Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Д-р Ирина Шаркова, ВМА: Слънцето може и да вреди, да не се стремим към загар за сметка на здравето

Д-р Ирина Шаркова
Снимка: Ани Петрова, БНР
В първите летни седмици и горещини закономерни хората планират почивки и се замислят как да ги прекарат приятно и безопасно. Кок в най-големите горещини да се пазят от вредните въздействия на слънчевите лъчи.

Отговорите на въпросите, свързани със защитата на кожата, в „Часът на здравето“ днес дава д-р Ирина Шаркова от Дерматологичната клиника на ВМА, специализант и докторант.

Слънцето има благоприятно въздействие върху живота на Земята, върху настроението на човек, действа като антидепресант, помага за синтезирането на витамин D, който пък допринася за калциево-фосфорния метаболизъм (за по-здрави кости), предпазва от рахит в детска възраст… Неслучайно според древните гърци синът на Аполон - Бога на слънцето, е Асклепий – най-добрият лекар на Земята. Но
не бива да абсолютизираме, слънцето може и да вреди

То може да доведе до не толкова драматични или патологични промени и пигментации, но може и да причини злокачествен процес и да застраши човешкото здраве и дори живот.

СнимкаНе бива да ставаме подвластни на манията за добиване на загар, а да пренебрегваме предпазните мерки, дозираното облъчване.Трябва
да бъдем отговорни за собственото си здраве – да защитаваме откритите си части със слънцезащитни кремове или поне с дрехи, шапки, очила…

Опасните УВ-А и УВ-Б лъчи за нашите географски ширини са най-силни през май и юни. Но по принцип, в най-слънчевите дни трябва да сме най-предпазливи и внимателни от 11 до 15-16 часа, дори да избягваме излагането на слънце в тези часове.

Разликата между слънцезащитен фактор 30 и 50 не е много голяма. Препарати с такъв фактор защитават до 90% от вредните лъчи за определен период от време. Най-препоръчителни са за хора със светли кожи и светли очи. Ф50 е най-вече за море и планина, в града е достатъчен Ф30.

След излизане от морето предпазния крем или спрей трябва да се поднови.

Хубаво е да се избягват басейни, обработени с хлорсъдържещи дезинфектанти, защото те дразнят кожата и водят до дерматити.

СнимкаКожата има памет и радиацията, която се натрупва с годините в един момент може да отключи някакъв процес или да се появи новообразувание.

Особено важно е децата да се предпазват от слънчево изгаряне. Доказано е, че такива случаи имат отношение към появата на меланом в по-късна възраст.

Трябва да бъдем внимателни към всички нови петна и бенки по кожата и да отидем при дерматолог при промени в техния цвят, размер или релеф.

Чуйте целия разговор с д-р Ирина Шаркова.