Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Проф. Венцислав Мутафчийски: ВМА е най-подготвената болница за реакция при инциденти

Над 400 наши медици са участвали в ротации зад граница

4
Снимка: ВМА
Мащабна демонстрация на спасителна акция при пожар се проведе тази сутрин във Военно-медицинска академия. Съвместни екипи на пожарната  и медици от „Спешна помощ” на болницата проведоха първата по мащаба си учебна тренировка по евакуация и спасяване на хора от болницата. Показана бе работата на противопожарната кола с 40-метрова стълба, която улеснява гасенето и евакуацията на хора от високи етажи.

След сигнал на сирена започна тренировачната акция по евакуация на пострадали пациенти и потушаване на пожара. Отзоваха се 3 противопожарни коли и няколко линейки. По-тежко пострадал беше изведен с носилка по вътрешно стълбище, и друг - свален с 40-метровата стълба. Акцентът на тренировката беше реакция при пожар във високи сгради, обясни пред Радио София инж. Панчо Панев, началник сектор "Противопожарен контрол" на "Военна полиция":
Да се постигне оперативна съвместимост и тренировка на личния състав за провеждане на спасителни и гасителни действия във високите хора. Обикновено всяка клиника, в случая ВМА, си има противопожарно ядро, което е тренирано за действие при такива ситуации.

"Огънят беше локализиран" за минути, а медицинските екипи се погрижиха за пострадалите пациенти. Готовността на ВМА за реакция при подобна ситуация е от изключително значение, отбеляза пред Радио София началникът на болницата проф. д-р Венцислав Мутафчийски:
Ние сме национално-отговорна болница и не сме заключени строго само в нашите си задължения като военна болница. Ние винаги се отзоваваме при каквито и да е било ситуации. Разбира се, че съм по-спокоен, когато нашите екипи са натренирани, когато имаме стиковка с другите служби.

Сградата на ВМА отговаря напълно на противопожарните изисквания, каза проф. Мутафчийски:
Сега провеждаме нова обществена поръчка за проверка на пожарогасителите, които са в сградата. Те винаги трябва да отговарят на необходими условия, защото това са реални неща, които се случват, както видяхме толкова трагично протече инцидентът в Лондон.

Началникът на ВМА посочи, че всички, които желаят да работят в болницата, трябва да поемат още една тежест на гърба си - да бъдат подготвени за такива екстремни ситуации. Много голяма част от работещите вече са участвали в преодоляване на различни кризи в България и зад граница. Над 400 медиици от ВМА са участвали в над 600 ротации в Афганистан и Ирак, отбеляза проф. д-р Венцислав Мутафчийски: Това е един много сериозен опит, който не може да бъде пренебрегнат. Колкото и претенциозно да звучи, ВМА е най-подготвената болница за такива неща.

Чуйте и репортажа.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Маргаритка идва в двора на БНР

Маргаритка идва в двора на Българското национално радио на 22 юни от 11.30 часа. Всички деца ще имат възможност да пеят, танцуват и истински да се забавляват заедно с любимите си герои - Маргаритка и Бухалчо. Освен българските детски песни, изпълнени от някои от най-популярните български музиканти, предстоят и още големи проекти в края на летните..

публикувано на 20.06.19 в 18:02

Военни конфликти са прогонили над 70 млн. души от домовете им през 2018 г.

Днес е Световният ден на бежанеца. Той е отбелязан за първи път през 2001 г. и се провежда всяка година на 20 юни. На този ден хиляди души по цял свят почитат силата и издръжливостта на милиони души в световен мащаб, които са били принудени да напуснат домовете си поради войни и гонения. Броят на хората, бягащи от войни, преследване и..

публикувано на 20.06.19 в 17:40

В градинката "Черковна" откриха площадка за деца с двигателни увреждания

Официално бе открита площадка за игра, пригодена и за деца с двигателни увреждания, в столичния район „Подуяне“. Площадката се намира в градинката „Черковна“, която също бе обновена, в близост до храм „Св. Богородица“. През тази година над 120 детски площадки се обновяват на територията на Столичната община, като в някои от проектите е включено и..

публикувано на 20.06.19 в 17:24

Тийнейджъри измайсториха соларно колело, с което се изминават 25 км с едно зареждане

Електрическо колело със соларни панели спечели първата награда в   състезанието за ученици „Социални иновации“ . Проектът е на Любослав Аначков и Йордан Андреев от Софийската професионална гимназия „Джон Атанасов“, с преподавател Емилия Пенева . Скоростта, която колелото може да развие, е до 45 км/ч., а максималният пробег със заредена..

публикувано на 20.06.19 в 16:09

Възкресия Вихърова и студенти с флашмоб срещу насилието в училище

Режисьорката Възкресия Вихърова и 15 нейни студенти организират на 20 юни в парка "Възраждане" флашмоб "Танцувай за ненасилие в училище", съобщиха от Нов български университет. Спектакълът е част от нейния проект "Премълчаното разказано - пътуваща сцена". Със своя екип от артисти, студенти и преподаватели, Възкресия Вихърова изследва..

обновено на 20.06.19 в 15:40

В София предстои двукратно пръскане срещу възрастни комари

В близките дни в София започва обработката срещу комари. Това съобщи за Радио София Цезарина Илиева - началник отдел "Паразитология" в Столичната здравна инспекция. До момента са обработени два от парковете в столицата - Борисовата градина и Южен парк - трета част. Предвидени са две обработки през това лято – през юни-юли, в зависимост..

публикувано на 20.06.19 в 15:08

И следващия театрален сезон "РевизорЪт" не само ще разсмива

Предаването „Шоколад“ беше посетено от двама ревизори… Едновременно. Фактът обаче не бива да безпокои нито екипа, нито верните слушатели на „сладкото изкушение“. Поводът е повече от радостен. В случая тези ревизори са младите актьори Денис Хаят и Павел Емилов. С тях е известната актриса и режисьор Нина Димитрова, създател на театър..

публикувано на 20.06.19 в 14:38