Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

След 28-ото Европейско изложение „Отворени врати за образование в чужбина“

Български ученици и кандидат-студенти обичат да учат в Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Когато говорим за обучение в чужбина, все повече родители знаят, че има възможност част от таксите да бъдат покрити от стипендии, затова започват подготовката на децата по-рано. Така те целят децата да постигнат по-високи резултати и съответно по-висок процент стипендия.

Кандидат-студентите също все по-малко се колебаят. Обикновено те предварително знаят къде ще опитат да се запишат да следват. Вече няма хаотично кандидатстване, няма емоция при подбора на университетите и специалностите. А доста методично и последователно разработване.

Трите основни центъра, към които поемат много български кандидат-студенти, са Великобритания, Холандия и Германия. Повечето програми, които се предлагат там са на английски език.

Повече по темата разяснява Благовеста Евтимова - завеждащ консултант „Висше образование“.

Чуйте повече от Добромира Мицева.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лятно кино в градината с "Белгийският крал"

От 26 май до 15 септември София Филм Фест организира Лятно кино в градината.  Началото е в 21:00 часа, а първата прожекция, която ще видим, ще бъде  „Белгийският крал“ - псевдодокументална комедия на режисьорите Питър Бросенс и Джесика Удуърт, копродукция между Белгия, Нидерландия и България. Крал Николас III е самотник и има чувството, че не..

публикувано на 23.05.19 в 17:01

Избор за читатели: българска класика, хеви метъл и... продължение на "Пилето"

В навечерието на 24 май имаме повод да поканим и да се срещнем с добре познатата ни Темз Арабаджиева, с която, както обикновено, говорим за хубави книги. Първото заглавие е добре известно на редица поколения. Филмът на Въло Радев „Крадецът на праскови“ - с Невена Коканова и Раде Маркович, е кинокласика, но не по-малко признат е и едноименният..

публикувано на 23.05.19 в 16:18

Преглеждайте децата за кърлежи след всяка разходка

Настоящият месец е най-благоприятният за кърлежите и не е необичайно зачестяването на случаите с ухапани. Децата са едни от най-уязвимите приемници на кръвосмучещия паразит и затова е важно те да се преглеждат след всяко излизане навън.  Цезаринка Илиева, началник на отдел „Паразитология“ в Столичната регионална здравна инспекция, съветва при..

публикувано на 23.05.19 в 16:06

"Спирка за разкази" вече очаква своите читатели

Първите разкази по спирките от тазгодишното издание на „Спирка за разкази“ вече очакват своите читатели. Спирките на градския транспорт обикновено са едни от най-незабележимите места в града. Места, през които само минаваме, губим си времето в чакане и продължаваме. От сдружение "Кашалот" правят опит да ги превърнат вместо това,  в място за вдъхновение..

публикувано на 23.05.19 в 16:01

Софийски музикални седмици - от днес до 30 юни

Сериозна история имат Софийските музикални седмици - от първия концерт преди 50 години, та до днес. Затова и поканихме в сутрешното ни Радиокафе Момчил Георгиев , който е артистичен директор и програмен координатор на фестивала. Интересен а фактът, че тази година "Седмиците...", както ги наричат помежду си музикантите, започат и завършват със Софийски..

публикувано на 23.05.19 в 15:40

Виолин Неделчев учи децата, че изкуството съществува в името на свободата

Тази седмица предаването ни "Радиоприемница е посветено на учителите, а днес наш гост беше Виолин Неделчев, който е преподавател по изобразително изкуство в 143 ОУ “Георги Бенковски” и работи с деца с изявени таланти . Виолин Неделчев, два пъти отличен с наградата за учител на годината по изобразително изкуство, казва, че е учител от 1994  година, а..

публикувано на 23.05.19 в 15:33
Анна Цанкова

Анна Цанкова: Хореографът трябва добре да познава темперамента на всяко дете

Много труд е необходим в процеса на овладяване на народните танци от децата - и за тях, и за преподавателите, но няма по-голямо удовлетворение за това да ги видиш как сияят на сцената с костюмите, както и радостта на родителите, каза пред Радио София Анна Цанкова , преподавател по Хореография в иновативното 140-о средно училище "Иван Богоров". А..

публикувано на 23.05.19 в 15:33