Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Хората с увреждания имат силни копнежи като всеки друг

Соня Спасова /д/ и Събина Накова
Снимка: Добромира Мицева

В "Контрасти" тази седмица поставихме темата за равенството на хората с увреждания, провокирани от Фестивала на способностите, който ще се проведе на 8 октомври в София.

В разговора ни със Соня Спасова - ръководител на дневен център “Светове“ към Фондация „Светът на Мария“ и Събина Накова - потребител на този център стана дума за нагласите на обществото към хората с увреждания - дали се вглеждаме в увреждането, вместо в самия човек; за чувството за принадлежност, което те рядко изпитват, и за ролята на всеки един от нас за промяната на отношението.

Често свързваме темата "хора с увреждания" с нещо тъжно и отблъскващо и забравяме, че става въпрос за човешки същества със също толкова силни копнежи като нас. Всеки човек е ценен  ресурс на общността, всеки човек има право да развие своя потенциал. Хората с увреждания, също трябва да са равни с всички останали - свободни да правят своя избор. Как това може да се реализира на практика, а не само на думи - обяснява Соня Спасова.


Оптимистичното е, че все повече хора в България уважават различните хора и са толерантни към тях. За пълноценен живот хората с увреждания имат нужда от подкрепа, от условия за професионална реализация, културен живот, изтъква Спасова.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Слушайте ни и хапвайте от 13 до 14 ч

В Радиоприемница: Да възвърнем форма с качествено съдържание... в чинията

Започва кулинарната пролетна седмица в Радиоприемница . Зимният сезон е към своя край и предполагам повечето от нас искат да влязат в добра физическа форма, да укрепим имунната си система и да се погрижим за организма си. Ще говорим за това как да подготвим организма си за пролетта и лятото, какви храни е добре да приемаме. Една от темите в..

публикувано на 19.03.18 в 12:22

Ейбъл Ферара: Киното е едно от най-силните оръжия за масово поразяване, макар и в позитивен смисъл

Създателят на филмовите класики "Лошият лейтенант" и "Кралят на Ню Йорк" Ейбъл Ферара е гост на  22-ия "София филм фест". Провокативният режисьор, работил с актьори като Кристофър Уокън, Уилям Дефо и Харви Кайтел, получи наградата на София за приноса си към киноизкуството и ръководи два майсторски класа. В рамките на  филмовия форум публиката може да..

публикувано на 19.03.18 в 10:42

МОН организира конкурс "Най-добър млад инсталатор"

За тринайсети път Министерство на образованието и науката организира национален учебно-професионален конкурс "Най-добър млад инсталатор". Целта на състезанието е да даде възможност на младите техници за бърза и успешна реализация. Събитието е част от календара на Министерство на образованието и науката. Първият кръг на конкурса се проведе през..

публикувано на 19.03.18 в 09:45
Пенка Кунева

Пенка Кунева: Музиката ни кара да изпитваме емоции

Композитор съм на музика за филми, видеоигри и телевизия. Работя в Лос Анджелис от деветнайсет години, а страстта към филмите и видеоигрите идва от това, че в България бабите са ни разказвали много приказки. Така се представя Пенка Кунева, българката, която от деветнайсет години има успешна кариера на композитор в Холивуд. На въпросa: "Кога е..

публикувано на 18.03.18 в 12:00
град Самоков

Самоков - добра идея за уикенд почивка близо до София

Едно от приятните места за отдих в близост до столицата е Самоков. Градът се намира на около 60 км. от София и е част от Стоте национални туристически обекта. На 12 км. от Самоков се намира туристическият комплекс Боровец, който предлага отлична възможност за практикуване на зимни спортове. В близост е и туристическият комплекс „Мальовица“ и..

публикувано на 18.03.18 в 11:00