Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Веселина Кацарова: Моля ви, не оставяйте оперното изкуство да загине в България

Голямата ни оперна певица ще пее в Софийската опера през ноември, за първи път след 30 години

| обновено на 20.03.17 в 13:18
Веселина Кацарова - многолика и артистична
Веселина Кацарова е една от големите ни оперни певици днес. Пяла е на всички големи оперни сцени, с всички големи оперни диригенти "с изключение на Шолти", както уточнява самата тя. Често я определят като мецосопран номер едно в света. Рядко скромна, естествена, с вродена изисканост, Веселина Кацарова очарова дори и без да пее. При нея няма фалш, няма клишета, има каузи, в които вярва с цялото си сърце. Затова и приема ангажимента да помага на операта в Стара Загора, нейния роден град. "Не исках да дойда едва след като кариерата ми е приключила, искам да помагам сега, когато наистина мога".  Веселина Кацарова беше в България, срещна се с Пламен Карталов и вече имаме новина - ще можем да я гледаме като Еболи в "Дон Карлос" на сцената на Националната опера в София през ноември; и представи френския баритон Сирил Ровери, с когото ще пее в "Кармен" на 6 юли на стадион "Берое" и който ще й партнира и в "Дон Карлос". Интервю с него можете да чуете утре в предаването "Моята друга музика" по Радио София (от 20 до 22 часа). Според него образът, който създава Веселина Кацарова като "Кармен" пише новата история на тази роля. А тя смята, че проблемът на Кармен е, че всеки си мисли, че познава Кармен, но всъщност нейната личност е много по-дълбока и многопластова, далеч от клишето на деколтето и червената рокля. Първата си Кармен тя е представила на 42 години - "Йонас Кауфман тогава започваше да гради кариера и ми се обадиха и попитаха искам ли да изиграя Кармен и аз отговорих, че сега вече мога. Имам техниката и зрелостта. Аз смятам, че Кармен не трябва да се пее на 30 години." Веселина Кацарова изключително внимателно гради своята певческа история. Тя не обича думата "кариера" - "никога не съм пяла за кариера, пяла съм и пея, защото обичам да пея". Срещите с големи личности като Караян и Колин Дейвис, които я съветват да изчака с драматичните роли са съществена част от нейния музикален път. Сега вече ѝ е дошло време за Еболи - "тя е силна, истински характер, обича и иска да бъде обичана, но е прекалено интелигентна... изключително трудна партия, която е писана за два гласа сякаш".  В специалното интервю за Радио София певицата разказва как точно с Еболи е заминала от България, имала ангажименти за операта в Бордо с Мирела Френи, но после оставила "тази роля настрани и започнах да пея Моцарт". И сега се завръща именно с "Дон Карлос".
На финала на разговора ни Веселина Кацарова се обръща към българската публика с молба - "посещавайте класическата музика, в нея има много мъдрост и тя е много голяма извън границите на България, където ни познават до голяма степен заради българските музиканти и певци. Моля ви, не оставяйте оперното изкуство да умре". Чуйте Веселина Кацарова, има защо.
print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евгени Крусев: Очакваме реконструкцията на бул. "България" да приключи през есента

Реконструкцията на бул.„България“ да приключи през есента - това са очакванията на Столичната община, която в момента е обявила обществена поръчка. Срокът за кандидатстване на фирмите е до 3 май включително, посочи зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев. Проектът за бул.„България“ ще се изпълни на етапи, за да не се натоварва..

публикувано на 28.03.17 в 17:50

"И тя като мен" – послания срещу насилието спрямо жени

"И тя като мен" - кампания за превенция на насилието над жени, гостува с изложба в мраморното фоайе на Българското национално радио. Националната кампания, за която ви разказахме преди месец, когато бе поставено нейното начало, е организирана от фондация "Деца на България" и се изразява в множество изложби, дискусии, семинари и терапевтични сесии,..

публикувано на 28.03.17 в 17:08

НОИ пуска нова електронна услуга за справки със статистически данни

Националният осигурителен институт предоставя нова електронна услуга " Генериране на динамични справки върху статистически данни ". Тя вече е достъпна на интернет страницата на института в рубрика НОИ/Статистика/Онлайн статистически справки. " Потребителите имат възможност от днес да генерират он лайн справки за пенсиите, като имат достъп..

публикувано на 28.03.17 в 16:21

София е столица на спорта още от 2017 година

47 основни спортни събития и още толкова допълнителни са предвидени през тази година като част от инициативата „София - Европейска столица на спорта“. Продължават и инвестициите в спортна инфраструктура. Четиристотин хиляди лева са предвидени за развитие на спортните клубове и развитието на детско-юношески школи в столицата. В тазгодишния..

публикувано на 28.03.17 в 16:10

„Заедно за по-чиста и зелена столица“ - всеки може да участва

Традиционната кампания – Пролетно почистване на Столичната община започва от 2 април 2017 г. и ще продължи до 28 април 2017 год. Организацията за пролетното почистване на София е вече в ход , каза в Радиоприемница директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева. Тя призова за активност на гражданите в различните мероприятия на..

публикувано на 28.03.17 в 15:47