Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Романът "Левски" на Яна Язова - сензация в социалистическа България

БГНЕС
През 1987 година един роман разтърсва цяла България. Това е романът на Яна Язова - „Левски“, част от трилогията „Балкани“, посветена на нашите национално-освободителни борби.

Тогава, преди 30 години, литературният изследовател, писател и журналист Петър Величков съумява да издаде романа по оцелялата чернова в Централния държавен архив.

През 1987 г. се навършваха 150 години от рождението на Васил Левски.

По това време нямаше ръкопис, който да бъде издаден. Междувременно, друг автор беше заложил ръкописа на Яна Язова под свое име, за да го издаде.

От трета страна пък Яна след 1944 е елиминирана от литературния живот. И няма публично нито ред. Така че, през 1985 година, когато намерих чернови на романа, тъй като оригиналът е в неизвестност, взех откъси, които бяха публикувани в тогавашния вестник за книгата „АБВ“, с гл. редактор проф. Филип Панайотов, разказа ни в "Радиокафе" Петър Величков. 

Откъсите събудиха голям интерес и въз основа на тези чернови беше възможно да се върне самата авторка в българската литература и нейното име в известна степен да бъде познато на хората, които след 1944 г. не я бяха чували. За онова време един такъв анатемосан от режима автор да се появи, и то с такъв бляскав роман, посветен на Васил Левски, си беше чиста сензация.

След излизането на романа в един над 100 000 тираж, той беше изчерпан за месец-два.

Още за романа на Яна Язова и за делото на Апостола - чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделното ни "Радиокафе" гостува в Огняново

Тази неделя предаването „Радиокафе“ гостува на село Огняново. Бъдете с нас от 9 до 12 часа на 25 февруари, ще ви разкажем за традициите и обичаите в община Гърмен и в китното югозападно селище, известно със своите минерални и лековити извори.  Наши гости ще бъдат кметовете на Огняново и на Гърмен Димитрия Гюрова и Минка Капитанова. С тях ще говорим..

публикувано на 24.02.18 в 15:13

Мълчанието - признак за страдание, средство за манипулация или просто интровертност

Много често в една семейна двойка единият от партньорите може да прояви мълчаливост. На какво се дължи и как да се справяме с нея, за да избегнем негативния ефект върху връзката ни? В "Контрасти" тази седмица обсъждахме тези въпроси с терапевта Стоян Георгиев . За да не изпадаме в заблуди относно мълчаливостта на партньора ни, обсъдихме и..

публикувано на 24.02.18 в 11:05
Богомил Спиров

Богомил Спиров: Актьорът трябва да играе всичко

Много харесвам това заглавие, защото за да се изпълни добре "Царицата на чардаша", певците трябва да имат гласове за опера. Да могат да изпълняват и Вердиева, и Пучиниева музика, заявява Ина Петрова (солист на Софийската опера), която е гост-солист в Музикалния театър за премиерата на "Царицата на чардаша" от Имре Калман - първата премиера за..

публикувано на 24.02.18 в 10:35
Средновековната църква „Св. Димитър“ в село Паталеница

Село Паталеница и неговата "Спасена църква"

В Турагент решихме да ви заведем до с. Паталеница, което се намира на около 115 км. от София и на 15 км. от Пазарджик. Най-голямата забележителност в селото е църквата „Св. Димитър“, която пази забележителна история. Храмът е наричан още „Спасената църква“. Постройката съществува от времето на Второто българско царство. Според преданията, преди..

публикувано на 24.02.18 в 10:00

Прея представя на живо "Убиец на време"

Тази вечер, 23 февруари, на сцената на столичен клуб артистичната Прея ще представи за първи път на живо своята най-нова песен „Убиец на време". С парчето гласовитата изпълнителка покори радио и телевизионния ефир в края на миналата година. Освен новите парчета, певицата и нейната банда ще изпълнят и любимите на феновете тракове „Всички наши..

публикувано на 23.02.18 в 19:00