Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Войната на таралежите" и "Албена" от Йовков на малките и големите матури

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен Вариант 2 на Националното външно оценяване по български език и литература за седмокласниците. Учениците са писали преразказ върху откъс от романа "Войната на таралежите" на братя Мормареви. Преразказът е включен във втория модул от изпита.

За първи път тази година изпитът ще се провежда на три модула, за да се избегне евентуално преписване. Излизането от залата е разрешено след приключване и предаване на работата, ако модулът трае до 90 минути. Ако продължава повече, както е третият модул, ученикът може да отиде до тоалетна, след като изминат поне 90 минути от изпита.

Интерпретативно съчинение или есе по темата "Човекът между ценностите на общността и личния порив" върху разказа на Йордан Йовков "Албена" е избраната тема за зрелостниците на първия държавен зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас.

Общо 13 500 квестори следят за реда на изпитите. Разположени са 4049 камери в училищата, а 52 553 са заявилите предварително желание за участие в матурата.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Автомобилна администрация и Пътна полиция засилват контрола в София на вредните емисии от автомобилите

Предстоят засилени проверки в столицата на вредните емисии от автомобилите. За това се договориха заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов, заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Красимир Калайджиев и началникът на отдел..

публикувано на 22.05.17 в 15:27

Трамвай - библиотека тръгва за 24 май

Центърът за градска мобилност заедно със Столичната община и Столичната библиотека стартират кампанията „Пътувай и чети“. Кампанията е създадена с цел да подкрепи четенето на книга по време на пътуване в градския транспорт. Идеята е това занимание да добие още по-голяма популярност и да направи скучното градско пътуване полезно и приятно. За тази цел на..

публикувано на 22.05.17 в 12:06

Космонавтът Георги Иванов е приет в болница със съмнения за инсулт

Първият български космонавт - Георги Иванов, е бил приет в тежко състояние в реанимацията на Военномедицинската академия. 76-годишният Иванов е бил откаран в болницата тази сутрин, като в момента му се правят пълни изследвания. От ВМА съобщават, че няма данни за травми по главата и най-вероятно става дума за инсулт. Иванов е генерал-лейтенант от БНА,..

публикувано на 22.05.17 в 11:36

Стартира кампания за профилактика на рака на маточната шийка

Днес от 11:00 ч. в залата на Националния център по заразни и паразитни болести (ул. „Янко Сакъзов“ 26) ще се проведе пресконференция, с която ще стартира информационната кампания за профилактика на рака на маточната шийка „10 минути само за теб”. По време на събитието лекари специалисти ще представят актуални данни за рака на маточната шийка –..

публикувано на 22.05.17 в 09:06

Самоковчани скоро ще имат стрийт фитнес

Проект за стрийт фитнес подготвя общината в Самоков. Уредите ще бъдат разположени на терен зад общежитието на спортното училище. Там ще бъде изградена площадка на пясъчна основа, върху която ще бъде монтирана комбинация от уреди. Ще бъде благоустроена и околната зелена площ. Ще се изградят алеи, които да осигуряват достъпа до площадката...

публикувано на 22.05.17 в 08:59