Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Институциите се задействаха срещу насилието над медици

Снимка: Георги Корнейков, БНР
До края на месеца МВР ще извърши охранителни обследвания в големите болници в страната, след което предстои анализ по отношение на сигурността, стана ясно след среща в СДВР на ръководството на дирекцията, Районната прокуратура и шефове на големи болници в София. Повод за разговорите станаха зачестилите случаи на насилие над медици. Срокът, до който МВР ще обследва големите лечебни заведения в страната е до края на септември, обясни директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов.
 
Създаден e механизъм за незабавна реакция от страна на прокуратурата и полицията при сигнал за посегателства над медици, обяви след срещата районният прокурор на София Радослав Димов. При проблем медиците ще сигнализират полицията, там обаче няма да има конкретен служител, който да поема тези случаи:
 
Заместник-началникът на Военномедицинската академия проф. Румен Попов заяви, че в лечебното заведение има видеонаблюдение и тече обучение на лекарите от спешния център за реакция при нападение:  
 
Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов каза, че ще бъдат дадени инструкции и на лекарите в най-голямата болница за спешна помощ у нас и предстои изграждане на допълнително видеонаблюдение в болницата.  Проф. Балтов добави, че е назначена вътрешна проверка в "Пирогов" по повод отворено писмо до здравния министър от съпругата на починал пациент, на когото, по нейните думи, е отказана помощ в най-голямата болница за спешна помощ у нас. По случая, по разпореждане на министър Николай Петров вчера започна проверка в Центъра за спешна помощ, Александровска болница и "Пирогов".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Велико Търново отбелязва своя празник

С безплатни посещения посреща Велико Търново днес гостите си, a поводът е празникът на града.  Входът е свободен за крепостта "Царевец" и църквата-музей „Св. 40 мъченици“.  Тази година акцентът на Велико Търново е към вътрешния туризъм, каза за Радио София Борислав Йорданов, управител на Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов".  По..

публикувано на 22.03.19 в 14:58

Създават полезни джаджи в "Изобретателски хакатон" за 48 часа

"Изобретателски маратон" е един хардуерен хакатон, организиран от Физически факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". В отборите се допуска участие на ученици, студенти и докторанти от български учебни заведения, при условие, че са завършили 8-ми клас и са на възраст не по-голяма от 29 години. В рамките на 48 часа ще се..

публикувано на 22.03.19 в 14:25

Служители на европейските институции се върнаха "Отново на училище"

Възможностите за образование и пътуване в Европа - това бяха основните теми, обсъдени по време на традиционната европейска инициатива "Отново на училище" (Back to school), която се проведе в Националната финансово-стопанска гимназия в София.  В рамките на инициативата служители на европейските институции се връщат като доброволци в завършеното от тях..

обновено на 22.03.19 в 13:54

"Тъпи ентусиасти" - притча за смисъла на глуповатия патриотизъм

"Тъпи ентусиасти" от Теди Москов и Симон Шварц е най-новото заглавие в афиша на Сатиричния театър. Премиерата е в 19.30 часа на голямата сцена. За ентусиазма на Балканите в градчето Балкан карашък, където всъщност се развива действието в спектакъла, събрал на една сцена и едно място представители на българската, арменската, еврейската и турската..

публикувано на 22.03.19 в 11:57

Накъде в София

АКЦИЯ Ателие „Приятели с водата“ на Водноспасителната служба към БЧК ще постави началото на събитията, посветени на Световния ден на водата - 22 март. От 10:00 ч. до 12:00 ч. в зала „Гигантски кристали“ на Националния музей „Земята и хората“ всички желаещи могат да научат как да използват правилно спасителна жилетка и как да окажат първа..

публикувано на 22.03.19 в 09:30

Таксиметровите шофьори протестираха срещу нелоялни конкуренти

Масов протест на таксита блокира центъра на столицата. Причината - недоволството на бранша от фирми за споделено пътуване, извършващи нерегламентиран превоз на пътници. В протеста се включиха около 2000 автомобила. Според Националния таксиметров синдикат, пазарният дял на компаниите в сивия сектор е около 25%, а броят на колите им достига 1500, като..

публикувано на 21.03.19 в 19:03

Отбелязваме Международния ден на кукления театър

Днес отбелязваме Международния ден на кукления театър. От 19.00 ч. в Столичен куклен театър ще се състои Десетата юбилейна церемония по връчване на наградите „Сивина“, с които се отличават млади актьори, работещи в сферата на кукленото изкуство.  Преди 10 години беше създадена от гилдията на куклените режисьори наградата “Сивина” по инициатива на..

публикувано на 21.03.19 в 17:15