Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Лекари от ВМА са участвали в над 70 мисии зад граница

Снимка: ВМА
По инициатива на международната хуманитарна организация "Лекари без граници" днес отбелязваме Международния ден на лекаря - деня за солидарност и активни действия на лекарите по света. Военномедицинска академия се включва в най-много мисии зад граница. Голяма част от работещите вече са участвали в преодоляване на кризи в различни точки на света.


Пред радио София началникът на лечебното заведение полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски коментира, че български военни медици участват в мисии зад граница още от началото на миналия век. В последните години над 660 лекари от Военномедицинска академия се се включили в над 70 мисии. В момента наши екипи участват в три мисии - в Афганистан, в Мали и в Босна. Самият проф. Мутафчийски е участвал като хирург в мисия в Афганистан.  

Екип от ВМА, ръководен от проф. Мутафчийски, се завърна в края на миналата седмица от среща на Балканския военномедицински комитет, където нашите медици представиха презентации на тема хирургия, психиатрия, превантивна и експериментална медицина.

Интервюто с проф. Мутафчийски с подробности за форума и за мисиите на нашите медици зад граница - очаквайте в предаването "Часът на здравето" в събота след 11:00 часа.

Повече за мисиите на българските лекари, чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Етажната собственост с индивидуални контейнери за събиране на отпадъци

Етажната собственост ще има възможност за индивидуални контейнери за събиране на отпадъци, реши на днешното си заседание Столичният общински съвет.  Това става възможно чрез нов договор за организиране на системата за разделно събиране на териториятга на Столичната община, обясни председателят на постоянната комисия по опазване на околната среда Лорита..

публикувано на 17.01.19 в 18:40

Увеличават броя на децата в яслените групи в София

Местата в яслените групи на територията на София да бъдат с увеличен прием, гласува Столичният общински съвет на днешното си заседание. При ниска месечна посещаемост с групите ще има възможност за прием до 3 деца допълнително, решиха още съветниците. Според зам.-кмета по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. Тодор..

публикувано на 17.01.19 в 17:55

"Януарска работилница за деца" разказва за освобождението на Кюстендил от робство

Регионалният исторически музей в Кюстендил организира "Януарска работилница за деца". Тя е посветена на освобождението на града от османско владичество, което се случва на 29 януари 1878 година. Работилницата включва апликация на униформи от Руско-турската освободителна война, изработване на 3D изображения на генералска униформа от Лейбгвардейския..

публикувано на 17.01.19 в 16:40

Александър Васов: Живея в приказка, която сам си пиша

За него приятелите му често се шегуват, че е прероденият Орфей, защото също като митологичния герой живее сред природата, отглежда стада от овце и кози и свири. Става дума за музиканта Александър Васов от сръбския Цариброд, който свири на осем фолклорни инструмента. Владее до съвършенство кавал, гайда, дудук, цафара, окарина, тамбура и балалайка,..

публикувано на 17.01.19 в 15:56

Чрез технологиите децата трябва да създават, да развихрят въображението си

Зависимостта на децата от най-ранна възраст от технологиите е един от наболелите въпроси на нашето съвремие. Когато поставим нещата на правилната основа още в самото начало, точно технологиите може да се окажат незаменим помощник на родителите в процеса на развитие на децата. Веселин Русинов , един от основателите на Академия "Роботика", заяви пред..

публикувано на 17.01.19 в 15:16