Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

София се очертава като успешен инкубатор за стартъпи

Снимка: архив
България се очартава като една от страните - най-подходящи за създаване на стартъп компании. От няколко години се провеждат и конкурси за най-успешни стартиращи компании и предприемачи. В София тези компании стават все повече.

Повечето стартиращи компании са в сферата на информационните и дигитални технологии - изкуствен интелект, интернет на нещата (това са отделни предмети, притежаващи вградени електронни устройства за взаимодействие помежду си или с външната среда).

Кремена Деспинова - проектен лидер на събитието за награждаване на start up-и (стартиращи компании) в България и Венеция Нецова е проектен лидер на инициативата “StartUp Navigator” (“Стартъп навигатор”) и двете от Асоциация на българските лидери и предприемачи, разказаха пред Радио София за наградите.

До вчера се гласуваше за най-добри стартъпи у нас. “До вчера беше гласуването в 12 категории за най-добри стартиращи компании и не само - за инвеститор на годината, за най-добър акселератор или инкубатор, за най-добро споделено работно пространство и за основател на компания на годината, разказа Деспинова.

Тази година има дори две нови категории - технологии за умни градове и награда за най-добра стартираща компания за биотехнологии, допълни тя.

Инициативата Центраноевропейски стартъп награди  е част от глобалните стартъп награди и се организира от 2014 г. насам. Центраноевропейски стартъп награди се организират в 10 страни от региона като тази година страната ни е домакин освен на националното състезание, така и на регионалното.

Повече за наградите и за стартиращите компании, чуйте в интервюто на Лили Големинова.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БТС отбелязва 124 г. от създаването си с масово изкачване на Черни връх

В “Турагент” обръщаме специално внимание на 124-годишнината от първото масово изкачване на Черни връх, организирано от писателя-хуморист Алеко Константинов. То бележи началото на туристическото движение у нас и създаването на Българския туристически съюз. Вече няколко поредни години Съюзът заедно със Столичната община в лицето на фондация..

публикувано на 24.08.19 в 11:10

Затварят тунела на "Люлин" в събота през нощта

В събота срещу неделя през нощта  ще бъде извършено миене на транспортния тунел на „Люлин“ и той ще бъде затворен, съобщиха от Столичната община. От 24.00 часа на 24.08.2019 г. до 05.00 часа на 25.08.2019 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по..

публикувано на 23.08.19 в 17:47

Под 10 улици на "Люлин" има нови водопровод и канализация

Завърши изграждането на канализация в столичния кв. "Люлин" 9. По десет нови улици вече е изградена канализационна и ВиК мрежа. В предаването "Вашият глас" през месец февруари ви разказахме, че жителите в тази част на Люлин, от 50 години чакат изграждането на мрежата. За по-малко от шест месеца канализацията вече е изградена по 10 улици, обясни..

публикувано на 23.08.19 в 16:08

Фондация „За Нашите Деца“ отваря врати за желаещите да научат как работят

Фондация „За Нашите Деца“ провежда ден на отворените врати днес в рамките на втория Годишен форум на социалните услуги в Столична община и инициативата „Качеството означава промяна".Трите центъра на фондацията - Център за обществена подкрепа „Св. София“, Център за приемна грижа и Детска къща - отварят врати за всички желаещи да се запознаят..

публикувано на 23.08.19 в 15:59
Белослава Димитрова

Дневникът на една софиянка: Какво означава да сме сексапилни?

Мили розови фламинги, след като за пореден път обмислях начини и способи как да остана завинаги на морето и да бъде август вечно и съответно установих, че няма да стане, каквито и мисловни и фантасмагорни ресурси да вкарвам, не се изтощих напълно и реших да ви пиша отново в Дневника. Петък е все пак… Първо си мислех да се завъртя около темата за..

публикувано на 23.08.19 в 14:26

“Probation” - откровено за емиграцията чрез кино-театрален моспектакъл

Владимир Диков е главното действащо лице в моноспектакъла “Probation”, чиито продуцент е Моника Мирчовска. Спектакълът е по пиесата на Николай Гундаров. Двамата живеят в Торонто.   Пиесата е написана за четирима души, но претърпява трансформация и докато търсят как да бъде трансформирана пиесата за Диков в Канада, Моника Мирчовска и авторът Гундаров..

публикувано на 23.08.19 в 12:54

Катастрофа затруднява движението преди първия тунел на АМ "Струма"

Катастрофа между леки автомобили затруднява движението в едното платно на автомагистрала "Струма" в района на Мало Бучино. На мястото на инцидента е пристигнал екип на полицията, който е предприел необходимите действия за изясняване на обстоятелствата. Няма данни за сериозно пострадали.

публикувано на 23.08.19 в 12:08