Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Лекари от ВМА са участвали в над 70 мисии зад граница

Снимка: ВМА
По инициатива на международната хуманитарна организация "Лекари без граници" днес отбелязваме Международния ден на лекаря - деня за солидарност и активни действия на лекарите по света. Военномедицинска академия се включва в най-много мисии зад граница. Голяма част от работещите вече са участвали в преодоляване на кризи в различни точки на света.


Пред радио София началникът на лечебното заведение полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски коментира, че български военни медици участват в мисии зад граница още от началото на миналия век. В последните години над 660 лекари от Военномедицинска академия се се включили в над 70 мисии. В момента наши екипи участват в три мисии - в Афганистан, в Мали и в Босна. Самият проф. Мутафчийски е участвал като хирург в мисия в Афганистан.  

Екип от ВМА, ръководен от проф. Мутафчийски, се завърна в края на миналата седмица от среща на Балканския военномедицински комитет, където нашите медици представиха презентации на тема хирургия, психиатрия, превантивна и експериментална медицина.

Интервюто с проф. Мутафчийски с подробности за форума и за мисиите на нашите медици зад граница - очаквайте в предаването "Часът на здравето" в събота след 11:00 часа.

Повече за мисиите на българските лекари, чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво трябва да свършат любителите градинари през пролетта

Астрономическата пролет вече е факт, а мартенското време, макар и променливо, като цяло е значително по-меко от това през предходните зимни месеци. Именно сега започва преходът от зимен покой на овощните дръвчета към възобновяване на вегетацията т.е. набъбват пъпките. В този период в овощната градина се извършват едни от най-важните агротехнически..

публикувано на 22.03.19 в 15:21

Велико Търново отбелязва своя празник

С безплатни посещения посреща Велико Търново днес гостите си, a поводът е празникът на града.  Входът е свободен за крепостта "Царевец" и църквата-музей „Св. 40 мъченици“.  Тази година акцентът на Велико Търново е към вътрешния туризъм, каза за Радио София Борислав Йорданов, управител на Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов".  По..

публикувано на 22.03.19 в 14:58

Създават полезни джаджи в "Изобретателски хакатон" за 48 часа

"Изобретателски маратон" е един хардуерен хакатон, организиран от Физически факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". В отборите се допуска участие на ученици, студенти и докторанти от български учебни заведения, при условие, че са завършили 8-ми клас и са на възраст не по-голяма от 29 години. В рамките на 48 часа ще се..

публикувано на 22.03.19 в 14:25

Служители на европейските институции се върнаха "Отново на училище"

Възможностите за образование и пътуване в Европа - това бяха основните теми, обсъдени по време на традиционната европейска инициатива "Отново на училище" (Back to school), която се проведе в Националната финансово-стопанска гимназия в София.  В рамките на инициативата служители на европейските институции се връщат като доброволци в завършеното от тях..

обновено на 22.03.19 в 13:54

"Тъпи ентусиасти" - притча за смисъла на глуповатия патриотизъм

"Тъпи ентусиасти" от Теди Москов и Симон Шварц е най-новото заглавие в афиша на Сатиричния театър. Премиерата е в 19.30 часа на голямата сцена. За ентусиазма на Балканите в градчето Балкан карашък, където всъщност се развива действието в спектакъла, събрал на една сцена и едно място представители на българската, арменската, еврейската и турската..

публикувано на 22.03.19 в 11:57

Накъде в София

АКЦИЯ Ателие „Приятели с водата“ на Водноспасителната служба към БЧК ще постави началото на събитията, посветени на Световния ден на водата - 22 март. От 10:00 ч. до 12:00 ч. в зала „Гигантски кристали“ на Националния музей „Земята и хората“ всички желаещи могат да научат как да използват правилно спасителна жилетка и как да окажат първа..

публикувано на 22.03.19 в 09:30

Таксиметровите шофьори протестираха срещу нелоялни конкуренти

Масов протест на таксита блокира центъра на столицата. Причината - недоволството на бранша от фирми за споделено пътуване, извършващи нерегламентиран превоз на пътници. В протеста се включиха около 2000 автомобила. Според Националния таксиметров синдикат, пазарният дял на компаниите в сивия сектор е около 25%, а броят на колите им достига 1500, като..

публикувано на 21.03.19 в 19:03