Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Романът "Левски" на Яна Язова - сензация в социалистическа България

БГНЕС
През 1987 година един роман разтърсва цяла България. Това е романът на Яна Язова - „Левски“, част от трилогията „Балкани“, посветена на нашите национално-освободителни борби.

Тогава, преди 30 години, литературният изследовател, писател и журналист Петър Величков съумява да издаде романа по оцелялата чернова в Централния държавен архив.

През 1987 г. се навършваха 150 години от рождението на Васил Левски.

По това време нямаше ръкопис, който да бъде издаден. Междувременно, друг автор беше заложил ръкописа на Яна Язова под свое име, за да го издаде.

От трета страна пък Яна след 1944 е елиминирана от литературния живот. И няма публично нито ред. Така че, през 1985 година, когато намерих чернови на романа, тъй като оригиналът е в неизвестност, взех откъси, които бяха публикувани в тогавашния вестник за книгата „АБВ“, с гл. редактор проф. Филип Панайотов, разказа ни в "Радиокафе" Петър Величков. 

Откъсите събудиха голям интерес и въз основа на тези чернови беше възможно да се върне самата авторка в българската литература и нейното име в известна степен да бъде познато на хората, които след 1944 г. не я бяха чували. За онова време един такъв анатемосан от режима автор да се появи, и то с такъв бляскав роман, посветен на Васил Левски, си беше чиста сензация.

След излизането на романа в един над 100 000 тираж, той беше изчерпан за месец-два.

Още за романа на Яна Язова и за делото на Апостола - чуйте в звуковия файл.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

инж. Емил Панчев: Спазването на законите е не само задължение на всеки участник в движението, а и въпрос на самосъзнание

Вчера в Берковица 11-годишно момче е управлявало "ATV", без регистрационни табели, собственост на 52-годишен мъж от града. По време на движението момчето е загубило контрол и се е блъснало в железобетонен стълб. Заедно с 11-годишното момче се е возило 14-годишно момиче. За щастие младият моторджия и дамата са без опасност за живота, като само..

публикувано на 24.07.17 в 19:34

3.5 млн. лв. от парите на НДК са разходвани не по предназначение

Сегашният изпълнителен директор на НДК Ангел Митев е направил сметката, че от преведените 17 млн. лв. за подготовката на страната ни за председатеството на Съвета на ЕС през 2018 г. има 3.5 млн. лв., които са разходвани не по предназначение. Това става ясно на заседание на временната парламентарна комисия, на която се изслушват директорите на НДК от..

публикувано на 24.07.17 в 18:08

Планинското изкачване "Шипка Дамасцена" кандидатства за Европейската купа на ФИА

Този уикенд бе проведен пети кръг от планинския шампионат по автомобилизъм „Шипка Дамасцена”. Състезанието има богата история, като Първият старт над Казанлък е даден още през 1979 г., което прави надпреварата една от най-богатите на традиции в страната. Състезанието ще бъде кандидат за Европейската купа на FIA през 2017-а. Повече за това как е..

публикувано на 24.07.17 в 17:58

Четвърто издание на майсторския клас на Валентин Пейчинов у нас

Оперният певец Валентин Пейчинов, който от трийсет години живее в Ню Йорк, за четвърта поредна година провежда   майсторски клас в София. Всъщност класът е сформиран още в Ню Йорк, след което подготовката продължава в Австрия - в Залцбург, следва България - София и завършва в Китай и Хонг Конг. Маестро Пейчинов споделя, че класът обикновено се..

публикувано на 24.07.17 в 17:06

Готова ли е София да се превърне във велостолица на България

Знаем, че моторизираният трафик е основен замърсител на въздуха в градовете, особено с фини прахови частици. По данни на Центъра за устойчиви политики „Екополис" от 2012 г. столицата ни е градът с най-мръсен въздух в Европейския съюз. Нивото на фини прахови  астици достига до 4 - 6 пъти над нормата, а през половината време на годината нивото е над..

публикувано на 24.07.17 в 18:20