Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Войната на таралежите" и "Албена" от Йовков на малките и големите матури

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен Вариант 2 на Националното външно оценяване по български език и литература за седмокласниците. Учениците са писали преразказ върху откъс от романа "Войната на таралежите" на братя Мормареви. Преразказът е включен във втория модул от изпита.

За първи път тази година изпитът ще се провежда на три модула, за да се избегне евентуално преписване. Излизането от залата е разрешено след приключване и предаване на работата, ако модулът трае до 90 минути. Ако продължава повече, както е третият модул, ученикът може да отиде до тоалетна, след като изминат поне 90 минути от изпита.

Интерпретативно съчинение или есе по темата "Човекът между ценностите на общността и личния порив" върху разказа на Йордан Йовков "Албена" е избраната тема за зрелостниците на първия държавен зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас.

Общо 13 500 квестори следят за реда на изпитите. Разположени са 4049 камери в училищата, а 52 553 са заявилите предварително желание за участие в матурата.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево, почти тихо, около 23 градуса в София

В сутрешните часове на отделни места в низините и на повече места по поречието на Дунав ще се образува мъгла или инверсионна облачност. Минималните температури ще са между 6 и 11 градуса, в София - 6 градуса. През деня времето отново ще бъде слънчево, с разкъсана висока облачност над Западна България. Почти тихо, с максимални температури между..

публикувано на 18.10.17 в 08:38

"Стройко" в НДК на фона на ремонтите

Над 170 български и чуждестранни фирми ще представят своите нови продукти и услуги на специализираното изложение за архитектура, строителство и обзавеждане "Стройко 2000" от днес до 22 октомври в Националният дворец на културата. Откриването ще бъде в 11.00 ч. в централното фоайе. Изложението е насочено както към потенциални бизнес партньори,..

публикувано на 18.10.17 в 08:25

Тръгва кампания срещу трафика на хора

Националната комисия за борба с трафика на хора стартира ежегодната си кампания по повод 18 октомври - Европейския ден за борба с трафика на хора. Кампанията тази година е насочена към информирането на обществеността и специфичните уязвими групи по отношение рисковете от въвличане в схеми на трафик на хора чрез интернет...

публикувано на 18.10.17 в 08:15

Здраве и стил на живот - избрано от печата

НЗОК планира рекорден ръст в парите за болници и лекарства, информира СЕГА . Двойно по-голям ще е ръстът в бюджета на здравната каса за 2018 г. в сравнение с предните години и традиционно ще отиде за болници и лекарства - перата с най-големи преразходи и съмнителен контрол при разходването на средствата. Парите на НЗОК догодина ще скочат с..

публикувано на 18.10.17 в 08:10

Ремонтират пътен участък в махала Старо село на с. Храбърско

Община Божурище ремонтира силно компрометиран пътен участък в махала Старо село на с. Храбърско, съобщи във фейсбук профила си кметът Георги Димов. За рехабилитацията е използван „Инжекционен метод“, който се изпълнява без рязане и фрезоване, а с използването на смес от фракция и катионна емулсия. Живеещите в района могат да се възползват и от..

публикувано на 17.10.17 в 08:57