Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Институциите се задействаха срещу насилието над медици

Снимка: Георги Корнейков, БНР
До края на месеца МВР ще извърши охранителни обследвания в големите болници в страната, след което предстои анализ по отношение на сигурността, стана ясно след среща в СДВР на ръководството на дирекцията, Районната прокуратура и шефове на големи болници в София. Повод за разговорите станаха зачестилите случаи на насилие над медици. Срокът, до който МВР ще обследва големите лечебни заведения в страната е до края на септември, обясни директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов.
 
Създаден e механизъм за незабавна реакция от страна на прокуратурата и полицията при сигнал за посегателства над медици, обяви след срещата районният прокурор на София Радослав Димов. При проблем медиците ще сигнализират полицията, там обаче няма да има конкретен служител, който да поема тези случаи:
 
Заместник-началникът на Военномедицинската академия проф. Румен Попов заяви, че в лечебното заведение има видеонаблюдение и тече обучение на лекарите от спешния център за реакция при нападение:  
 
Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов каза, че ще бъдат дадени инструкции и на лекарите в най-голямата болница за спешна помощ у нас и предстои изграждане на допълнително видеонаблюдение в болницата.  Проф. Балтов добави, че е назначена вътрешна проверка в "Пирогов" по повод отворено писмо до здравния министър от съпругата на починал пациент, на когото, по нейните думи, е отказана помощ в най-голямата болница за спешна помощ у нас. По случая, по разпореждане на министър Николай Петров вчера започна проверка в Центъра за спешна помощ, Александровска болница и "Пирогов".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Етажната собственост с индивидуални контейнери за събиране на отпадъци

Етажната собственост ще има възможност за индивидуални контейнери за събиране на отпадъци, реши на днешното си заседание Столичният общински съвет.  Това става възможно чрез нов договор за организиране на системата за разделно събиране на териториятга на Столичната община, обясни председателят на постоянната комисия по опазване на околната среда Лорита..

публикувано на 17.01.19 в 18:40

Увеличават броя на децата в яслените групи в София

Местата в яслените групи на територията на София да бъдат с увеличен прием, гласува Столичният общински съвет на днешното си заседание. При ниска месечна посещаемост с групите ще има възможност за прием до 3 деца допълнително, решиха още съветниците. Според зам.-кмета по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. Тодор..

публикувано на 17.01.19 в 17:55

"Януарска работилница за деца" разказва за освобождението на Кюстендил от робство

Регионалният исторически музей в Кюстендил организира "Януарска работилница за деца". Тя е посветена на освобождението на града от османско владичество, което се случва на 29 януари 1878 година. Работилницата включва апликация на униформи от Руско-турската освободителна война, изработване на 3D изображения на генералска униформа от Лейбгвардейския..

публикувано на 17.01.19 в 16:40

Александър Васов: Живея в приказка, която сам си пиша

За него приятелите му често се шегуват, че е прероденият Орфей, защото също като митологичния герой живее сред природата, отглежда стада от овце и кози и свири. Става дума за музиканта Александър Васов от сръбския Цариброд, който свири на осем фолклорни инструмента. Владее до съвършенство кавал, гайда, дудук, цафара, окарина, тамбура и балалайка,..

публикувано на 17.01.19 в 15:56

Чрез технологиите децата трябва да създават, да развихрят въображението си

Зависимостта на децата от най-ранна възраст от технологиите е един от наболелите въпроси на нашето съвремие. Когато поставим нещата на правилната основа още в самото начало, точно технологиите може да се окажат незаменим помощник на родителите в процеса на развитие на децата. Веселин Русинов , един от основателите на Академия "Роботика", заяви пред..

публикувано на 17.01.19 в 15:16