Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Почитаме Света Татяна

На 12 януари отбелязваме деня на Света Татяна - великомъченица, почитана в християнския свят както от православни, така и от католици.

Татяна е раннохристиянска мъченица. Родена в семейството на богато, но боязливо и криещо вярата в Християнството римско семейство, Татяна поема пътя на целомъдрието от дете. Изцяло проникната от тази вяра, Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва. По това време на римския трон се възкачва 16-годишният Александър Север (205-238 г.). Той имал еклектични убеждения: равнодушен към вярванията на другите, той не се придържал към един определен светоглед, поради което всред идолите на различните езически божества в дома си имал изображението и на Христос. В негова жертва пада Татяна. Без да гледат на знатното й положение и на нейния безукорен живот, я завели в храма на Аполон, за да принесе жертва. Девойката не само отказала да стори това, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета.

След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите й и рязали ивици от нейната снага. Според писанията, след всяко мъчение Бог извършвал чудо със своята изповедница - тя се явявала на другия ден излекувана.

Когато веднъж, след целодневно мъчение, отвели девойката в тъмницата през цялата нощ, тя, огряна от нетленна светлина, велегласно славословела Бога, пригласяна от небесни ангели, които лекували нейните страшни рани. И това чудо не трогнало мъчителя. На другия ден той отново я подложил на жестоки изтезания. Уморен от нейната несломимост, безсилният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се заумилквал около светата мъченица и ближел кротко нозете й.

Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към омразната вяра на "галилеяните", управителят наредил незабавно да я обезглавят. Същата участ постигнала и бащата на мъченицата.

Заради големите мъчения, на които била подложена, църквата я канонизира като света великомъченица Татяна.

Имен ден празнуват жените с име Таня, Татяна.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Последен ден за участие в конкурса "Най-красиво писмо до Дядо Коледа"

Днес е крайният срокза изпращане на писма за участие в традиционния детски конкурс „Най-красиво писмо до Дядо Коледа“, организиран от „Български пощи“. Всяко детско писмо ще получи личен отговор от Дядо Коледа, ако върху пощенския плик е изписан правилно адрес на подателя. Най-добрите писма ще получат правото да участват в конкурса и ще се..

публикувано на 11.12.17 в 11:09

Обсъждат промяна за ски-зоната в Банско

От 14.00 часа в сградата на Министерство на околната среда и водите на бул. "Мария Луиза" в столицата ще започне кръгла маса за промяната на концесионния договор за ски-зоната в Банско. В нея ще участват вицепремиерът Валери Симеонов, министри, институции и неправителствени организации. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов нареди на..

публикувано на 11.12.17 в 11:08

Авария остави на студено четири столични квартала

Авария в ТЕЦ „Земляне“ остави без парно и топла вода хиляди домакинства в четири софийски района. На сайта си в интернет от столичната „Топлофикация” информират, че са засегнати кварталите „Стрелбище”, „Белите брези”, „Красно село” и „Гоце Делчев”. В кв. „Гоце Делчев” без парно са адресите в карето между бул.”България”, ул.”Славовица”, ул.”Луй Айер”,..

обновено на 11.12.17 в 10:38

Въпреки ледената сутрин, седмицата започва с топло време

Днес ще е предимно слънчево. Вятърът ще се ориентира от югозапад, ще е слаб, в Източна България умерен. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 7° и 12°. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). В планините ще е предимно слънчево. Ще духа силен югозападен..

публикувано на 11.12.17 в 08:54

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Целият спор за мораториума върху лекарствата показва какви големи дефицити има в системата. Това заяви кардиологът доц. Иво Петров, цитиран от ТРУД . По думите му, новите лекарства, както и новите технологии, са необходими на здравеопазването. За съжаление през последните години, новите технологии не навлизат така, както би ни се искало. Лекарствата обаче..

публикувано на 11.12.17 в 08:40