Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как можем да се възползваме от Националния иновационен фонд

Снимка: pixabay.com
През последните години много се говори за иновации и за мястото им в бизнеса. Как обаче можем да се възползваме от публично финансиране, ако имаме малък или среден бизнес и куп идеи, които искаме да осъществим? За да разберем, се обърнахме към Теодора Георгиева от Фонд „Приложни изследвания и комуникации“, който работи заедно с Националния иновационен фонд.

Националния иновационен фонд беше създаден през 2014 г., в изпълнение на първата в България иновативна стратегия и всъщност той се оказа една успешна практика. Фондът има успешно приключили 7 до момента сесии, в които подкрепя малки и средни предприятия в изпълнението на техни иновативни проекти. В момента тече процес на оценяване на подадени проекти към осмата сесия на фонда, който се оказва, че са най-много на брой. Най-голям е интересът за тази сесия и съответно повече е работата за оценителите, но това е добра тенденция, каза в "Радиокафе" Теодора Георгиева.

За съжаление средствата са ограничени, като цяло бюджета на фонда през годините намалява до настоящите 5 млн. лв. общо. Работата на фонда започна с по две сесии на година, след това имаше години, когато не бяха отделени средства за тази дейност, но предприятията, които получават средства по линията на този фонд, са изключително доволни, защото някои от тях нямат възможност да кандидатстват по оперативните програми и това е единствената им възможност да ползват публично финансиране.

В какви сфери се използват иновациите – чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Крис Илиев с част от екипа на

"Мъртвешки танц" по Стриндберг - сложната връзка любов-омраза в човешките отношения

За постановката "Мъртвешки танц“, с отзвук от неотдавна състоялата се премиера разговаряхме в предаването "Добър вечер, София"с актьорите Християна Стоименова и Михаил Иванов, както и с режисьора Ивелина Колева. Режисьорът Ивелина Колева,  за която това е дипломен спектакъл сподели, че за нея особено вълнуваща е била първата среща с..

публикувано на 19.04.24 в 12:59

Българският проект "Паркът" беше отличен на наградите "Нов европейски Баухаус"

Българският проект „Паркът“ беше отличен на наградите „Нов европейски Баухаус“. Той се осъществява от месец февруари 2023 г. в столичния район „Младост“, където след пандемията екипът на фондация „Колективът“ решават, че искат да върнат гражданите на място, на което да се забавляват и да споделят. Един от хората, които работят по проекта, е арх...

публикувано на 19.04.24 в 10:37

Ремонтират 30 000 кв.м тротоари в столичния "Младост"

Вече са възложени дейности те за новия строителен сезон, каза пред Радио София кметът на район „Младост“ Ивайло Кукурин. „Отново сме го разделили на принципа, който е приет още при разпределянето на средствата и усвояването им със Столичната община - 30% възлагаме ние, останалите са през Столичната община“, обясни Кукурин. Той добави,..

публикувано на 19.04.24 в 09:02

Временно затварят за движение ул. “Флора Кънева” в район “Лозенец”

От 09:00 до 18:00 часа днес, временно ще бъде затворена ул. “Флора Кънева“ в “Лозенец”, при кръстовището с бул. “Филип Кутев“, съобщават от районната администрация. Спирането на движението се налага поради асфалтиране на участъка. В момента текат строителни дейности по изграждане на ул. “Филип Кутев“ в участъка от бул. “Черни връх“..

публикувано на 19.04.24 в 08:13

Остава облачно, с температура в София около 13°

Днес облачността над страната ще е значителна, с по-съществени разкъсвания по поречието на р. Дунав. Около обяд в Рило-Родопската област ще започнат валежи, които до вечерта ще обхванат по-голямата част от Южна България, съобщиха от НИМХ. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток и ще се усили. Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°, в София..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

"Форум", 18.04.24: Рекордни стойности на корупция през 2023 година

В четвъртък, 18.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Докладът на Центъра за изследване на демокрацията, който сочи, че 2023 година е била рекордна по отношение на корупцията Евроизборите Коментаторите: •  Социологът Мила Минева •  Рапърът Матю Стоянов (Жлъч) Повече подробности можете..

публикувано на 18.04.24 в 19:18

Трето издание на състезанието "Трън Ултра Рън"

На 11 май 2024 г. със старт и финал в трънското с. Велиново ще се състои Третото издание на състезанието по планинско бягане "Трън Ултра Рън" 2024. Участниците могат да избират между четири изключително живописни трасета с различна дължина и трудност, като всяко едно предлага уникално цялостно изживяване и неповторими панорамни гледки. "Трън..

публикувано на 18.04.24 в 18:50