Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

След 28-ото Европейско изложение „Отворени врати за образование в чужбина“

Български ученици и кандидат-студенти обичат да учат в Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Когато говорим за обучение в чужбина, все повече родители знаят, че има възможност част от таксите да бъдат покрити от стипендии, затова започват подготовката на децата по-рано. Така те целят децата да постигнат по-високи резултати и съответно по-висок процент стипендия.

Кандидат-студентите също все по-малко се колебаят. Обикновено те предварително знаят къде ще опитат да се запишат да следват. Вече няма хаотично кандидатстване, няма емоция при подбора на университетите и специалностите. А доста методично и последователно разработване.

Трите основни центъра, към които поемат много български кандидат-студенти, са Великобритания, Холандия и Германия. Повечето програми, които се предлагат там са на английски език.

Повече по темата разяснява Благовеста Евтимова - завеждащ консултант „Висше образование“.

Чуйте повече от Добромира Мицева.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Модели от хартия, които Лидия успява сама да изработи

Лидия Христова: Когато срещнем Доброто, трябва да го прегърнем

"Квантовите добрини" - така е озаглавила своето писмо до „Моята история за доброто“ Лидия Христова. Нейната история е колкото обикновена, толкова и невероятна. Лидия е машинен инженер, гимназиален преподавател по информатика и ИТ, със сертификат и компетентности за работа в интеркултурна среда,… но безработна с двигателен дефицит, вследствие..

публикувано на 21.01.19 в 10:16

Зоран Джуров: Българи и сърби съжителстват много добре от години

Българи и сърби съжителстват много добре от години, заяви Зоран Джуров - председател на Общинския съвет в Цариброд в предаването “Радиокафе”. През следващите десетилетия най-голямото предизвикателство ще бъде как младите хора да останат в Цариброд, за да живеят, а и по-възрастните хора да не заминават за София или Западна Европа, а да останат тук ,..

публикувано на 18.01.19 в 18:37

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях и да пътуват с винетни стикери. Основният аргумент против тол системата е, че четири месеца преди стартирането й превозвачите нямат яснота за това колко ще им струва и как ще се отрази на крайната цена за потребителите. Договорите за обществен превоз са сключени основно по реда на ЗОП и са с..

публикувано на 18.01.19 в 18:07

Отново отчетоха фини прахови частици в столични квартали

Няколко пъти над нормата беше нивото на фините прахови частици в отделни райони на София тази сутрин. Високи нива са били измерени в столичните квартали „Младост”, „Павлово”, „Хиподрума” и „Дружба”. От Столичната община съобщиха, че през деня няма да бъде пускан „зелен билет” за градския транспорт. Аз и целият екип следим много внимателно данните...

публикувано на 18.01.19 в 17:29

15 български паралелки в гимназията в Цариброд

Снежана Симеонова, директор на гимназията "Св. св. Кирил и Методий" в Цариброд, бе гост в неделното ни "Радиокафе", когато пък ние гостувахме в Цариброд. Снежана Симеонова е завършила българска филология в Софийския университет и е оторизиран преводач. Директор на гимназията е от 2003 г., а учениците, които са 247, са разпределени в 15 паралелки - 8..

публикувано на 18.01.19 в 16:51