Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тенденцията: високоиновативните фирми у нас да се създават от млади хора

На 7 декември ще са ясни най-иновативните предприятия на годината

Снимка: Архив БНР
На 7 декември за 12-и път ще бъдат връчени наградите на най-добрите фирми в сферата на иновациите. Организатор е фондация “Приложни изследвания и комуникации” с подкрепата на Еnterprise Europe Network - България.

По този повод в "Радиокафе" гостува Тодор Галев. Чуйте интервюто с него, за да разберете какви са тенденциите в сферата на иновациите, защото успоредно с връчването на наградите ще бъде представен изключително интересния доклад иновации.бг, който дава надеждна оценка на иновационния потенциал на българската икономика и на състоянието и възможностите за развитие на родната иновационна система.
Самият ни гост познава и изследва "територията" на иновациите повече от 15 години и смята, че са настъпили редица промени, визирайки факта, че преди 10-15 години нововъведенията са се правели от два типа фирми - от една страна, такива, създадени в първите години на прехода, наследили знанията и уменията (и хората) от старите научно-изследователски институти, и от друга страна, чуждестранните компании, които започват да се появяват в България. Сега обаче на пазара се появяват много високоиновативни, изцяло български фирми, създадени от съвсем млади хора. Сферите на иновациите също се разширяват - освен тези, за който веднага ще се се сетим, като информационните и комуникационните технологии, но вече се патентоват открития и в далеч по-нискоиновативни сектори като обработката на аудио и видео, хранителната промишленост, дори и в медицинския сектор.
Друга засилваща се през последните 5 години тенденция е големи мултинационални компании да създават научно-изследователски центрове тук, в България. Такива има над 20, като някои от тях са най-големите за съответната фирма. Тоест, научните изследвания и иновациите се случват у нас, има ги хората, които да ги измислят и внедрят, но те не се "обгрижват" от държавата, а от частния сектор. Това е притеснително, защото доказва недостатъчното финансиране на държавните научни институти и университетите, а в развитите европейски държави институционалното финансиране обикновено е около 60% от цялостното финансиране на науката. За съжаление, все повече фирми се оплакват от западащото ниво на образованието у нас, но все още знанията тук са на по-добро ниво от околните държави. Оказва се също, че висококвалифицираните кадри не напускат страната ни, защото покупателната възможност на заплатите им тук е по-голяма, отколкото (условно казано) на Запад, а има и повече предизвикателства и по-добър баланс "живот-работа". Говорим и за патентите, които се защитават от български фирми - и у нас, и в американското патентно ведомство (защото само там може да бъде защитен патентно софтуер).
Иначе над 150 фирми са участвали в 7-те раздела, в които ще бъдат връчени наградите (като финалната селекция се прави от външна фирма, за пъна обективност).
Националният иновационен форум "Иновации чрез таланти" започва на 7 декември, сряда от 11 часа в зала "Средец". Събитието е под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.
Чуйте разговора на Лили Големинова с Тодор Галев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Джазът и Банско – неразделни и през 2024

Джазът отново се настанява в Банско и ще остане там от 3 до 11 август. Още в 11 часа джазът на младостта очаква своята публика на сцената в парка на Банско. Следват различни джаз преживявания у така – до след полунощ. „ Традиция и развитие – това е нашият слоган  – каза пред Радио София Илиана Иванова, председател на УС на асоциацията „Фестивалите в..

публикувано на 28.07.24 в 18:08
Пирдоп

Промишлен район с дадености за туризъм

Днес гостуваме на община Пирдоп и пръв гост и наш домакин е кметът Ангел Геров : "Наследник сме на първото обществено училище, към края на Възраждането е построено първото училище, по-късно е построено и класно училище. Градът се е разраствал и оттук започва нашата история - построява се ново, голямо училище. Първият камък е положен в 1932. По план..

публикувано на 28.07.24 в 11:01

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 27.07.24 в 16:00

Софийски разкази - София преди Освобождението

Как е изглеждала София през 1878-9? Изостанал град ли е бил? Къде е бил "Хендекът", ограждал града? Какво е било населението? Защо е намаляло преди да стане столица? Кои са махалите/кварталите: Язаджийска, Баш чешма, Драз и други? На всички и на други подобни въпроси, отговорите са в звуковия файл:

публикувано на 27.07.24 в 15:00
Ева и Йордан Соколови

Адресите на любовта - Ева и Йордан Соколови

В тежък развод пламва любовта на биохимичката и юристът Ева Соколова е професор по биохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт Менделеев.Йордан Соколов е изявен юрист, председател на Народното събрание, бивш министър на вътрешните работи,..

публикувано на 27.07.24 в 13:55
Калоян Захариев

Във Вселената няма правилен ред

„Ех, магесническа му работа“ от Калоян Захариев - интервю с автора: "Писането ми отне малко време. Роди се без план, идея. Всичко тръгна от самосебе си. Главният персонаж е некромант. Тръгнах с идеята да бъде като Тери Пратчет, но реших да си измислям неща. Във Вселената няма правилен ред. Пиша нещо, което ми харесва, като пишеш един роман си мислиш..

публикувано на 27.07.24 в 11:35

Всеки може да помогне

Националната асоциация на доброволците в Република България организира безплатен уебинар на тема "Основни знания и умения за спонтанни доброволци за действие по време на горски пожари". Георги Влайков, директор ЦПО „Доброволец” с подробностите: "Планираме да запознаем доброволците как се работи на терен, какви са основите рискове, с каква лична..

публикувано на 27.07.24 в 10:43