Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Проф. Венцислав Мутафчийски: ВМА е най-подготвената болница за реакция при инциденти

Над 400 наши медици са участвали в ротации зад граница

4
Снимка: ВМА
Мащабна демонстрация на спасителна акция при пожар се проведе тази сутрин във Военно-медицинска академия. Съвместни екипи на пожарната  и медици от „Спешна помощ” на болницата проведоха първата по мащаба си учебна тренировка по евакуация и спасяване на хора от болницата. Показана бе работата на противопожарната кола с 40-метрова стълба, която улеснява гасенето и евакуацията на хора от високи етажи.

След сигнал на сирена започна тренировачната акция по евакуация на пострадали пациенти и потушаване на пожара. Отзоваха се 3 противопожарни коли и няколко линейки. По-тежко пострадал беше изведен с носилка по вътрешно стълбище, и друг - свален с 40-метровата стълба. Акцентът на тренировката беше реакция при пожар във високи сгради, обясни пред Радио София инж. Панчо Панев, началник сектор "Противопожарен контрол" на "Военна полиция":
Да се постигне оперативна съвместимост и тренировка на личния състав за провеждане на спасителни и гасителни действия във високите хора. Обикновено всяка клиника, в случая ВМА, си има противопожарно ядро, което е тренирано за действие при такива ситуации.

"Огънят беше локализиран" за минути, а медицинските екипи се погрижиха за пострадалите пациенти. Готовността на ВМА за реакция при подобна ситуация е от изключително значение, отбеляза пред Радио София началникът на болницата проф. д-р Венцислав Мутафчийски:
Ние сме национално-отговорна болница и не сме заключени строго само в нашите си задължения като военна болница. Ние винаги се отзоваваме при каквито и да е било ситуации. Разбира се, че съм по-спокоен, когато нашите екипи са натренирани, когато имаме стиковка с другите служби.

Сградата на ВМА отговаря напълно на противопожарните изисквания, каза проф. Мутафчийски:
Сега провеждаме нова обществена поръчка за проверка на пожарогасителите, които са в сградата. Те винаги трябва да отговарят на необходими условия, защото това са реални неща, които се случват, както видяхме толкова трагично протече инцидентът в Лондон.

Началникът на ВМА посочи, че всички, които желаят да работят в болницата, трябва да поемат още една тежест на гърба си - да бъдат подготвени за такива екстремни ситуации. Много голяма част от работещите вече са участвали в преодоляване на различни кризи в България и зад граница. Над 400 медиици от ВМА са участвали в над 600 ротации в Афганистан и Ирак, отбеляза проф. д-р Венцислав Мутафчийски: Това е един много сериозен опит, който не може да бъде пренебрегнат. Колкото и претенциозно да звучи, ВМА е най-подготвената болница за такива неща.

Чуйте и репортажа.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво трябва да свършат любителите градинари през пролетта

Астрономическата пролет вече е факт, а мартенското време, макар и променливо, като цяло е значително по-меко от това през предходните зимни месеци. Именно сега започва преходът от зимен покой на овощните дръвчета към възобновяване на вегетацията т.е. набъбват пъпките. В този период в овощната градина се извършват едни от най-важните агротехнически..

публикувано на 22.03.19 в 15:21

Велико Търново отбелязва своя празник

С безплатни посещения посреща Велико Търново днес гостите си, a поводът е празникът на града.  Входът е свободен за крепостта "Царевец" и църквата-музей „Св. 40 мъченици“.  Тази година акцентът на Велико Търново е към вътрешния туризъм, каза за Радио София Борислав Йорданов, управител на Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов".  По..

публикувано на 22.03.19 в 14:58

Създават полезни джаджи в "Изобретателски хакатон" за 48 часа

"Изобретателски маратон" е един хардуерен хакатон, организиран от Физически факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". В отборите се допуска участие на ученици, студенти и докторанти от български учебни заведения, при условие, че са завършили 8-ми клас и са на възраст не по-голяма от 29 години. В рамките на 48 часа ще се..

публикувано на 22.03.19 в 14:25

Служители на европейските институции се върнаха "Отново на училище"

Възможностите за образование и пътуване в Европа - това бяха основните теми, обсъдени по време на традиционната европейска инициатива "Отново на училище" (Back to school), която се проведе в Националната финансово-стопанска гимназия в София.  В рамките на инициативата служители на европейските институции се връщат като доброволци в завършеното от тях..

обновено на 22.03.19 в 13:54

"Тъпи ентусиасти" - притча за смисъла на глуповатия патриотизъм

"Тъпи ентусиасти" от Теди Москов и Симон Шварц е най-новото заглавие в афиша на Сатиричния театър. Премиерата е в 19.30 часа на голямата сцена. За ентусиазма на Балканите в градчето Балкан карашък, където всъщност се развива действието в спектакъла, събрал на една сцена и едно място представители на българската, арменската, еврейската и турската..

публикувано на 22.03.19 в 11:57

Накъде в София

АКЦИЯ Ателие „Приятели с водата“ на Водноспасителната служба към БЧК ще постави началото на събитията, посветени на Световния ден на водата - 22 март. От 10:00 ч. до 12:00 ч. в зала „Гигантски кристали“ на Националния музей „Земята и хората“ всички желаещи могат да научат как да използват правилно спасителна жилетка и как да окажат първа..

публикувано на 22.03.19 в 09:30

Таксиметровите шофьори протестираха срещу нелоялни конкуренти

Масов протест на таксита блокира центъра на столицата. Причината - недоволството на бранша от фирми за споделено пътуване, извършващи нерегламентиран превоз на пътници. В протеста се включиха около 2000 автомобила. Според Националния таксиметров синдикат, пазарният дял на компаниите в сивия сектор е около 25%, а броят на колите им достига 1500, като..

публикувано на 21.03.19 в 19:03