Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Доходите на домакинствата у нас - откъде идват различията

БГНЕС
За всички ни е ясно, че доходите на домакинствата у нас не са еднакви. От къде обаче идват различията? За да разберем, се обърнахме към Явор Алексиев, икономист от Института за пазарна икономика.

Това, което ние правим, е да разгледаме как се разпределят доходите в децилните групи на българското общество.

10 % най-бедни хора са първия децил, след тях е вторият, 10% най-богати съставят последния децил от обществото. Ние направихме една съпоставка между структурата на доходите между най-бедните и най-богатите 10 процента. И се вижда ясно от къде идват разликите и кои видове домакинства на какво могат да разчитат. Основното заключение е консистентно с други анализи, които сме правили – че всъщност тези 10% най-бедни са тази група, която можем да определим като живеещи в трайна бедност, при които има много ниска мобилност в това да се изкачват в по-високи групи. Това са най-вече многодетни семейства, самотни пенсионери и ромски семейства, които живеят в гетата, посочи Явор Алексиев.

Основен проблем са много ниските доходи от работна заплата. Едва 30% от доходите на тези домакинства се формират от работна заплата, за страната средно процентът е 55.

Това е проблем, защото дори, когато има възстановяване на икономиката, на пазара на труда, повече работни места и растящи заплати, тези групи не биват обхванати от процеса. Дори, когато има повишаване на минималната работна заплата, това няма кой знае какво отношение към техните доходи, защото поради своя многочленен характер, всъщност са малко хората, които получават работна заплата в домакинството. Дори 1000 лева да получава един човек, когато трябва да се раздели на 5 или 6 души, можете да си представите колко спада доходът на лице от домакинството.

Още по темата - чуйте от разговора на Добрина Добрева с Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

България се завръща на фестивала в Кан с "Посоки" на Стефан Командарев

Филмът на Стефан Командарев „Посоки“ дебютира днес на голям екран в селекцията „Особен поглед” на тазгодишния фестивал в Кан. Прожекции са две – от 11:00 и от 16:30 френско време, а цялата работа около организацията е вече завършена, обясни режисьорът. През изминалите дни минаха пазарните прожекции, които бяха закрити за широката публика и като..

публикувано на 26.05.17 в 12:08

Стартира десетото издание на волейболния турнир "Красимир Димитров"

Десетото издание на юношеския волейболен турнир „Красимир Димитров“ започва днес. Надпреварата се организира в памет на бившия ни волейболен национал, вицепрезидент на Българската федерация по волейбол и деятел Красимир Димитров. В турнира тази година ще се включат 6 отбора, като за пръв път в надпреварата ще има и международно участие. По традиция..

публикувано на 26.05.17 в 10:45
проф. Николай Спасов

Проф. Николай Спасов: Зъбът от Чирпан показва възраст 7,2 млн. години

Директорът на Националния природонаучен музей проф. Николай Спасов коментира пред Радио София откритите свидетелства за местообитание на предчовек в района на Чирпан след изследване на открития в района зъб от възрастен примат. Проф. Спасов разказа, че всичко започва през 2007 година, когато посещава заедно с френски професор дома на Петър Попдимитров,..

публикувано на 25.05.17 в 16:44

Класическото образование – ключ към задълбоченото опознаване на света

Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ” е единственото средно училище у нас, което дава възможност за класическо образование. Възможност, която се появява след като за четири десетилетия традицията на класическите лицеи в страната е прекъсната. „ Гимназията е рожба на идея, която тръгва от Софийския университет ”,..

публикувано на 25.05.17 в 16:25

"Зелена" зона ще има в "Лозенец" до август, обеща районният кмет

Да свалим колите от тротоарите и да върнем тротоарите на пешеходците, пожела кметът на район "Лозенец" Любомир Дреков в деня на празника на квартала. Дреков изрази надежда, че зелената зона в долната част на "Лозенец" ще влезе в сила още през първото полугодие на тази година. Това е мярка, която ще засегне всички жители на район "Лозенец", и смятам,..

публикувано на 25.05.17 в 16:05