Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Какви са предизвикателствата пред военните ни медици?

Началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски посреща екипа, завърнал се от Мали
Снимка: ВМА
На 1 септември от 120 години насам медицинското съсловие у нас празнува Деня на военномедицинската служба. На тази дата се отдава почит на всички български медици, участвали във военни мисии по света и с риск за собствения си живот са спасявали чуждия. Това е и датата, на която празнува и едно от най-големите лечебни заведения у нас - Военномедицинска академия. За над 120 години повече от 6 хиляди български медици са участвали в десетки мисии в различни горещи точки на света.

Само преди няколко дни в София се завърна 14-ият Военномедицински екип, който беше на мисия в Мали. Те са „предали щафетата” на заминалия мината седмица 15-ти пореден екип, който ще подсигури Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на африканската страна и който ще се грижи за здравето на личния състав на щаба на операцията, базиран в столицата Бамако.

Екипът се завърна с добра оценка за работата си от коалиционните партньори. В рамките на 4-месечния си престой българските специалисти са участвали и спасяването на пострадали от терористично нападение.

За предизвикателствата пред нашите медици и за начина на работа в критични ситуации - чуйте от разговора на Лили Герчева с медицинската сестра Гергана Гунчева, главен експерт в отдел "Военномедицинско осигуряване" на ВМА, една от двете жени, участвали в екипа.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Етажната собственост с индивидуални контейнери за събиране на отпадъци

Етажната собственост ще има възможност за индивидуални контейнери за събиране на отпадъци, реши на днешното си заседание Столичният общински съвет.  Това става възможно чрез нов договор за организиране на системата за разделно събиране на териториятга на Столичната община, обясни председателят на постоянната комисия по опазване на околната среда Лорита..

публикувано на 17.01.19 в 18:40

Увеличават броя на децата в яслените групи в София

Местата в яслените групи на територията на София да бъдат с увеличен прием, гласува Столичният общински съвет на днешното си заседание. При ниска месечна посещаемост с групите ще има възможност за прием до 3 деца допълнително, решиха още съветниците. Според зам.-кмета по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. Тодор..

публикувано на 17.01.19 в 17:55

"Януарска работилница за деца" разказва за освобождението на Кюстендил от робство

Регионалният исторически музей в Кюстендил организира "Януарска работилница за деца". Тя е посветена на освобождението на града от османско владичество, което се случва на 29 януари 1878 година. Работилницата включва апликация на униформи от Руско-турската освободителна война, изработване на 3D изображения на генералска униформа от Лейбгвардейския..

публикувано на 17.01.19 в 16:40

Александър Васов: Живея в приказка, която сам си пиша

За него приятелите му често се шегуват, че е прероденият Орфей, защото също като митологичния герой живее сред природата, отглежда стада от овце и кози и свири. Става дума за музиканта Александър Васов от сръбския Цариброд, който свири на осем фолклорни инструмента. Владее до съвършенство кавал, гайда, дудук, цафара, окарина, тамбура и балалайка,..

публикувано на 17.01.19 в 15:56

Чрез технологиите децата трябва да създават, да развихрят въображението си

Зависимостта на децата от най-ранна възраст от технологиите е един от наболелите въпроси на нашето съвремие. Когато поставим нещата на правилната основа още в самото начало, точно технологиите може да се окажат незаменим помощник на родителите в процеса на развитие на децата. Веселин Русинов , един от основателите на Академия "Роботика", заяви пред..

публикувано на 17.01.19 в 15:16