Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Съдови хирурзи от ВМА прегледаха безплатно десетки пациенти

Снимка: БГНЕС
Специалисти от Клиниката по съдова хирургия към ВМА извършват безплатни профилактични прегледи за съдови заболявания. Най-честите оплаквания, които водят пациентите в кабинета, са тежест в краката и разширени вени.

Според проучване на Дружеството на съдовите хирурзи в България, 40 процента от населението на страната има оплаквания, свързани с вените, каза пред радио София началникът на Клиниката по съдова хирургия и ангиология проф. Кузман Гиров:

"В началото на лятото хората с хронична венозна болест или с разширени вени обикновено имат повече оплаквания, те се изострят. Хубаво е тези хора да бъдат видени от специалист. Знаете, че при личните лекари обикновено свършват бързо направленията и ако се оплачете, че ви тежат краката, трудно ще ви дадат талон, за да се прегледате. Затова в нашата болница имаме традиция да правим такива профилактични прегледи".

Д-р Милан Цеков от клиниката отбеляза, че интересът на пациентите към кампанията е голям:

"В повечето случаи тези заболявания започват да се засилват в началото на летния период. Започва да се появява усещане на тъпа болка, тежест и отоци по краката. Дори и при здрави хора тези симптоми са нормални. В края на работното време, при условие, че човек цял ден е бил на крак, в това топло време е нормално краката му да са отекли. Друга категория хора са тези, които имат видими разширени вени, но това страдание по принцип се толерира по-добре от организма в студените месеци. Когато дойде летният период, оплакванията се засилват и тези хора не са взели мерки навреме".


Още за профилактиката, за лечението на съдовите заболявания и за неоперативните методи за премахване на разширени вени - очаквайте интервю с началника на Клиниката по съдова хирургия и ангиология - проф. Кузман Гиров в предаването ни "Часът на здравето" в събота след 11 часа.

Още за кампанията и за опасностите от венозните заболявания - чуйте от репортажа на Лилия Герчева.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво трябва да свършат любителите градинари през пролетта

Астрономическата пролет вече е факт, а мартенското време, макар и променливо, като цяло е значително по-меко от това през предходните зимни месеци. Именно сега започва преходът от зимен покой на овощните дръвчета към възобновяване на вегетацията т.е. набъбват пъпките. В този период в овощната градина се извършват едни от най-важните агротехнически..

публикувано на 22.03.19 в 15:21

Борислава Танева кани на ppIANISSIMO - три уикенда с нестандартна програма

Днес, на 22 март, започва 22-рото издание на Международния фестивал за съвременна музика ppIANISSIMO , в който пианото е главен герой. Концертите по традиция са в Първо студио на БНР, но като нов елемент тази година съботните концерти са в залата на Националната музикална академия. Всъщност всичко се случва в рамките на 3 уикенда - началото днес е с..

публикувано на 22.03.19 в 15:11

Велико Търново отбелязва своя празник

С безплатни посещения посреща Велико Търново днес гостите си, a поводът е празникът на града.  Входът е свободен за крепостта "Царевец" и църквата-музей „Св. 40 мъченици“.  Тази година акцентът на Велико Търново е към вътрешния туризъм, каза за Радио София Борислав Йорданов, управител на Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов".  По..

публикувано на 22.03.19 в 14:58

Създават полезни джаджи в "Изобретателски хакатон" за 48 часа

"Изобретателски маратон" е един хардуерен хакатон, организиран от Физически факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". В отборите се допуска участие на ученици, студенти и докторанти от български учебни заведения, при условие, че са завършили 8-ми клас и са на възраст не по-голяма от 29 години. В рамките на 48 часа ще се..

публикувано на 22.03.19 в 14:25

Служители на европейските институции се върнаха "Отново на училище"

Възможностите за образование и пътуване в Европа - това бяха основните теми, обсъдени по време на традиционната европейска инициатива "Отново на училище" (Back to school), която се проведе в Националната финансово-стопанска гимназия в София.  В рамките на инициативата служители на европейските институции се връщат като доброволци в завършеното от тях..

обновено на 22.03.19 в 13:54

"Тъпи ентусиасти" - притча за смисъла на глуповатия патриотизъм

"Тъпи ентусиасти" от Теди Москов и Симон Шварц е най-новото заглавие в афиша на Сатиричния театър. Премиерата е в 19.30 часа на голямата сцена. За ентусиазма на Балканите в градчето Балкан карашък, където всъщност се развива действието в спектакъла, събрал на една сцена и едно място представители на българската, арменската, еврейската и турската..

публикувано на 22.03.19 в 11:57

Накъде в София

АКЦИЯ Ателие „Приятели с водата“ на Водноспасителната служба към БЧК ще постави началото на събитията, посветени на Световния ден на водата - 22 март. От 10:00 ч. до 12:00 ч. в зала „Гигантски кристали“ на Националния музей „Земята и хората“ всички желаещи могат да научат как да използват правилно спасителна жилетка и как да окажат първа..

публикувано на 22.03.19 в 09:30