Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта

Православната църква почита днес паметта на Атанасий Велики. Той е роден през 295 година след Христа в египетската столица Александрия.
Син на бедни християни, Атанасий получил добро образование. На 24-годишна възраст бил ръкоположен за дякон от Александрийския архиепископ Александър. Заради откритата му борба срещу свещеника Арий, който смятал, че Христос е по-нисш от Бог отец, както и благодарение на Атанасий, Арий бил отлъчен от църквата.

"Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта" - казват българите. В народните представи Свети Атанасий господства над зимните студове, над снеговете и ледовете. Легендата разказва как Атанасий, облечен с копринена риза, отишъл в планината на бял кон и се провикнал: "Иди си, зимо, идвай пролет".

Според българската народна традиция на Атанасовден се коли черна кокошка. Приготвя се с ориз и се раздава на роднини и съседи против лоши болести. Перата на птицата задължително се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. На някои места в България на този ден се палят огньове, които всички прескачат за здраве.

На Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат, няма да зарасне лесно. Не се вари боб и леща, за да не се разболеят децата.

На днешния ден празнуват всички, които носят имената Атанас, Атанаска, Наска, Наско, Hасo, Hася, Начо, Tанас, Таньо, Таню, Тинка. В превод от гръцки език Атанас означава "безсмъртен".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Божков

Божков няма да е под домашен арест, плаща 130 000 лева гаранция

Софийският градски съд замени домашния арест на Васил Божков по т. нар. хазартно дело с парична гаранция. Той ще трябва да плати 130 000 лева. Хазартното дело срещу Васил Божков влезе в съда Един от мотивите е, че вече осми месец Божков е с втората по тежест мярка за неотклонение, а делото вече е в съда и той не може да влияе на..

публикувано на 07.05.24 в 15:07
Болницата в Кюстендил

Община Кюстендил дава 400 лв. стипендия на обучаващите се за медицински сестри, но с условие

Община Кюстендил ще отпуска ежемесечни стипендии от 400 лева на желаещите да  се обучават за медицински сестри, обяви кметът инж. Огнян Атанасов. Условието е да имат сключен договор с Районната болница в Кюстендил, по който се ангажират след това да работят в здравното заведение. Те ще получават стипендии както от болницата, така и от Общината...

публикувано на 07.05.24 в 14:33

Дългогодишният кмет Йорданка Фандъкова поема към парламента

Бившият кмет на София Йорданка Фандъкова се е насочила към законодателната зала на следващия парламент. В лидерския 25-и многомандатен избирателен район на столицата  Фандъкова е втора в партийната листа на ГЕРБ след Бойко Борисов. Пред журналисти тя заяви, че поема към Народното събрание с амбицията за развитие и стабилност...

публикувано на 07.05.24 в 12:19
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май 2023 г.

Година след смъртта на Ани и Явор: Нов протест на булевард "Сливница"

Жители на столицата излизат на протест на булевард Сливница. С него ще отбележат една година от смъртта на младата двойка Ани и Явор, които бяха блъснати и убити на място от 18-годишен шофьор. Протестът ще се проведе в сряда от 18:30 часа на мястото, където младежите изгубиха живота си – кръстовището между бул. "Сливница" и ул. "Русе"...

публикувано на 07.05.24 в 11:21

По-скъпи билети за влаковете от днес

От днес влизат в сила нови цени на билетите на БДЖ. Поскъпването е средно с 20%. Като причина от Националния железопътен превозвач посочват  инфлацията и повишените разходи. Без промяна ще останат цените на железопътните карти за децата и възрастните хора, които са на символична стойност от 1 лев. Безплатно ще продължат да се возят..

публикувано на 07.05.24 в 10:02

Светли вторник и надежда за просветление, почитат се апостолите и Богородица

Днес е и Светли вторник - вторият ден от Светлата седмица, наричана така, тъй като Възкресението на Исус Христос донася просветление за всички и надежди за вечен живот. По време на Светлата седмица се прославят Светите апостоли и Света Богородица , която почитаме днес. Светлата седмица завърша с Томина неделя, когато се почита Свети..

публикувано на 07.05.24 в 08:16

Румен Радев: В момент на кризи, войни и несигурност не можем да неглижираме армията

Пред Паметника на Незнайния воин в София се състоя тържественият водосвет на бойните знамена и знамената-светини по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия. Водосвет на бойните знамена пред Паметника на Незнайния воин за Деня на храбростта В ритуала участва и президентът Румен Радев, който коментира пред журналисти..

публикувано на 06.05.24 в 18:45