Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Романът "Левски" на Яна Язова - сензация в социалистическа България

Снимка: БГНЕС
През 1987 година един роман разтърсва цяла България. Това е романът на Яна Язова - „Левски“, част от трилогията „Балкани“, посветена на нашите национално-освободителни борби.

Тогава, преди 30 години, литературният изследовател, писател и журналист Петър Величков съумява да издаде романа по оцелялата чернова в Централния държавен архив.

През 1987 г. се навършваха 150 години от рождението на Васил Левски.

По това време нямаше ръкопис, който да бъде издаден. Междувременно, друг автор беше заложил ръкописа на Яна Язова под свое име, за да го издаде.

От трета страна пък Яна след 1944 е елиминирана от литературния живот. И няма публично нито ред. Така че, през 1985 година, когато намерих чернови на романа, тъй като оригиналът е в неизвестност, взех откъси, които бяха публикувани в тогавашния вестник за книгата „АБВ“, с гл. редактор проф. Филип Панайотов, разказа ни в "Радиокафе" Петър Величков. 

Откъсите събудиха голям интерес и въз основа на тези чернови беше възможно да се върне самата авторка в българската литература и нейното име в известна степен да бъде познато на хората, които след 1944 г. не я бяха чували. За онова време един такъв анатемосан от режима автор да се появи, и то с такъв бляскав роман, посветен на Васил Левски, си беше чиста сензация.

След излизането на романа в един над 100 000 тираж, той беше изчерпан за месец-два.

Още за романа на Яна Язова и за делото на Апостола - чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Зелена линия София" - амбициозен екопроект за пешеходен и велотрафик

Архитектът Светослав Александров представи в предаването "Трафик София" проекта "Зелена линия София", разработен от него и арх. Християна Василева. Основната идея на проекта е замяна на една съществуваща и отдавна изоставена жп линия около София в пешеходна и велоалея. “Зелена линия София” представлява един отделен от трафика, озеленен парк върху..

публикувано на 25.04.18 в 17:56

София ще бъде домакин на първия Международен фестивал за детско и младежко научно-технологическо творчество

От 27 до 29 април, за първи път в България, ще се проведе Международният фестивал за детско и младежко научно-технологическо творчество „От винта!“ . Той ще се състои пред Руския културно-информационен център в София и е част от съвместната дейност на Междуправителствената руско-българска комисия. Фестивалът е под патронажа на президента Румен Радев...

публикувано на 25.04.18 в 16:32

Албена Данаилова изпълнява "Севдана" на Георги Черкин

"Европейският музикален фестивал" събира тази вечер на сцената на зала "България" трима изявени български концертмайстори: Албена Данаилова - първата жена концертмайстор на оркестъра на Виенската Щатсопера, Димитър Иванов - водач на оркестъра на Франкфуртската опера и Мони Симеонов - концертмайстор на Симфоничния оркестър на Сакраменто, Калифорния...

публикувано на 25.04.18 в 16:30
Патриша Ламбърт

Новите тютюневи продукти също съдържат никотин, вредят и трябва да бъдат регулирани като цигарите

На фона на очакваните промени в Закона за пушене на закрито в Столичната библиотека бяха представени вредите от нови продукти, навлизащи на българския пазар, промотирани от тютюневата индустрия. Според Патриша Ламбърт - директор на Международния правен консорциум, има разлика между продуктите, но вредата остава, защото и когато се прилага..

публикувано на 25.04.18 в 16:22

"Топлофикация София": Високите сметки за март са коректни

Недоволни от сметките си за парно граждани се събраха на протест пред сградата на Министерството на енергетиката. Представители на протестиращите бяха приети на разговор с министър Теменужка Петкова. Междувременно от топлофикационното дружество заявиха, че сметките са коректни. Общественият посредник на дружеството заяви, че жалбите към защитниците от..

публикувано на 25.04.18 в 15:57