Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Почитаме Света Татяна

На 12 януари отбелязваме деня на Света Татяна - великомъченица, почитана в християнския свят както от православни, така и от католици.

Татяна е раннохристиянска мъченица. Родена в семейството на богато, но боязливо и криещо вярата в Християнството римско семейство, Татяна поема пътя на целомъдрието от дете. Изцяло проникната от тази вяра, Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва. По това време на римския трон се възкачва 16-годишният Александър Север (205-238 г.). Той имал еклектични убеждения: равнодушен към вярванията на другите, той не се придържал към един определен светоглед, поради което всред идолите на различните езически божества в дома си имал изображението и на Христос. В негова жертва пада Татяна. Без да гледат на знатното й положение и на нейния безукорен живот, я завели в храма на Аполон, за да принесе жертва. Девойката не само отказала да стори това, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета.

След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите й и рязали ивици от нейната снага. Според писанията, след всяко мъчение Бог извършвал чудо със своята изповедница - тя се явявала на другия ден излекувана.

Когато веднъж, след целодневно мъчение, отвели девойката в тъмницата през цялата нощ, тя, огряна от нетленна светлина, велегласно славословела Бога, пригласяна от небесни ангели, които лекували нейните страшни рани. И това чудо не трогнало мъчителя. На другия ден той отново я подложил на жестоки изтезания. Уморен от нейната несломимост, безсилният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се заумилквал около светата мъченица и ближел кротко нозете й.

Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към омразната вяра на "галилеяните", управителят наредил незабавно да я обезглавят. Същата участ постигнала и бащата на мъченицата.

Заради големите мъчения, на които била подложена, църквата я канонизира като света великомъченица Татяна.

Имен ден празнуват жените с име Таня, Татяна.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Боровец

Боровец приема най-добрите състезатели по планинско колоездене

От 22 до 24 септември Боровец приема най-добрите състезатели по планинско колоездене. Надпреварата е част от международната Borovets Open Cup 2017 и е категоризирана под клас 1 в календара на Международния колоездачен съюз. А това означава, че в борбата за точките ще се включат топ състезатели от цяла Европа. Участниците са разделени в осем категории, а..

публикувано на 23.08.17 в 09:44

Започва прием на идейни проекти за обновлението на старата баня в Кумарица

В столичния район Нови Искър, националното сдружение „Наука“ и районната администрация започнаха прием на идейни проекти за визуализиране на обновяването и облагородяването на старата баня в квартал Кумарица и превръщането ѝ в център за творчество, изкуство и култура. До 21 септември е срокът за подаване на проектните предложения. След това, между 25 и..

публикувано на 23.08.17 в 09:23

В Божурище започва реставрация на стенописите на Димитър Казаков-Нерон

В Божурище от следващата седмица започва работа по консервацията и реставрацията на стенописите на Димитър Казаков-Нерон, чиято съдба е свързана с това населено място. За реставрационните дейности съобщава в социалната мрежа "Фейсбук" кметът на община Божурище Георги Димов. От началото на моя мандат , пише той, Община Божурище работи в посока..

публикувано на 23.08.17 в 09:12

Очаква ни отново топло време

Денят ще бъде слънчев. На места, главно в северните и планиниските райони, може да има временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 24° и 29°, за София – около 24°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН...

публикувано на 23.08.17 в 08:44

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Учебници „секънд хенд“ на половин цена във „Фейсбук“, четем в МОНИТОР . В групата „Учебници на половин цена – втора употреба – от ръка на ръка“ потребители от различни градове предлагат учебни помагала, като прилагат снимка и посочват предмета, издателството, съответния клас и цените. В една от офертите дори се продават нови учебници за 10 клас..

публикувано на 23.08.17 в 08:25