Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Почитаме Света Татяна

На 12 януари отбелязваме деня на Света Татяна - великомъченица, почитана в християнския свят както от православни, така и от католици.

Татяна е раннохристиянска мъченица. Родена в семейството на богато, но боязливо и криещо вярата в Християнството римско семейство, Татяна поема пътя на целомъдрието от дете. Изцяло проникната от тази вяра, Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва. По това време на римския трон се възкачва 16-годишният Александър Север (205-238 г.). Той имал еклектични убеждения: равнодушен към вярванията на другите, той не се придържал към един определен светоглед, поради което всред идолите на различните езически божества в дома си имал изображението и на Христос. В негова жертва пада Татяна. Без да гледат на знатното й положение и на нейния безукорен живот, я завели в храма на Аполон, за да принесе жертва. Девойката не само отказала да стори това, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета.

След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите й и рязали ивици от нейната снага. Според писанията, след всяко мъчение Бог извършвал чудо със своята изповедница - тя се явявала на другия ден излекувана.

Когато веднъж, след целодневно мъчение, отвели девойката в тъмницата през цялата нощ, тя, огряна от нетленна светлина, велегласно славословела Бога, пригласяна от небесни ангели, които лекували нейните страшни рани. И това чудо не трогнало мъчителя. На другия ден той отново я подложил на жестоки изтезания. Уморен от нейната несломимост, безсилният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се заумилквал около светата мъченица и ближел кротко нозете й.

Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към омразната вяра на "галилеяните", управителят наредил незабавно да я обезглавят. Същата участ постигнала и бащата на мъченицата.

Заради големите мъчения, на които била подложена, църквата я канонизира като света великомъченица Татяна.

Имен ден празнуват жените с име Таня, Татяна.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Идва студена събота с жълт код за цялата страна

Жълт код е обявен за 21 януари в цялата страна заради ниски температури. Кодът е в сила за всичките 28 области. Сутринта ще бъде студено, а през деня ще се задържат отрицателните температури. Минималните температури ще са между минус 15° и минус 10°, на места и по-ниски, а максималните ще бъдат между минус 4° и 1°...

публикувано на 20.01.17 в 17:04

Вече 5 винетки предвижа законът, от 2018-а ще има и 3-месечна

Парламентът въведе компесаторна такса за транзитно преминаващите през страната автомобили. Това стана с приемане на промени в Закона за пътищата на второ четене. Водач на пътно превозно средство, който се движи по републиканските пътища, включени в трансевропейската пътна мрежа, както и по такива, които са извън нея или по техни участъци, без да е..

публикувано на 20.01.17 в 10:52

Регистрирани са 17,86 млн. бебета през 2016-а, разбира се - в Китай

Населението на Китай (без специалните административни райони Хонконг и Макао) в края на 2016 г. се е увеличило с 8,09 милиона и е 1,382 млрд, според държавното статистическо бюро. През 2016 г. са регистрирани 17,86 млн. новородени. През същата година са починали 9,77 млн. души. Естественият прираст е 5,86 на 1000 души. Броят на мъжкото население е..

публикувано на 20.01.17 в 09:41
Ще стъпи ли човешки крак на Червената планета след 15-20 години?

Учени симулират на Хаваите полет до Марс

Нов научен експеримент – симулация на полет до Марс започва днес на Хавайските острови. Според организаторите, в продължение на осем месеца, петима доброволци от САЩ и един от Великобритания, ще живеят в пълна изолация от външния свят в специален комплекс по склоновете на спящия вулкан Мауна Лоа, наподобяващи пейзаж на Червената планета. Това е петият..

публикувано на 20.01.17 в 09:25

Честит имен ден на Евтим!

На 20 януари се чества паметта на Преподобния Евтимий Велики , който е живял през V век, както и паметта на българския патриарх св. Евтимий Търновски , който е част от културната и религиозна ни идентичност. Св. Евтимий Търновски произлиза от богат и знатен великотърновски род. Още в ранната си младост Евтимий отива в Килифаревския манастир. По онова..

публикувано на 20.01.17 в 09:16