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Временно спират водата в кв. "Модерно предградие"

Във връзка с реконструкция на уличен водопровод по  ул. „Справедливост“, кв. „Модерно предградие“, на 22 юли 2024 г.,  се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на живеещите в района между  бул. „Сливница“, ул. „Стефан Дуньов“, ул. 3022, ул. „Маслиново клонче“, ул. 3020, ул. 3019 и ул. „Адам Мицкевич“. При продължителност на..

публикувано на 22.07.24 в 09:15

Седмицата започва със слънце и температура в София около 32°

Днес преди обяд в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, съобщиха от НИМХ. На много места ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. По-интензивни ще са явленията в Южна България, където ще има условия и за градушки. Почти без валежи ще се..

публикувано на 22.07.24 в 07:35

Президентът Румен Радев връчва втория проучвателен мандат за кабинет на ПП-ДБ

В 11 часа президентът Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за кабинет на "Продължаваме промяната - Демократична България". От коалицията вече обявиха, че ще го върнат веднага неизпълнен. След като ГЕРБ-СДС не събраха подкрепа за кабинет на малцинството с първия мандат днес ще бъде изчерпана и втората възможност, предвидена в..

публикувано на 22.07.24 в 06:25
С Оля Ал Ахмед и поетите Петко Каневски и Демир Демирев

Оазис на културите

Днес Радиокафе се излъчва от къщата музей „Ваня Петкова“ в село Езерово, община Първомай. Честваме 80 години от рождението на известната българска поетеса. Началото е с дъщеря ѝ, журналистката Оля Ал Ахмед : "Най-вече ми бе приятел, после - баба. Другите да кажат дали си приличаме. Да премахнем нормите и догмите - баба ми казваше "тегли им една..

публикувано на 21.07.24 в 09:39

Историята оживява - Учителят Петър Дънов

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 20.07.24 в 16:00

Софийски разкази - булевард “Княгиня Мария Луиза”

Разговорът за бул. Мария-Луиза е със Здравко Петров - урбанист, изследовател, автор и основател на “Исторически маршрути”: "Мария-Луиза съвпада почти с направлението на римската Кардио Максима. Булевардът започва със сградата от времето преди 70-те - старата Централна гара. Построена е от арх.Колар в 1888. Имало е проект да се разшири в стил..

публикувано на 20.07.24 в 15:00
Крикор Асланян

Адресите на любовта - Яворов, Лора и... Дора

Съпругата на Михаил Кремен дала съгласие да заживее с поета в нощта, когато Лора се самоубива Крикор Асланян,  автор на книгата “Един софийски малчуган разказва”, взриви ефира с новината, че във фаталната нощ на 29 срещу 30 ноември 1913 година, когато Лора Каравелова се самоубива, тя посяга на живота си, защото е разбрала, че Яворов има нова..

публикувано на 20.07.24 в 14:00