Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Борис Богов: Най-добрата грижа за бъбреците е редовното профилактично изследване

Проф. Борис БоговКаква е разликата между придобилия известност термин/диагноза хронична бъбречна недостатъчност (ХБН) и по-новия хронично бъбречно заболяване (ХБЗ)? Кога се появяват и защо е от съществено значение да се изследваме редовно (кръвна картина, кръвна захар, серумен креатинин; урина-седимент и микроалбуминурия; измерване на кръвно налягане...)

По тази тема сме поканили един от най-добрите специалисти в специалността - проф. Борис Богов. Той е зам.-председател на Българското дружество по нефрология и е началник на нефрологичната клиника в Александровска болница. Това лечебно заведение организира тази седмица (13-17 март) кампания за безплатно изследване.

Според съвременната класификация на Световната здравна организация, хронично бъбречно заболяване (ХБЗ) е намалена скорост на гломерулна филтрация под 60 ml/min/1,73 m2 за период от поне 3 месеца и/или наличие на микроалбуминурия и/или албуминурия. Нормалната функция е с над 90 ml/min. Лошото е, че в този диапазан от 90 до 60 ml/min болестта се развива без симптоми и можем да не разберем, докато не стане късно и необратимо. А откриването може да стане само чрез изследване, обясни пред Радио София проф. Богов.

В България пациентите, които реално се водят с ХБН и прилагат диализно лечение, са около 3500 души. Но хората с хронично бъбречно заболяване са 26-27%. За сравнение – в Европа тези пациенти са около 8-15на сто.

В половината от случаите на ХБЗ пациентите в България са със диабет (48%), а 56 на сто имат хипертония.

За това допринася недобрият контрол и проследяване на хората с високо кръвно артериално налягане, както и липсата на скрининг и контрол при диабетиците (много от хората с диабет не са диагностицирани, болестта може дълго време да е в латентна фаза). А не трудно предварително да се вземат мерки. Достатъчно да се направи изследване веднъж годишно, назначено от личния лекар.

Ако хората с диабет и хипертония бъдат обхванати и превантивно (навреме) изследвани, техните бъбречни страдания могат да бъдат отложени много във времето, а ако например диабетик не вземе мерки, той за 10 години може да стигне до диализно лечение, т.е крайния стадии на ХБН.

Като цяло в страната нефролозите са сравнително малко (броят им е под 270, докато например кардиолозите са повече от 3000), в доболничната помощ са наистина малко, но изследване, както вече стана дума, може да бъде назначено от личния лекар – урина и кръвно изследване за гломерулна филтрация

Ежедневно в клиниката, която ръководя, идват все по-млади хора и много от тях не знаят, че са имали бъбречно заболяване - сподели проф. Богов. - Някои идват с такива стойности на бъбречната им дейност (серумен креатинин, урина-седимент), че веднага биват включвани за диализно лечение. А оттам нататък алтернативите са само две – продължително диализно лечение или трансплантация - при възможност, особено за млади хора 35-40 годишни, което да им осигури по-голям комфорт и качество на живот.

Бъбреците са богато кръвоснабдени органи с много възможности за компенсация. Например при заболяване на единия бъбрек, функциите се поемат от здравия. Но колкото и да е търпелив, в един момент влошеното състояние може да стане необратимо. И за човек всъщност по-опасни са усложненията от бъбречните страдания, които могат да доведат то фатални сърдечно-съдови изменения – инфаркт или инсулт.


Чуйте целия разговор с проф. Борис Богов, за да бъдете здрави.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55