Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Тенденцията: високоиновативните фирми у нас да се създават от млади хора

На 7 декември ще са ясни най-иновативните предприятия на годината

Снимка: Архив БНР
На 7 декември за 12-и път ще бъдат връчени наградите на най-добрите фирми в сферата на иновациите. Организатор е фондация “Приложни изследвания и комуникации” с подкрепата на Еnterprise Europe Network - България.

По този повод в "Радиокафе" гостува Тодор Галев. Чуйте интервюто с него, за да разберете какви са тенденциите в сферата на иновациите, защото успоредно с връчването на наградите ще бъде представен изключително интересния доклад иновации.бг, който дава надеждна оценка на иновационния потенциал на българската икономика и на състоянието и възможностите за развитие на родната иновационна система.
Самият ни гост познава и изследва "територията" на иновациите повече от 15 години и смята, че са настъпили редица промени, визирайки факта, че преди 10-15 години нововъведенията са се правели от два типа фирми - от една страна, такива, създадени в първите години на прехода, наследили знанията и уменията (и хората) от старите научно-изследователски институти, и от друга страна, чуждестранните компании, които започват да се появяват в България. Сега обаче на пазара се появяват много високоиновативни, изцяло български фирми, създадени от съвсем млади хора. Сферите на иновациите също се разширяват - освен тези, за който веднага ще се се сетим, като информационните и комуникационните технологии, но вече се патентоват открития и в далеч по-нискоиновативни сектори като обработката на аудио и видео, хранителната промишленост, дори и в медицинския сектор.
Друга засилваща се през последните 5 години тенденция е големи мултинационални компании да създават научно-изследователски центрове тук, в България. Такива има над 20, като някои от тях са най-големите за съответната фирма. Тоест, научните изследвания и иновациите се случват у нас, има ги хората, които да ги измислят и внедрят, но те не се "обгрижват" от държавата, а от частния сектор. Това е притеснително, защото доказва недостатъчното финансиране на държавните научни институти и университетите, а в развитите европейски държави институционалното финансиране обикновено е около 60% от цялостното финансиране на науката. За съжаление, все повече фирми се оплакват от западащото ниво на образованието у нас, но все още знанията тук са на по-добро ниво от околните държави. Оказва се също, че висококвалифицираните кадри не напускат страната ни, защото покупателната възможност на заплатите им тук е по-голяма, отколкото (условно казано) на Запад, а има и повече предизвикателства и по-добър баланс "живот-работа". Говорим и за патентите, които се защитават от български фирми - и у нас, и в американското патентно ведомство (защото само там може да бъде защитен патентно софтуер).
Иначе над 150 фирми са участвали в 7-те раздела, в които ще бъдат връчени наградите (като финалната селекция се прави от външна фирма, за пъна обективност).
Националният иновационен форум "Иновации чрез таланти" започва на 7 декември, сряда от 11 часа в зала "Средец". Събитието е под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.
Чуйте разговора на Лили Големинова с Тодор Галев.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тръгнаха първите трамваи, дарени от Швейцария

Кметът на София Йорданка Фандъкова , посланикът на Швейцария у нас Денис Кнобел и Малина Крумова - вицепремиер по европейските фондове пуснаха официалното в движение първите трамваи, дарени по линия на Българско-швейцарската програма за сътрудничество. "Модернизирани трамваи за град София“ е проект, който има за цел да подобри качеството и..

публикувано на 24.04.17 в 17:22

Трудовите злополуки са намалели с близо 50% за 10 години

Трудовите злополуки в България са намалели с над 1300 през последните 10 години. Това заяви министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев в началото на едноседмичната кампания за отбелязване на Световния ден за безопасност и здраве при работа, организирана от КТ „Подкрепа“. През миналата година трудовите злополуки са били 2257. За..

публикувано на 24.04.17 в 17:10

Стартира програмата на БАН за подпомагане на млади учени и докторанти

Стартира „Програма за подпомагане на млади учени и докторанти - 2017 г." при Българската академия на науките. Днес се проведе среща с кандидатите в сградата на БАН. Това е втората програма за насърчаване на млади учени, която стартира в българска академия на науките. Първата започна през миналата година. Средствата се отпускат от Министерски..

публикувано на 24.04.17 в 16:50

Лазарина Георгиева: Децата влизат в първи клас със слаби двигателни и социални умения

Подготвени ли са децата за предизвикателствата на училищната среда? Това попитахме Лазарина Георгиева, млад педагог, който преподава няколко години в училището в Банско. По думите й, най-слабите места на децата са фината моторика и социалните умения. Лазарина обаче успокоява родителите, че това е нормално и често срещано в ранна детска възраст...

публикувано на 24.04.17 в 16:19

Чувствителните хора могат да страдат от полените чак до юни

Повечето хора чакат с нетърпение пролетта и посрещат с усмивки всеки слънчев лъч. Но има хора, които губят доброто си настроение още през февруари, появяват им се сълзи в очите, тече им носът, и то не заради настинка или късен грип. Просто тогава са първите полени, литнали във въздуха, а тези хора са чувствителни и реагират на т.нар. сенна хрема ...

публикувано на 24.04.17 в 15:59