Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Двама призьори си разделиха първото място на наградите "Васа Ганчева"

| обновено на 28.04.17 в 13:55

Двама души си разделиха призовото място на наградите "Васа Ганчева" - Панайот Стефанов, студент по журналистика в Софийски университет и главен редактор на пловдивското издание за култура и градски начин на живот „032“ и Любомир Гиздов – бакалавър по скандинавистика в Софийския университет и преводач.

Втората награда е присъдена на Владислав Сенов – журналист от БНТ Пловдив. Поощрителни награди бяха присъдени на студентите Неда Узунколева, Емилия Илиева, Ирена Петрова и Диана Малинова.

Наградите бяха раздадени за пета поредна година на датата, на която е родена именитата телевизионна журналистка и преводачка. Отличените млади журналисти получиха наградите си в литературен клуб „Перото“ за творчески принос и постижение в областта на телевизионната журналистика, публицистиката на културна тематика и художествения превод от скандинавски език.

В рамките на церемонията журналистът Георги Ангелов – член на управителния съвет на фондация „Васа Ганчева“, разказа, че през 90-те години, когато е процъфтявала мутренската култура, думата „култура“ е била мръсна, а Васа Ганчева е била сред островите в телевизионния ефир:

Точно такива острови бяха предаванията на Васа Ганчева. Начинът, по който общуваше, начинът, по който работеше с младите хора, това липсва в голяма степен. Виждате, че масово по телевизионните екрани, върви кичът. Точно онзи кич, срещу който Васа, бих казал, въставаше яростно, защото беше емоционален човек.


Още за наградите чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Женският пазар - един 140-годишен символ на София

Женският пазар в София е един от най-старите. Като всяко тържище, той прилича на жив организъм, който се променя и развива във времето, подвластен на свой собствен ритъм, приемащ различни форми в зависимост от хората, които се намират там в конкретния момент. Освен хората, пазарът се състои и от сгради, улици, сергии, които са част от него и..

публикувано на 18.11.19 в 18:33

Новата гора на София край Суходол очаква доброволци още 2 съботи и 2 недели

Един от начините да допринесем за по-чистия, по-качествен въздух, който дишаме в столицата, е като пазим и обогатяваме зелените пространства в и около София. Вече ви информирахме за петия залесителен сезон на Новата гора на София. През миналия уикенд в инициативата се включиха повече от 200 доброволци. Те засаждаха фиданки в близост до..

публикувано на 18.11.19 в 18:04

Екатерина Димитрова: В обществото ни нуждата от правдоподобна информация е все по-належаща

На обществените комуникации и рекламата е посветено тази седмица предаването “Радиоприемница”. Как влияят на обществото, как го променят, докато те самите търпят развитие? - за всичко това ще става дума до края на седмицата. "Пиар (от англ.ез. PR - public relations или връзки с обществеността - бел.ред.) професията е една от най-дискутираните в днешно..

публикувано на 18.11.19 в 16:59
Савина Савова

В район „Възраждане“ има специално внимание към сградите паметници на културата

Един от централните райони на София е „Възраждане“. Тук се намират много от важните софийски места за пазаруване (Женския и пазар „Димитър Петков“, както и мол), за спорт и отдих (парк „Възраждане“ и други зелени кътчета), привлекателни учебни заведения. На последните местни избори жителите избраха отново Савина Савова да управлява района. На..

публикувано на 18.11.19 в 16:13

Синдикатите: Няма да допуснем да се отнемат права на близо един милион българи

Опитваме се да заявим на масата на преговорите с управляващите защо политическото предложение да не се изплаща първият ден от болничните е неуместно, нецелесъобразно и античовешко, заяви пред Радио София президентът на КНСБ Пламен Димитров : В момента някой ни казва косвено, че всички хора, които са използвали болнични листове през миналата година,..

публикувано на 18.11.19 в 15:16

След разширение учениците в 64-о ОУ в кв.„Симеоново“ минават на едносменен режим

Около 20 млн.лв. ще бъдат заложени в бюджета на Столичната община за следващата година, с които да се построят   нови сгради на училища и детски градини. През последните години толкова средства се използват за това перо, уточни кметът на София Йорданка Фандъкова. Днес тя инспектира изграждането на нова сграда, с която се разширява 64-о основно..

публикувано на 18.11.19 в 14:48

Топла храна в училище за над 1660 деца

През студените зимни месеци 1 663 нуждаещи се деца ще получават всеки учебен ден безплатна топла храна в училище на територията на 24 области в страната. В градовете Сливница и Драгоман кампанията започна на 1 ноември. От днес безплатен обяд ще бъде сервиран на деца в Кърджали и Варна в хода на благотворителната кампания „Топъл обяд в училище“. До..

публикувано на 18.11.19 в 15:35