Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Войната на таралежите" и "Албена" от Йовков на малките и големите матури

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен Вариант 2 на Националното външно оценяване по български език и литература за седмокласниците. Учениците са писали преразказ върху откъс от романа "Войната на таралежите" на братя Мормареви. Преразказът е включен във втория модул от изпита.

За първи път тази година изпитът ще се провежда на три модула, за да се избегне евентуално преписване. Излизането от залата е разрешено след приключване и предаване на работата, ако модулът трае до 90 минути. Ако продължава повече, както е третият модул, ученикът може да отиде до тоалетна, след като изминат поне 90 минути от изпита.

Интерпретативно съчинение или есе по темата "Човекът между ценностите на общността и личния порив" върху разказа на Йордан Йовков "Албена" е избраната тема за зрелостниците на първия държавен зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас.

Общо 13 500 квестори следят за реда на изпитите. Разположени са 4049 камери в училищата, а 52 553 са заявилите предварително желание за участие в матурата.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приключва лятната кампания в София за събиране на опасни отпадъци

24 юни е последният ден от провеждаща се три дневна лятна кампания на Столична община за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Във всеки един от дните мобилен събирателен пункт се разполага на различни места в града в районите „Овча купел“, „Лозенец“ и „Триадица“, „Слатина“ и „Подуяне“.  В момента действащата система е единственият..

публикувано на 23.06.17 в 16:52

26 795 ученици се явяват на национално външно оценяване по чужд език

26 795 осмокласници от цялата страна ще положат национално външно оценяване (НВО) по чужд език. Изпитът ще се проведе в 411 училища и ще започне в 10 часа. Учениците от профилираните гимназии, профилираните паралелки от средните училища, както и тези от професионалните гимназии ще имат на разположение три астрономически часа за решаването на теста...

публикувано на 23.06.17 в 08:56

Клуб "Пътешественик" отвори врати в Божурище

В Божурище вече има Клуб „Пътешественик“, който е към читалище „Христо Ботев 1934“. Идеята е да обедини всички, които обичат пътя като път за опознаване на нови земи, път за нови лични знания, умения и вдъхновения, път към по-добро здраве, път към другите и към себе си , обясняват инициаторите. Членовете на „Пътешественик“ ще организират..

публикувано на 23.06.17 в 08:51

Изграждат ново спортно игрище в Перник

В Пернишкият квартал Изток започна изграждането на ново спортно игрище. Съоръжението ще бъде с размери 16 х 26 м и се намира в междублоковото пространство на ул „Юрий Гагарин” 6 и „Климент Готвалд” 10, в непосредствена близост до 10-то Основно училище „Алеко Константинов“. Наблизо е и Спортното училище на Перник. Игрището ще бъде отворено за..

публикувано на 23.06.17 в 08:45

Днес ще бъде слънчево, около и след обяд – горещо, с максимални температури 31° и 36°

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца - слабо ще се понижи. Днес ще бъде слънчево, около и след обяд - горещо. След пладне и вечерта ще има временни увеличения на облачността, но ще е почти без валежи. Ще духа слаб вятър от юг-югозапад. Максималните температури между 31° и 36°, сочи прогнозата на НИМХ. Над Черноморието ще..

публикувано на 23.06.17 в 08:40