Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Тенденцията: високоиновативните фирми у нас да се създават от млади хора

На 7 декември ще са ясни най-иновативните предприятия на годината

Снимка: Архив БНР
На 7 декември за 12-и път ще бъдат връчени наградите на най-добрите фирми в сферата на иновациите. Организатор е фондация “Приложни изследвания и комуникации” с подкрепата на Еnterprise Europe Network - България.

По този повод в "Радиокафе" гостува Тодор Галев. Чуйте интервюто с него, за да разберете какви са тенденциите в сферата на иновациите, защото успоредно с връчването на наградите ще бъде представен изключително интересния доклад иновации.бг, който дава надеждна оценка на иновационния потенциал на българската икономика и на състоянието и възможностите за развитие на родната иновационна система.
Самият ни гост познава и изследва "територията" на иновациите повече от 15 години и смята, че са настъпили редица промени, визирайки факта, че преди 10-15 години нововъведенията са се правели от два типа фирми - от една страна, такива, създадени в първите години на прехода, наследили знанията и уменията (и хората) от старите научно-изследователски институти, и от друга страна, чуждестранните компании, които започват да се появяват в България. Сега обаче на пазара се появяват много високоиновативни, изцяло български фирми, създадени от съвсем млади хора. Сферите на иновациите също се разширяват - освен тези, за който веднага ще се се сетим, като информационните и комуникационните технологии, но вече се патентоват открития и в далеч по-нискоиновативни сектори като обработката на аудио и видео, хранителната промишленост, дори и в медицинския сектор.
Друга засилваща се през последните 5 години тенденция е големи мултинационални компании да създават научно-изследователски центрове тук, в България. Такива има над 20, като някои от тях са най-големите за съответната фирма. Тоест, научните изследвания и иновациите се случват у нас, има ги хората, които да ги измислят и внедрят, но те не се "обгрижват" от държавата, а от частния сектор. Това е притеснително, защото доказва недостатъчното финансиране на държавните научни институти и университетите, а в развитите европейски държави институционалното финансиране обикновено е около 60% от цялостното финансиране на науката. За съжаление, все повече фирми се оплакват от западащото ниво на образованието у нас, но все още знанията тук са на по-добро ниво от околните държави. Оказва се също, че висококвалифицираните кадри не напускат страната ни, защото покупателната възможност на заплатите им тук е по-голяма, отколкото (условно казано) на Запад, а има и повече предизвикателства и по-добър баланс "живот-работа". Говорим и за патентите, които се защитават от български фирми - и у нас, и в американското патентно ведомство (защото само там може да бъде защитен патентно софтуер).
Иначе над 150 фирми са участвали в 7-те раздела, в които ще бъдат връчени наградите (като финалната селекция се прави от външна фирма, за пъна обективност).
Националният иновационен форум "Иновации чрез таланти" започва на 7 декември, сряда от 11 часа в зала "Средец". Събитието е под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.
Чуйте разговора на Лили Големинова с Тодор Галев.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Станислав Койчев: Вдъхновението за романа "Невидим" идва от живота

Един млад писател накара само преди дни десетки младежи да се редят на опашка пред голяма столична книжарница. Влогърът с милиони гледания в YouTube Стан, известен в социалните мрежи като inStanT, представи първата си книга – романът „Невидим“. В книгата популярният сред тийнейджърите 24-годишен Станислав Койчев разказва историята на 16-годишно..

публикувано на 23.05.17 в 11:37

Посланията на папа Франциск - в научна конференция на Нов български университет

За пореден път в Нов български университет беше проведена Пролетната научна конференция на тема "Отива ли си професионалната журналистика и професионалния ПР", като откриването бе отбелязано със силно и емоционално видео-обръщение на папа Франциск , в което той призовава научните среди към взаимност, разбиране и нежност към ближния...

публикувано на 23.05.17 в 10:50

Пазарът на недвижими имоти в момента

Квapтaлитe cъc cилнo тъpceнe нa имoти и cъoтвeтнo пo-виcoĸи нaeми нa имoтитe, ca oбвъpзaни и c пo-виcoĸи пpoдaжни цeни. Аĸo нe ĸyпитe гoтoв и oбзaвeдeн имoт, a - в cтpoeж, щe ви тpябвaт и дoпълнитeлни paзxoди зa oбзaвeждaнe в paзмep нa oĸoлo 20% oт пpoдaжнaтa цeнa (пpи пo-cĸpoмнo oбзaвeждaнe и дoвъpшитeлни paбoти). Специалистите твърдят, че..

публикувано на 23.05.17 в 09:46

Как реагираме на агресията около нас

На пътя, в магазина, в градския транспорт, на трибуните край спортния терен… - агресията се оказва навсякъде около нас. След поредния случай на безсмислена агресия, при който момче удари възрастна жена на спирка в Бургас, решихме да проверим на какви случаи на агресивно поведение са попадали софиянци и как реагират в подобна ситуация...

публикувано на 23.05.17 в 09:35

Има ли двоен стандарт в качеството на храните, предлагани у нас и в Западна Европа?

Агенцията по безопасност на храните започва от днес проверки за това дали има разлика в качеството на храните от една и съща марка, предлагани в страните от Западна Европа и в България. В началото на март бе оповестено словашко изследване, според което еднакви марки храни се предлагат с различно качество в различните държави. "Вече са определени..

публикувано на 22.05.17 в 18:30