Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Съдови хирурзи от ВМА прегледаха безплатно десетки пациенти

Снимка: БГНЕС
Специалисти от Клиниката по съдова хирургия към ВМА извършват безплатни профилактични прегледи за съдови заболявания. Най-честите оплаквания, които водят пациентите в кабинета, са тежест в краката и разширени вени.

Според проучване на Дружеството на съдовите хирурзи в България, 40 процента от населението на страната има оплаквания, свързани с вените, каза пред радио София началникът на Клиниката по съдова хирургия и ангиология проф. Кузман Гиров:

"В началото на лятото хората с хронична венозна болест или с разширени вени обикновено имат повече оплаквания, те се изострят. Хубаво е тези хора да бъдат видени от специалист. Знаете, че при личните лекари обикновено свършват бързо направленията и ако се оплачете, че ви тежат краката, трудно ще ви дадат талон, за да се прегледате. Затова в нашата болница имаме традиция да правим такива профилактични прегледи".

Д-р Милан Цеков от клиниката отбеляза, че интересът на пациентите към кампанията е голям:

"В повечето случаи тези заболявания започват да се засилват в началото на летния период. Започва да се появява усещане на тъпа болка, тежест и отоци по краката. Дори и при здрави хора тези симптоми са нормални. В края на работното време, при условие, че човек цял ден е бил на крак, в това топло време е нормално краката му да са отекли. Друга категория хора са тези, които имат видими разширени вени, но това страдание по принцип се толерира по-добре от организма в студените месеци. Когато дойде летният период, оплакванията се засилват и тези хора не са взели мерки навреме".


Още за профилактиката, за лечението на съдовите заболявания и за неоперативните методи за премахване на разширени вени - очаквайте интервю с началника на Клиниката по съдова хирургия и ангиология - проф. Кузман Гиров в предаването ни "Часът на здравето" в събота след 11 часа.

Още за кампанията и за опасностите от венозните заболявания - чуйте от репортажа на Лилия Герчева.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Етажната собственост с индивидуални контейнери за събиране на отпадъци

Етажната собственост ще има възможност за индивидуални контейнери за събиране на отпадъци, реши на днешното си заседание Столичният общински съвет.  Това става възможно чрез нов договор за организиране на системата за разделно събиране на териториятга на Столичната община, обясни председателят на постоянната комисия по опазване на околната среда Лорита..

публикувано на 17.01.19 в 18:40

Увеличават броя на децата в яслените групи в София

Местата в яслените групи на територията на София да бъдат с увеличен прием, гласува Столичният общински съвет на днешното си заседание. При ниска месечна посещаемост с групите ще има възможност за прием до 3 деца допълнително, решиха още съветниците. Според зам.-кмета по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. Тодор..

публикувано на 17.01.19 в 17:55

"Януарска работилница за деца" разказва за освобождението на Кюстендил от робство

Регионалният исторически музей в Кюстендил организира "Януарска работилница за деца". Тя е посветена на освобождението на града от османско владичество, което се случва на 29 януари 1878 година. Работилницата включва апликация на униформи от Руско-турската освободителна война, изработване на 3D изображения на генералска униформа от Лейбгвардейския..

публикувано на 17.01.19 в 16:40

Александър Васов: Живея в приказка, която сам си пиша

За него приятелите му често се шегуват, че е прероденият Орфей, защото също като митологичния герой живее сред природата, отглежда стада от овце и кози и свири. Става дума за музиканта Александър Васов от сръбския Цариброд, който свири на осем фолклорни инструмента. Владее до съвършенство кавал, гайда, дудук, цафара, окарина, тамбура и балалайка,..

публикувано на 17.01.19 в 15:56

Чрез технологиите децата трябва да създават, да развихрят въображението си

Зависимостта на децата от най-ранна възраст от технологиите е един от наболелите въпроси на нашето съвремие. Когато поставим нещата на правилната основа още в самото начало, точно технологиите може да се окажат незаменим помощник на родителите в процеса на развитие на децата. Веселин Русинов , един от основателите на Академия "Роботика", заяви пред..

публикувано на 17.01.19 в 15:16