Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Романът "Левски" на Яна Язова - сензация в социалистическа България

БГНЕС
През 1987 година един роман разтърсва цяла България. Това е романът на Яна Язова - „Левски“, част от трилогията „Балкани“, посветена на нашите национално-освободителни борби.

Тогава, преди 30 години, литературният изследовател, писател и журналист Петър Величков съумява да издаде романа по оцелялата чернова в Централния държавен архив.

През 1987 г. се навършваха 150 години от рождението на Васил Левски.

По това време нямаше ръкопис, който да бъде издаден. Междувременно, друг автор беше заложил ръкописа на Яна Язова под свое име, за да го издаде.

От трета страна пък Яна след 1944 е елиминирана от литературния живот. И няма публично нито ред. Така че, през 1985 година, когато намерих чернови на романа, тъй като оригиналът е в неизвестност, взех откъси, които бяха публикувани в тогавашния вестник за книгата „АБВ“, с гл. редактор проф. Филип Панайотов, разказа ни в "Радиокафе" Петър Величков. 

Откъсите събудиха голям интерес и въз основа на тези чернови беше възможно да се върне самата авторка в българската литература и нейното име в известна степен да бъде познато на хората, които след 1944 г. не я бяха чували. За онова време един такъв анатемосан от режима автор да се появи, и то с такъв бляскав роман, посветен на Васил Левски, си беше чиста сензация.

След излизането на романа в един над 100 000 тираж, той беше изчерпан за месец-два.

Още за романа на Яна Язова и за делото на Апостола - чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Водещата Анелия Торошванова с Цветелин Павлов и Стефан Димитров

Представленията за възрастни в Столичния куклен театър се радват на голям интерес

Бродуейският мюзикъл „Авеню Кю“ е създаден с кукли за възрастни . Това каза за Радио София актьорът Цветелин Павлов.  Актьорът Цветелин Павлов и режисьорът Стефан Димитров бяха гости на изнесеното студио на Радиокафе от Столичния куклен театър тази неделя.  Спекакълът "Авеню Кю" се появява за първи път в Лондон през 2003 година, а тази..

публикувано на 22.11.17 в 19:42
Осигурена е безопасната експлоатация на язовир „Бели Искър“, удеждават от МРРБ

МРРБ ще обжалва акта за неукрепването на стената на яз. "Бели Искър"

Премиерът разпореди да се изпълнят възможно най-бързо препоръките на прокуратурата, касаещи безопасността на язовирите. Бойко Борисов съобщи, че "по принцип препоръката е за язовир "Бели Искър". По-късно днес стана ясно, че прокуратурата предлага МРРБ да получи акт заради бездействие по отношение стопанисването на стената на язовира. Бойко Борисов..

публикувано на 22.11.17 в 17:05

Антонио Таяни: Младите не следят комуникаците на ЕП, защото са бюрократични

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни посети София в рамките на работно посещение на Председателския съвет на Европейския парламент по повод наближаващото председателство на Съвета на Европейския съюз, което България поема от месец януари 2018 г.  В рамките на посещението бяха организирани дебати с млади хора - студенти и ученици - в..

публикувано на 22.11.17 в 16:50

Жители от "Лозенец" продължават да не искат небостъргач на ул. "Златен рог"

Жители на кв.„Лозенец“ за пореден път излизат на протест срещу изграждането на небостъргач на ул.„Златен рог“. Те са несъгласни не само с височината на строежа, но и с неговото местоположение, което не кореспондира с околните сгради. Подписка от над 450 жители на „Лозенец“ е   внесена в Столичната община още през пролетта на тази година. В..

публикувано на 22.11.17 в 16:19
Банско

Банско - в очакване на снега и с надежди за втора кабинка

Първият сняг тази година падна и в Банско. Съвсем скоро, от 1 декември, курортът на практика ще навлезе в активния зимен сезон, заяви кметът на общината Георги Икономов в съвместното предаване "Радиоприемница" на Радио София и Радио Благоевград . Той отбеляза, че вече е приключила работата по водния цикъл в града и инфраструктурата е почти..

публикувано на 22.11.17 в 16:03