Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Д-р Весел Кантарджиев: Петната по кожата след акне в 90% от случаите са временни

Как да се справим с пигментните петна след акне или други възпаления по кожата? Както ви информирахме, Клиниката по дерматология на Военномедицинскaта академия организира кампания за безплатни прегледи на пациенти с този проблем.

Пигментните петна по кожата най-често се получават в резултат на възпалителен процес, например акне, или заради хормонални промени при бременност или след раждане. Най-честите обаче са възрастовите петна, посочи пред Радио София началникът на клиниката д-р Весел Кантарджиев:

"Пигментацията на кожата и производството на пигмент, който се нарича малнин, е процес, който преминава през няколко етапа. Меланинът се разпространява в слоевете на епидермиса и мигрира към най-горния слой. След появата на първите интензивни слънчеви лъчи при някои хора, най-често дами, които имат предразположение се появяват т.нар. петна или мелазма. За съжаление тяхната поява се подпомага от някои антибиотици, други лекарства, от приема на орални контрацептиви, употребата на неточни козметични средства и не на последно място неизползването на слънцезащита", посочи д-р Кантарджиев. По думите му, появата на повечето петна е абсолютно обратима. Специалистът успокои младежите, които имат притеснения заради този проблем.

Петната от акне могат да бъдат премахнати за 3-4 месеца


"За щастие в болшинството от случаите хипер пигментните петна на места, на които е имало възпалителни лезии от акне, в 90% от случаите са временни и може би период от 3-4 месеца изглажда тена на кожата и тези петна спират да си личат. Те са възможно най-контролируемите петна", посочи д-р Кантарджиев.


По думите му обаче лечението трябва да бъде индивидуално, защото ефективната терапия за един човек, може дори да бъде във вреда на друг.

Какво да очакваме от лечението с лазерни апарати?

"Лечението с лазер трябва да бъде много внимателно прецизирано, съгласно типа на  кожата на пациента. За съжаление при него в най-висок процент се срещат чести странични ефекти. Дори засилване на пигментацията, поради която пациентът е потърсил лекарска помощ. Използването на тази апаратура трябва да бъде строго прецизирано", каза д-р Кантарджиев.

Какво е най-ефективното лечение и може ли да се предотврати появата на петната при бременност - чуйте интервюто с д-р Весел Кантарджиев!