Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Институциите се задействаха срещу насилието над медици

Снимка: Георги Корнейков, БНР
До края на месеца МВР ще извърши охранителни обследвания в големите болници в страната, след което предстои анализ по отношение на сигурността, стана ясно след среща в СДВР на ръководството на дирекцията, Районната прокуратура и шефове на големи болници в София. Повод за разговорите станаха зачестилите случаи на насилие над медици. Срокът, до който МВР ще обследва големите лечебни заведения в страната е до края на септември, обясни директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов.
 
Създаден e механизъм за незабавна реакция от страна на прокуратурата и полицията при сигнал за посегателства над медици, обяви след срещата районният прокурор на София Радослав Димов. При проблем медиците ще сигнализират полицията, там обаче няма да има конкретен служител, който да поема тези случаи:
 
Заместник-началникът на Военномедицинската академия проф. Румен Попов заяви, че в лечебното заведение има видеонаблюдение и тече обучение на лекарите от спешния център за реакция при нападение:  
 
Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов каза, че ще бъдат дадени инструкции и на лекарите в най-голямата болница за спешна помощ у нас и предстои изграждане на допълнително видеонаблюдение в болницата.  Проф. Балтов добави, че е назначена вътрешна проверка в "Пирогов" по повод отворено писмо до здравния министър от съпругата на починал пациент, на когото, по нейните думи, е отказана помощ в най-голямата болница за спешна помощ у нас. По случая, по разпореждане на министър Николай Петров вчера започна проверка в Центъра за спешна помощ, Александровска болница и "Пирогов".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Маргаритка идва в двора на БНР

Маргаритка идва в двора на Българското национално радио на 22 юни от 11.30 часа. Всички деца ще имат възможност да пеят, танцуват и истински да се забавляват заедно с любимите си герои - Маргаритка и Бухалчо. Освен българските детски песни, изпълнени от някои от най-популярните български музиканти, предстоят и още големи проекти в края на летните..

публикувано на 20.06.19 в 18:02

Военни конфликти са прогонили над 70 млн. души от домовете им през 2018 г.

Днес е Световният ден на бежанеца. Той е отбелязан за първи път през 2001 г. и се провежда всяка година на 20 юни. На този ден хиляди души по цял свят почитат силата и издръжливостта на милиони души в световен мащаб, които са били принудени да напуснат домовете си поради войни и гонения. Броят на хората, бягащи от войни, преследване и..

публикувано на 20.06.19 в 17:40

В градинката "Черковна" откриха площадка за деца с двигателни увреждания

Официално бе открита площадка за игра, пригодена и за деца с двигателни увреждания, в столичния район „Подуяне“. Площадката се намира в градинката „Черковна“, която също бе обновена, в близост до храм „Св. Богородица“. През тази година над 120 детски площадки се обновяват на територията на Столичната община, като в някои от проектите е включено и..

публикувано на 20.06.19 в 17:24

Тийнейджъри измайсториха соларно колело, с което се изминават 25 км с едно зареждане

Електрическо колело със соларни панели спечели първата награда в   състезанието за ученици „Социални иновации“ . Проектът е на Любослав Аначков и Йордан Андреев от Софийската професионална гимназия „Джон Атанасов“, с преподавател Емилия Пенева . Скоростта, която колелото може да развие, е до 45 км/ч., а максималният пробег със заредена..

публикувано на 20.06.19 в 16:09

Възкресия Вихърова и студенти с флашмоб срещу насилието в училище

Режисьорката Възкресия Вихърова и 15 нейни студенти организират на 20 юни в парка "Възраждане" флашмоб "Танцувай за ненасилие в училище", съобщиха от Нов български университет. Спектакълът е част от нейния проект "Премълчаното разказано - пътуваща сцена". Със своя екип от артисти, студенти и преподаватели, Възкресия Вихърова изследва..

обновено на 20.06.19 в 15:40

В София предстои двукратно пръскане срещу възрастни комари

В близките дни в София започва обработката срещу комари. Това съобщи за Радио София Цезарина Илиева - началник отдел "Паразитология" в Столичната здравна инспекция. До момента са обработени два от парковете в столицата - Борисовата градина и Южен парк - трета част. Предвидени са две обработки през това лято – през юни-юли, в зависимост..

публикувано на 20.06.19 в 15:08

И следващия театрален сезон "РевизорЪт" не само ще разсмива

Предаването „Шоколад“ беше посетено от двама ревизори… Едновременно. Фактът обаче не бива да безпокои нито екипа, нито верните слушатели на „сладкото изкушение“. Поводът е повече от радостен. В случая тези ревизори са младите актьори Денис Хаят и Павел Емилов. С тях е известната актриса и режисьор Нина Димитрова, създател на театър..

публикувано на 20.06.19 в 14:38