Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Гърмящо химическо шоу утре в Националния политехнически музей

Снимка: БГНЕС
В предаването "Радиоприемница" отново поглеждаме към науката, но в посока към успешните резултати от прилагането й. И по-точно към достиженията в техниката, каквито може да видите в Националния политехнически музей, който през 2017 г чества своята 60-годишнина.

Уредникът Васил Макаринов разказа пред Радио София, че в музея може да бъдат разгледани няколко експонати, които свидетелстват за българската следа в науката. Сред най-интересните е ампулата с един от първите експериментално получени кристали от елемента германий, открит от германския химик Клеменс Винклер през 1889 година. В неговия екип очаква един българин - инженерът Стойчо Каравелов, който с връщането си в България донася, като знак на благодарност от страна на Винклер, една от първите частици германии.

В музикалната експозиция е представен електронен орган, произведен от българина Крум Генов, който до голяма степен повтаря структурата на големите тръбни органи.

Всички желаещи може да посетят безплатно Националния политехнически музей в Европейската нощ на музеите. Програмата започва в 18.00 часа с музикални изпълнения, логически игри, ателие за рисуване със светлина. Вечерта ще завърши с химическо шоу на открито.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Народно читалище “Николай Хайтов” организира руска музикално-поетична вечер

Руска музикално-поетична вечер ще се проведе от 18.00 часа в Народно читалище “Николай Хайтов”. Тази идея за направата на руската вечер се роди спонтанно в салона на нашето читалище , разказа председателят на читалището проф. Искра Арсенова . Направихме едно съвместно мероприятие с друго читалище “Добри Чинтулов”, което е в рамките на нашия район...

публикувано на 26.04.18 в 12:10

Кампанията „Рано ми е“ с фокус върху онлайн насилието

Млади момичета и момчета от 12 населени места в България се включват във второто издание на националната кампания „Рано ми е“, организирана от Български фонд за жените. Поводът е Международният ден на момичетата, който отбелязваме днес. Предстоят разнообразни събития в 12 населени места из цялата страна. Те целят да привлекат вниманието на децата и..

публикувано на 26.04.18 в 09:58

Диабетът е сред основните фактори за остеопороза

Половината от жените над 50-годишна възраст у нас ще имат фрактура заради остеопороза, алармира проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология по време на среща с журналисти по проекта "Часът на диабета", реализиран с подкрепата на Посолството на Великобритания в България. Именно диабетът е сред основните фактори за..

публикувано на 26.04.18 в 09:50

"Зелена линия София" - амбициозен екопроект за пешеходен и велотрафик

Архитектът Светослав Александров представи в предаването "Трафик София" проекта "Зелена линия София", разработен от него и арх. Християна Василева. Основната идея на проекта е замяна на една съществуваща и отдавна изоставена жп линия около София в пешеходна и велоалея. “Зелена линия София” представлява един отделен от трафика, озеленен парк върху..

публикувано на 25.04.18 в 17:56

София ще бъде домакин на първия Международен фестивал за детско и младежко научно-технологическо творчество

От 27 до 29 април, за първи път в България, ще се проведе Международният фестивал за детско и младежко научно-технологическо творчество „От винта!“ . Той ще се състои пред Руския културно-информационен център в София и е част от съвместната дейност на Междуправителствената руско-българска комисия. Фестивалът е под патронажа на президента Румен Радев...

публикувано на 25.04.18 в 16:32