Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Романът "Левски" на Яна Язова - сензация в социалистическа България

БГНЕС
През 1987 година един роман разтърсва цяла България. Това е романът на Яна Язова - „Левски“, част от трилогията „Балкани“, посветена на нашите национално-освободителни борби.

Тогава, преди 30 години, литературният изследовател, писател и журналист Петър Величков съумява да издаде романа по оцелялата чернова в Централния държавен архив.

През 1987 г. се навършваха 150 години от рождението на Васил Левски.

По това време нямаше ръкопис, който да бъде издаден. Междувременно, друг автор беше заложил ръкописа на Яна Язова под свое име, за да го издаде.

От трета страна пък Яна след 1944 е елиминирана от литературния живот. И няма публично нито ред. Така че, през 1985 година, когато намерих чернови на романа, тъй като оригиналът е в неизвестност, взех откъси, които бяха публикувани в тогавашния вестник за книгата „АБВ“, с гл. редактор проф. Филип Панайотов, разказа ни в "Радиокафе" Петър Величков. 

Откъсите събудиха голям интерес и въз основа на тези чернови беше възможно да се върне самата авторка в българската литература и нейното име в известна степен да бъде познато на хората, които след 1944 г. не я бяха чували. За онова време един такъв анатемосан от режима автор да се появи, и то с такъв бляскав роман, посветен на Васил Левски, си беше чиста сензация.

След излизането на романа в един над 100 000 тираж, той беше изчерпан за месец-два.

Още за романа на Яна Язова и за делото на Апостола - чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Първата енциклопедия (само) за София вече е факт!

София най-после има своя енциклопедия - като повечето европейски столици (някои от тях си имат и по повече), при това на два езика (български и английски). Това се случва благодарение на усилената, концентрирана и многопосочна работа на екип от Научно-информационния център на БАН (което пък е гаранция за достоверност). По тази хубава тема..

публикувано на 22.09.17 в 11:21

В "Радиоприемница" очаквайте

В деня, в който честваме Независимостта на България, се връщаме към нашето детство и по-скоро към игрите на открито, които малко по-големите от нас си спомнят. Гост в студиото ще бъде Надя Петкова , която е създала група в социалните мрежи за позабравените детски игри на открито като дама, сляпа баба, народна топка. Ще чуете и..

публикувано на 22.09.17 в 11:20

Паметникът на Незнайния войн - символ на честта, родолюбието и саможертвата

Успоредно с празника за независимостта на България, Паметникът на Незнайния войн навършва 36 години от създаването му. Историята около неговото издигане е изпълнена с най-различни перипетии. Визията му търпи няколко промени, но символиката, която носи, се запазва и до ден днешен. Първият монумент от такъв вид е издигнат във Великобритания през 1920..

публикувано на 22.09.17 в 10:48

Без автомобили в центъра на столицата днес

На 22 септември София се присъединява към традиционната вече за Европа инициатива Ден без автомобили в рамките на Европейската седмица на мобилността. От 8:00 до 19:00 часа в петък центърът на града ще бъде затворен за влизане на автомобили в обхвата на синята зона за паркиране – районът, ограничен..

публикувано на 22.09.17 в 08:47

Все по-свързаната (като транспорт, и не само) Европа събра европейски лидери в Талин

Конференцията Connecting Europe, която се провежда днес и утре в Талин, е организирана от Европейската комисия и Естонското председателство на Съвета на Европа (която след това ще поеме нашата страна). Основната цел на събитието е да се определят финансовите изисквания, приоритети и изобщо цялостната политика в транспортния сектор за следващия..

публикувано на 21.09.17 в 17:19