Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Почитаме Света Татяна

На 12 януари отбелязваме деня на Света Татяна - великомъченица, почитана в християнския свят както от православни, така и от католици.

Татяна е раннохристиянска мъченица. Родена в семейството на богато, но боязливо и криещо вярата в Християнството римско семейство, Татяна поема пътя на целомъдрието от дете. Изцяло проникната от тази вяра, Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва. По това време на римския трон се възкачва 16-годишният Александър Север (205-238 г.). Той имал еклектични убеждения: равнодушен към вярванията на другите, той не се придържал към един определен светоглед, поради което всред идолите на различните езически божества в дома си имал изображението и на Христос. В негова жертва пада Татяна. Без да гледат на знатното й положение и на нейния безукорен живот, я завели в храма на Аполон, за да принесе жертва. Девойката не само отказала да стори това, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета.

След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите й и рязали ивици от нейната снага. Според писанията, след всяко мъчение Бог извършвал чудо със своята изповедница - тя се явявала на другия ден излекувана.

Когато веднъж, след целодневно мъчение, отвели девойката в тъмницата през цялата нощ, тя, огряна от нетленна светлина, велегласно славословела Бога, пригласяна от небесни ангели, които лекували нейните страшни рани. И това чудо не трогнало мъчителя. На другия ден той отново я подложил на жестоки изтезания. Уморен от нейната несломимост, безсилният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се заумилквал около светата мъченица и ближел кротко нозете й.

Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към омразната вяра на "галилеяните", управителят наредил незабавно да я обезглавят. Същата участ постигнала и бащата на мъченицата.

Заради големите мъчения, на които била подложена, църквата я канонизира като света великомъченица Татяна.

Имен ден празнуват жените с име Таня, Татяна.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

СОС одобри изграждането на балнеоложки хотел зад банята в Банкя

Единодушно и с ръкопляскане Столичният общински съвет прие предложението за изграждане на балнеоложки хотел зад банята в Банкя. Общинските съветници одобриха предложението за провеждане на публично оповестен конкурс за учредяване право на строеж за срок от 35 години, върху общински недвижим имот в местността „Тенев баир“. Проектът е за..

публикувано на 27.04.17 в 14:42

В "Ритъмът на столицата" този четвъртък

И днес от 14:00 до 17:00 часа бъдете с "Ритъмът на столицата" на Радио София, за да проследим заедно актуалните теми от деня, любопитна информация и интересни предложения за уикенда. Днес Столичният общински съвет се отчита с цели две заседания - първото се състоя преди обед и беше наречено извънредно, тъй като темата беше сигурност и обществен ред...

публикувано на 27.04.17 в 12:51

НСИ: 16 400 деца са напуснали училище през миналата учебна година

През учебната 2015/2016 година 16.4 хил. ученици са напуснали общообразователните училища, от които 14.3 хил. в основното образование. Най-голям е относителният дял на учениците, които са заминали в чужбина - 7.4 хил., или 45.0%, следван от дела на напуснали по семейни причини - 5.8 хил., или 35.6%, и на напусналите поради нежелание да учат - 10.5%...

публикувано на 27.04.17 в 11:47

Президентът връчи на Бойко Борисов мандат за поредно негово правителство

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател Бойко Борисов, излъчен от най-голямата парламентарна група в 44-то Народно събрание - ГЕРБ. Според конституцията кандидатът за премиер има 7-дневен срок, в който да предложи структура и състав на Министерския съвет. По-рано в парламента беше подписано..

публикувано на 27.04.17 в 10:59
Форумът ще продължи до 17 часа

Кариерен студентски форум се провежда в Софийския университет

Кариерният форум за студенти "Златната ябълка на успеха" ще се състои днес в Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщиха от висшето училище. Форумът започва от 10.00 часа в аулата на университета и ще продължи до 17.00 часа. Това е петото поредно изложение "Златната ябълка на успеха" и сега то се организира от Кариерния център към Факултета по..

публикувано на 27.04.17 в 09:25