Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Проф. Венцислав Мутафчийски: ВМА е най-подготвената болница за реакция при инциденти

Над 400 наши медици са участвали в ротации зад граница

4
Снимка: ВМА
Мащабна демонстрация на спасителна акция при пожар се проведе тази сутрин във Военно-медицинска академия. Съвместни екипи на пожарната  и медици от „Спешна помощ” на болницата проведоха първата по мащаба си учебна тренировка по евакуация и спасяване на хора от болницата. Показана бе работата на противопожарната кола с 40-метрова стълба, която улеснява гасенето и евакуацията на хора от високи етажи.

След сигнал на сирена започна тренировачната акция по евакуация на пострадали пациенти и потушаване на пожара. Отзоваха се 3 противопожарни коли и няколко линейки. По-тежко пострадал беше изведен с носилка по вътрешно стълбище, и друг - свален с 40-метровата стълба. Акцентът на тренировката беше реакция при пожар във високи сгради, обясни пред Радио София инж. Панчо Панев, началник сектор "Противопожарен контрол" на "Военна полиция":
Да се постигне оперативна съвместимост и тренировка на личния състав за провеждане на спасителни и гасителни действия във високите хора. Обикновено всяка клиника, в случая ВМА, си има противопожарно ядро, което е тренирано за действие при такива ситуации.

"Огънят беше локализиран" за минути, а медицинските екипи се погрижиха за пострадалите пациенти. Готовността на ВМА за реакция при подобна ситуация е от изключително значение, отбеляза пред Радио София началникът на болницата проф. д-р Венцислав Мутафчийски:
Ние сме национално-отговорна болница и не сме заключени строго само в нашите си задължения като военна болница. Ние винаги се отзоваваме при каквито и да е било ситуации. Разбира се, че съм по-спокоен, когато нашите екипи са натренирани, когато имаме стиковка с другите служби.

Сградата на ВМА отговаря напълно на противопожарните изисквания, каза проф. Мутафчийски:
Сега провеждаме нова обществена поръчка за проверка на пожарогасителите, които са в сградата. Те винаги трябва да отговарят на необходими условия, защото това са реални неща, които се случват, както видяхме толкова трагично протече инцидентът в Лондон.

Началникът на ВМА посочи, че всички, които желаят да работят в болницата, трябва да поемат още една тежест на гърба си - да бъдат подготвени за такива екстремни ситуации. Много голяма част от работещите вече са участвали в преодоляване на различни кризи в България и зад граница. Над 400 медиици от ВМА са участвали в над 600 ротации в Афганистан и Ирак, отбеляза проф. д-р Венцислав Мутафчийски: Това е един много сериозен опит, който не може да бъде пренебрегнат. Колкото и претенциозно да звучи, ВМА е най-подготвената болница за такива неща.

Чуйте и репортажа.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Етажната собственост с индивидуални контейнери за събиране на отпадъци

Етажната собственост ще има възможност за индивидуални контейнери за събиране на отпадъци, реши на днешното си заседание Столичният общински съвет.  Това става възможно чрез нов договор за организиране на системата за разделно събиране на териториятга на Столичната община, обясни председателят на постоянната комисия по опазване на околната среда Лорита..

публикувано на 17.01.19 в 18:40

Увеличават броя на децата в яслените групи в София

Местата в яслените групи на територията на София да бъдат с увеличен прием, гласува Столичният общински съвет на днешното си заседание. При ниска месечна посещаемост с групите ще има възможност за прием до 3 деца допълнително, решиха още съветниците. Според зам.-кмета по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. Тодор..

публикувано на 17.01.19 в 17:55

"Януарска работилница за деца" разказва за освобождението на Кюстендил от робство

Регионалният исторически музей в Кюстендил организира "Януарска работилница за деца". Тя е посветена на освобождението на града от османско владичество, което се случва на 29 януари 1878 година. Работилницата включва апликация на униформи от Руско-турската освободителна война, изработване на 3D изображения на генералска униформа от Лейбгвардейския..

публикувано на 17.01.19 в 16:40

Александър Васов: Живея в приказка, която сам си пиша

За него приятелите му често се шегуват, че е прероденият Орфей, защото също като митологичния герой живее сред природата, отглежда стада от овце и кози и свири. Става дума за музиканта Александър Васов от сръбския Цариброд, който свири на осем фолклорни инструмента. Владее до съвършенство кавал, гайда, дудук, цафара, окарина, тамбура и балалайка,..

публикувано на 17.01.19 в 15:56

Чрез технологиите децата трябва да създават, да развихрят въображението си

Зависимостта на децата от най-ранна възраст от технологиите е един от наболелите въпроси на нашето съвремие. Когато поставим нещата на правилната основа още в самото начало, точно технологиите може да се окажат незаменим помощник на родителите в процеса на развитие на децата. Веселин Русинов , един от основателите на Академия "Роботика", заяви пред..

публикувано на 17.01.19 в 15:16