Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Съдови хирурзи от ВМА прегледаха безплатно десетки пациенти

Снимка: БГНЕС
Специалисти от Клиниката по съдова хирургия към ВМА извършват безплатни профилактични прегледи за съдови заболявания. Най-честите оплаквания, които водят пациентите в кабинета, са тежест в краката и разширени вени.

Според проучване на Дружеството на съдовите хирурзи в България, 40 процента от населението на страната има оплаквания, свързани с вените, каза пред радио София началникът на Клиниката по съдова хирургия и ангиология проф. Кузман Гиров:

"В началото на лятото хората с хронична венозна болест или с разширени вени обикновено имат повече оплаквания, те се изострят. Хубаво е тези хора да бъдат видени от специалист. Знаете, че при личните лекари обикновено свършват бързо направленията и ако се оплачете, че ви тежат краката, трудно ще ви дадат талон, за да се прегледате. Затова в нашата болница имаме традиция да правим такива профилактични прегледи".

Д-р Милан Цеков от клиниката отбеляза, че интересът на пациентите към кампанията е голям:

"В повечето случаи тези заболявания започват да се засилват в началото на летния период. Започва да се появява усещане на тъпа болка, тежест и отоци по краката. Дори и при здрави хора тези симптоми са нормални. В края на работното време, при условие, че човек цял ден е бил на крак, в това топло време е нормално краката му да са отекли. Друга категория хора са тези, които имат видими разширени вени, но това страдание по принцип се толерира по-добре от организма в студените месеци. Когато дойде летният период, оплакванията се засилват и тези хора не са взели мерки навреме".


Още за профилактиката, за лечението на съдовите заболявания и за неоперативните методи за премахване на разширени вени - очаквайте интервю с началника на Клиниката по съдова хирургия и ангиология - проф. Кузман Гиров в предаването ни "Часът на здравето" в събота след 11 часа.

Още за кампанията и за опасностите от венозните заболявания - чуйте от репортажа на Лилия Герчева.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Маргаритка идва в двора на БНР

Маргаритка идва в двора на Българското национално радио на 22 юни от 11.30 часа. Всички деца ще имат възможност да пеят, танцуват и истински да се забавляват заедно с любимите си герои - Маргаритка и Бухалчо. Освен българските детски песни, изпълнени от някои от най-популярните български музиканти, предстоят и още големи проекти в края на летните..

публикувано на 20.06.19 в 18:02

Военни конфликти са прогонили над 70 млн. души от домовете им през 2018 г.

Днес е Световният ден на бежанеца. Той е отбелязан за първи път през 2001 г. и се провежда всяка година на 20 юни. На този ден хиляди души по цял свят почитат силата и издръжливостта на милиони души в световен мащаб, които са били принудени да напуснат домовете си поради войни и гонения. Броят на хората, бягащи от войни, преследване и..

публикувано на 20.06.19 в 17:40

В градинката "Черковна" откриха площадка за деца с двигателни увреждания

Официално бе открита площадка за игра, пригодена и за деца с двигателни увреждания, в столичния район „Подуяне“. Площадката се намира в градинката „Черковна“, която също бе обновена, в близост до храм „Св. Богородица“. През тази година над 120 детски площадки се обновяват на територията на Столичната община, като в някои от проектите е включено и..

публикувано на 20.06.19 в 17:24

Тийнейджъри измайсториха соларно колело, с което се изминават 25 км с едно зареждане

Електрическо колело със соларни панели спечели първата награда в   състезанието за ученици „Социални иновации“ . Проектът е на Любослав Аначков и Йордан Андреев от Софийската професионална гимназия „Джон Атанасов“, с преподавател Емилия Пенева . Скоростта, която колелото може да развие, е до 45 км/ч., а максималният пробег със заредена..

публикувано на 20.06.19 в 16:09

Възкресия Вихърова и студенти с флашмоб срещу насилието в училище

Режисьорката Възкресия Вихърова и 15 нейни студенти организират на 20 юни в парка "Възраждане" флашмоб "Танцувай за ненасилие в училище", съобщиха от Нов български университет. Спектакълът е част от нейния проект "Премълчаното разказано - пътуваща сцена". Със своя екип от артисти, студенти и преподаватели, Възкресия Вихърова изследва..

обновено на 20.06.19 в 15:40

В София предстои двукратно пръскане срещу възрастни комари

В близките дни в София започва обработката срещу комари. Това съобщи за Радио София Цезарина Илиева - началник отдел "Паразитология" в Столичната здравна инспекция. До момента са обработени два от парковете в столицата - Борисовата градина и Южен парк - трета част. Предвидени са две обработки през това лято – през юни-юли, в зависимост..

публикувано на 20.06.19 в 15:08

И следващия театрален сезон "РевизорЪт" не само ще разсмива

Предаването „Шоколад“ беше посетено от двама ревизори… Едновременно. Фактът обаче не бива да безпокои нито екипа, нито верните слушатели на „сладкото изкушение“. Поводът е повече от радостен. В случая тези ревизори са младите актьори Денис Хаят и Павел Емилов. С тях е известната актриса и режисьор Нина Димитрова, създател на театър..

публикувано на 20.06.19 в 14:38