Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Веселина Кацарова: Моля ви, не оставяйте оперното изкуство да загине в България

Голямата ни оперна певица ще пее в Софийската опера през ноември, за първи път след 30 години

| обновено на 20.03.17 в 13:18
Веселина Кацарова - многолика и артистична
Веселина Кацарова е една от големите ни оперни певици днес. Пяла е на всички големи оперни сцени, с всички големи оперни диригенти "с изключение на Шолти", както уточнява самата тя. Често я определят като мецосопран номер едно в света. Рядко скромна, естествена, с вродена изисканост, Веселина Кацарова очарова дори и без да пее. При нея няма фалш, няма клишета, има каузи, в които вярва с цялото си сърце. Затова и приема ангажимента да помага на операта в Стара Загора, нейния роден град. "Не исках да дойда едва след като кариерата ми е приключила, искам да помагам сега, когато наистина мога".  Веселина Кацарова беше в България, срещна се с Пламен Карталов и вече имаме новина - ще можем да я гледаме като Еболи в "Дон Карлос" на сцената на Националната опера в София през ноември; и представи френския баритон Сирил Ровери, с когото ще пее в "Кармен" на 6 юли на стадион "Берое" и който ще й партнира и в "Дон Карлос". Интервю с него можете да чуете утре в предаването "Моята друга музика" по Радио София (от 20 до 22 часа). Според него образът, който създава Веселина Кацарова като "Кармен" пише новата история на тази роля. А тя смята, че проблемът на Кармен е, че всеки си мисли, че познава Кармен, но всъщност нейната личност е много по-дълбока и многопластова, далеч от клишето на деколтето и червената рокля. Първата си Кармен тя е представила на 42 години - "Йонас Кауфман тогава започваше да гради кариера и ми се обадиха и попитаха искам ли да изиграя Кармен и аз отговорих, че сега вече мога. Имам техниката и зрелостта. Аз смятам, че Кармен не трябва да се пее на 30 години." Веселина Кацарова изключително внимателно гради своята певческа история. Тя не обича думата "кариера" - "никога не съм пяла за кариера, пяла съм и пея, защото обичам да пея". Срещите с големи личности като Караян и Колин Дейвис, които я съветват да изчака с драматичните роли са съществена част от нейния музикален път. Сега вече ѝ е дошло време за Еболи - "тя е силна, истински характер, обича и иска да бъде обичана, но е прекалено интелигентна... изключително трудна партия, която е писана за два гласа сякаш".  В специалното интервю за Радио София певицата разказва как точно с Еболи е заминала от България, имала ангажименти за операта в Бордо с Мирела Френи, но после оставила "тази роля настрани и започнах да пея Моцарт". И сега се завръща именно с "Дон Карлос".
На финала на разговора ни Веселина Кацарова се обръща към българската публика с молба - "посещавайте класическата музика, в нея има много мъдрост и тя е много голяма извън границите на България, където ни познават до голяма степен заради българските музиканти и певци. Моля ви, не оставяйте оперното изкуство да умре". Чуйте Веселина Кацарова, има защо.
print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тръгнаха първите трамваи, дарени от Швейцария

Кметът на София Йорданка Фандъкова , посланикът на Швейцария у нас Денис Кнобел и Малина Крумова - вицепремиер по европейските фондове пуснаха официалното в движение първите трамваи, дарени по линия на Българско-швейцарската програма за сътрудничество. "Модернизирани трамваи за град София“ е проект, който има за цел да подобри качеството и..

публикувано на 24.04.17 в 17:22

Трудовите злополуки са намалели с близо 50% за 10 години

Трудовите злополуки в България са намалели с над 1300 през последните 10 години. Това заяви министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев в началото на едноседмичната кампания за отбелязване на Световния ден за безопасност и здраве при работа, организирана от КТ „Подкрепа“. През миналата година трудовите злополуки са били 2257. За..

публикувано на 24.04.17 в 17:10

Стартира програмата на БАН за подпомагане на млади учени и докторанти

Стартира „Програма за подпомагане на млади учени и докторанти - 2017 г." при Българската академия на науките. Днес се проведе среща с кандидатите в сградата на БАН. Това е втората програма за насърчаване на млади учени, която стартира в българска академия на науките. Първата започна през миналата година. Средствата се отпускат от Министерски..

публикувано на 24.04.17 в 16:50

Лазарина Георгиева: Децата влизат в първи клас със слаби двигателни и социални умения

Подготвени ли са децата за предизвикателствата на училищната среда? Това попитахме Лазарина Георгиева, млад педагог, който преподава няколко години в училището в Банско. По думите й, най-слабите места на децата са фината моторика и социалните умения. Лазарина обаче успокоява родителите, че това е нормално и често срещано в ранна детска възраст...

публикувано на 24.04.17 в 16:19

Чувствителните хора могат да страдат от полените чак до юни

Повечето хора чакат с нетърпение пролетта и посрещат с усмивки всеки слънчев лъч. Но има хора, които губят доброто си настроение още през февруари, появяват им се сълзи в очите, тече им носът, и то не заради настинка или късен грип. Просто тогава са първите полени, литнали във въздуха, а тези хора са чувствителни и реагират на т.нар. сенна хрема ...

публикувано на 24.04.17 в 15:59