Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Машинното гласуване - без цялостна техническа поддръжка

Снимка: БГНЕС

Машинното гласуване, с което трябва да се проведе предсрочния парламентарен вот на 26 март, ще е без цялостна техническа поддържка.

Това се разбира от документацията, която Централната избирателна комисия публикува във вторник, предаде БГНЕС.

Вчера от ЦИК съобщиха, че до момента не са получили оферти за участие в процедурата, която е за максимална стойност от 18 млн. лв. с ДДС. Срещу тази сума трябва да се осигури наемането на поне 12 500 устройства за машинно гласуване, които следва да бъдат доставени у нас най-късно до 10 март.

Сред условията, които ЦИК поставя пред участниците в процедурата е осигуряване на обучение на членове на секционните избирателни комисии за стартиране и приключване на машинното гласуване, за активиране на машините за един вот, за запис на резултатите от машинното гласуване на флашка, както и за реакция при непредвидени обстоятелства при работа с устройствата. От заданието се разбира още, че машините няма да бъдат придружавани от технически лица. За сметка на това – желаещите да доставят машини за гласуване следва да осигурят “необходимия” брой телефонни линии за въпроси по отношение на машинното гласуване, както и “достатъчен” брой техници за поддръжка в избирателните секции с време за реакция до 40 минути от получаване на сигнала за възникване на проблема. Не става ясно – какво разбира под “необходим” и “достатъчен” брой ЦИК. Също така не е ясно, как ще се процедира, ако в една и съща област или община се появят технически проблеми с няколко устройства, които ще изискват намеса на техници. Самите участници в процедурата ще могат да предложат времето, за което биха реагирали технически лица, ако аварията е на 20 и повече километра, но времето не следва да е повече от 40 минути. Сред критериите за избор на изпълнител, ще е и колко техници ще бъдат наети.

ЦИК уточнява още, че машинното гласуване и резултатите от него по никакъв начин не трябва да се предават по електронен път. “Недопустимо е изнасянето на каквито и да било данни за процеса на машинно гласуване извън страната. Обобщените резултати от машинното гласуване и резултатите, записани на външна памет (флаш носител) от всяка една от машините за гласуване, не трябва да бъдат предавани през интернет, нито по безжични връзки. Недопустимо е каквито и да било данни за процеса на машинно гласуване да бъдат записвани на „облачни” сървъри, нито да бъдат копирани и разпространявани по какъвто и да било начин извън компютъра или компютрите в съответните изчислителни пунктове на РИК и ЦИК, на които се извършва сумирането и обобщаването на резултатите”, пише още в документацията.

Срокът за подаване на офертите в ЦИК е 22 февруари. До момента у нас се е провеждало единствено тестово машинно гласуване, като всеки път доставката на машините е било извършвано от една българска фирма, чийто управител е бивш член на ръководството на Движение България на гражданите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

Кметът на район "Триадица" предлага "квартал на обезщетените"

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 12:59

Подлезът при метростанцията на Централна гара тъне в мрак

За изключително сериозен проблем за над 2 милиона столичани и гостите на София алармираха жители на града.  Осветление в подлеза на една от ключовите метростанции – тази на Централна гара, няма, а всичко там е потънало в мрак, разказват те. "На вниманието на г-н Терзиев, кмет на София. Нищо не се вижда на тази снимка, защото липсва..

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества. В дневния ред на..

публикувано на 25.04.24 в 08:33

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39