Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за книги

Зорница Китинска за новия (и не само) роман на Ерик-Еманюел Шмит

Наш гост в сутрешното "Радиокафе" е дамата, която е превела 16 от книгите на прочутия френско-белгийски писател Ерик-Еманюел Шмит.
Да, имах това щастие и тази привилегия и се надявам да не останат само 16 - с усмивка казва Зорница Китинска.

Интересна и доста нестандартна е личността на Ерик-Еманюел Шмит. Роден в Лион, свири на пиано, искал е да стане композитор, но щом видял Жан Маре в "Сирано дьо Бержерак", се влюбва в театъра и решава, че ще бъде писател. И успява.
Днес той е един от най-поставяните френски драматурзи (у нас се играят куп негови пиеси, сред които "Господин Ибрахим и цветята на корана", "Малки брачни престъпления", "Кики ван Бетовен" и "Хотел между този и онзи свят"), носител е на най-голямата френска награда за литература "Гонкур" през 2010-а за "Концерт в памет на един ангел", а от тази година е в състава на журито, което определя нейния носител. От 9 юни 2012 Ерик-Еманюел Шмит е академик (стол № 33) в Кралската академия за френски език и литература на Белгия. Защо в Белгия?! Защото живее в имение в Брюксел от 2002-ра, а от 2008-ма има белгийско гражданство. Има и свой собствен театър в Париж.

Шмит е изключително продуктивен автор. Тук с усмивка Зорница Китинска вмъква шегата, че няма преводач, който да превежда толкова бързо, колкото той пише и разказва (вече сериозно), че той самият споделя, че преди да "излее" книгата на белия лист толкова бързо, той дълго време я подрежда в главата си и щом седне да пише, вече е напълно готов.

За три книги на Ерик-Еманюел Шмит ни разказа Зорница Китинска, започвайки първо с "Нощта на огъня", преведена от Райна Стефанова, която първа открехна вратата за българския читател към Шмит, когато преведе "Евангелие според Пилат". И разказва за "Нощта на огъня", която самият Ерик-Еманюел Шмит определя като преживяване, за което споделя почти във всяко интервю в продължение на 20 години, за момент, в който се отделя от група екскурзианти в Сахара и прекарва една нощ под звездите, без да знае дали ще бъде открит. И чак сега събира сили да сподели тогавашното си мистично изживяване. Снимка

Зорница Китинска /на снимката/ продължава с най-новата книга на Ерик-Еманюел Шмит (преведена от нея) - "Когато бях произведение на изкуството" (на издателство "Леге Артис"), което определя кратко като малко "Пигмалион", малко "Фауст" и много Шмит. Тя вярва, че има много четящи хора в България, които не трябва да бъдат подценявани, които са отворени към различни автори, правят връзки, установяват приликите и разликите и откриват нови светове. Убедена е, че езикът на Шмит се отличава с достъпност (колкото и сложни и многопластови да са темите) и че в тази книга той не дава отговори, но ни кара да ги търсим.

И на финала стигаме до "Одисей from Багдад", първият роман, който Шмит пише по актуална тема. В нея става дума за иракски бежанец, който бяга от кризата след налагането на ембаргото там, писана е преди промените с бежанските потоци към Европа, но искам да препоръчам тази книга, за да спрем да разглеждаме тези хора като статистика. Тук Шмит се концентрира върху един човек, защото отделният човек носи трагедията в себе си.

А иначе от 16-те книги на така различния всеки път (като тематика, стилистика и търсения) Ерик-Еманюел Шмит, тя е най-силно привързана към четирите му сборника с разкази, които са великолепни. Театралът в него си прави непрестанно едни закачки и номера с читателя и дори аз, като преводач, често се смея в края на даден разказ, защото той е успял да ме подмами в капана... толкова е умел.

Чуйте разговора на Лили Големинова със Зорница Китинска.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55