Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Войната на таралежите" и "Албена" от Йовков на малките и големите матури

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен Вариант 2 на Националното външно оценяване по български език и литература за седмокласниците. Учениците са писали преразказ върху откъс от романа "Войната на таралежите" на братя Мормареви. Преразказът е включен във втория модул от изпита.

За първи път тази година изпитът ще се провежда на три модула, за да се избегне евентуално преписване. Излизането от залата е разрешено след приключване и предаване на работата, ако модулът трае до 90 минути. Ако продължава повече, както е третият модул, ученикът може да отиде до тоалетна, след като изминат поне 90 минути от изпита.

Интерпретативно съчинение или есе по темата "Човекът между ценностите на общността и личния порив" върху разказа на Йордан Йовков "Албена" е избраната тема за зрелостниците на първия държавен зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас.

Общо 13 500 квестори следят за реда на изпитите. Разположени са 4049 камери в училищата, а 52 553 са заявилите предварително желание за участие в матурата.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мобилна станция изследва въздуха в "Красна поляна" и "Овча купел"

По инициатива на Столична община и след получени сигнали на граждани, Изпълнителната агенция по околна среда разположи мобилна станция за измерване качеството на атмосферния въздух в районите "Красна поляна" и "Овча купел". Измерванията ще продължат четири денонощия и ще бъдат извършени на няколко места в районите. Средноденонощните данни,..

публикувано на 18.12.17 в 14:47

БАБХ започва интензивни проверки преди празниците

Българската агенция по безопасност на храните започва засилени проверки по повод коледните и новогодишни празници, съобщиха от пресцентъра на агенцията. Ще се инспектират предприятия за производство и търговия с храни, складове на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси. Инспекторите ще следят за..

публикувано на 18.12.17 в 13:13

43-годишен мъж е бил прострелян в София

Полицаи от СДВР предприемат действия за изясняване на обстоятелствата около инцидент към 8.40 часа в София, при който в района на ул. „Дунав“ 43-годишен мъж е бил прострелян в автомобила си. Той е откаран във Военномедицинска академия. Пострадалият Ивайло Цветков, който е служител на НАП, е с огнестрелна рана в дясната раменна част, засегнати са..

публикувано на 18.12.17 в 10:05

Откриват звено на Спешна помощ в Божурище

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще открие днес филиал на столичния Център за спешна медицинска помощ в Божурище. Досега градът беше обслужван от филиала в Костинброд. Населението на града по постоянен и настоящ адрес наброява 15 хил. души, като броят на постоянно пребиваващите е почти двоен и тенденцията сочи, че се увеличава с бързи..

публикувано на 18.12.17 в 08:31

Столичани ще плащат електронно 34 общински услуги от март

От март 2018 г. столичани ще могат да плащат по електронен път 34 административни услуги, заяви директорът на Дирекция "Административно обслужване" в Столичната община Венера Милова . Плащането ще става чрез виртуален ПОС терминал на интернет-страницата на Общината. За целта ще е необходимо гражданите да си направят регистрация в електронния..

публикувано на 18.12.17 в 08:25