Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Хората с увреждания имат силни копнежи като всеки друг

Соня Спасова /д/ и Събина Накова
Снимка: Добромира Мицева

В "Контрасти" тази седмица поставихме темата за равенството на хората с увреждания, провокирани от Фестивала на способностите, който ще се проведе на 8 октомври в София.

В разговора ни със Соня Спасова - ръководител на дневен център “Светове“ към Фондация „Светът на Мария“ и Събина Накова - потребител на този център стана дума за нагласите на обществото към хората с увреждания - дали се вглеждаме в увреждането, вместо в самия човек; за чувството за принадлежност, което те рядко изпитват, и за ролята на всеки един от нас за промяната на отношението.

Често свързваме темата "хора с увреждания" с нещо тъжно и отблъскващо и забравяме, че става въпрос за човешки същества със също толкова силни копнежи като нас. Всеки човек е ценен  ресурс на общността, всеки човек има право да развие своя потенциал. Хората с увреждания, също трябва да са равни с всички останали - свободни да правят своя избор. Как това може да се реализира на практика, а не само на думи - обяснява Соня Спасова.


Оптимистичното е, че все повече хора в България уважават различните хора и са толерантни към тях. За пълноценен живот хората с увреждания имат нужда от подкрепа, от условия за професионална реализация, културен живот, изтъква Спасова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Mamma Mia! Отново заедно" в кината от днес

"Mamma Mia! Отново заедно" - продължението на един от най-забележителните мюзикъли на десетилетието e вече факт и у нас. 29 годишната  Лили Джеймс (звездата от "Пепеляшка" и "Зад волана") ще бъде в светлината на прожекторите като младата Дона, а Мерил Стрийп, Пиърс Броснан, Стелан Скарсгард и Колин Фърт отново ще радват киноманите с невероятното си..

публикувано на 20.07.18 в 17:33

АРЕ да се образоваме

Новият социално-образователен проект "Апетит за образователна промяна" стартира със събития, свързани с развитието на децата извън училище. Програмата е насочена към ученици от 4 до 10 клас, като целта е да се създаде среда, в която да се до обогатяват вече придобитите в училище знания и умения с помощта на практическо обучение.  Първата серия от събития..

публикувано на 20.07.18 в 17:05

Боклукът няма място в планината

Планината е място, където да отидем на разходка, на излет, да спортуваме, да се срещнем с приятели, да се насладим на невероятно чист въздух, тишина и спокойствие.  В последните години, обаче, планината се превръща и в място, където да караме кола, да палим огън, да изхвърляме боклука си в импровизираните кошчета около хижите и по екопътеките, или ако..

публикувано на 20.07.18 в 14:50

Над 200 хил. лева планира Столичната община за ремонти на църковни храмове

Над 200 хил.лв. е сумата, която кметът на София Йорданка Фандъкова предлага да бъде отпусната за строителство и рекострукция на църковни храмове през тази година. От няколко години Столичният общински съвет утвърждава средства за подкрепа на духовните общности, като се очаква докладът с предложението да бъде приет на следващото заседание на Съвета..

публикувано на 20.07.18 в 14:37

Mr. VоG налива догоре това лято

„Проекти крадени, милиони гледания купени… Наливай догоре!“ - още първите думи в новото парче „Наливай догоре“ на Mr. VоG в колаборация с мистериозния артист, криещ се под арт псевдонима OPSA, са предпоставка за тотален хит. А като добавим денс бийта, саркастичния текст и якото видео, със сигурност песента ще бъде сред любимите на всички диджеи...

публикувано на 20.07.18 в 14:34