Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Хората с увреждания имат силни копнежи като всеки друг

Соня Спасова /д/ и Събина Накова
Снимка: Добромира Мицева

В "Контрасти" тази седмица поставихме темата за равенството на хората с увреждания, провокирани от Фестивала на способностите, който ще се проведе на 8 октомври в София.

В разговора ни със Соня Спасова - ръководител на дневен център “Светове“ към Фондация „Светът на Мария“ и Събина Накова - потребител на този център стана дума за нагласите на обществото към хората с увреждания - дали се вглеждаме в увреждането, вместо в самия човек; за чувството за принадлежност, което те рядко изпитват, и за ролята на всеки един от нас за промяната на отношението.

Често свързваме темата "хора с увреждания" с нещо тъжно и отблъскващо и забравяме, че става въпрос за човешки същества със също толкова силни копнежи като нас. Всеки човек е ценен  ресурс на общността, всеки човек има право да развие своя потенциал. Хората с увреждания, също трябва да са равни с всички останали - свободни да правят своя избор. Как това може да се реализира на практика, а не само на думи - обяснява Соня Спасова.


Оптимистичното е, че все повече хора в България уважават различните хора и са толерантни към тях. За пълноценен живот хората с увреждания имат нужда от подкрепа, от условия за професионална реализация, културен живот, изтъква Спасова.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от филма

Филмът „Безбог“ номиран за наградата Европейско откритие

Филмът "Безбог" на режисьора Ралица Попова е сред петте номинирани филма за Европейско откритие - Prix Fipresci на Европейската филмова академия. Първите номинации в две от категориите вече са обявени- за европейско откритие и за късометражен филм."Безбог" е в копродукция с Дания и Франция. Той вече спечели голямата награда "Златен леопард" на..

публикувано на 23.10.17 в 19:45

Млади автори от "Заешка дупка" представят творбите си

На 24 октомври от 20.30 часа млади и непознати поети от Творческа академия „Заешка дупка“ ще представят своите творби в MAZE. Иниацитивата е организирана от поетите Иван Димитров и Ирена Иванова . Общо 14 автори ще представят свои дебютни творби - поезия и проза по време на "Голямото четене". Това са курсисти от творческата академия, като..

публикувано на 23.10.17 в 19:45

Седем души са в тежко състояние след катастрофа край Драгичево

Седем души са в тежко състояние, след като микробус се обърна в дере край пернишкото село Драгичево.Бусът е превозвал пътници от София към Перник. Движението в района е изключително затруднено. Пострадалите се извозват в пернишката и в столични болници. По предварителни данни сред тях има такива, които са в тежко състояние

публикувано на 23.10.17 в 18:47

"Спаси София" очаква яснота по проектите за ул. "Каменоделска"

Гражданската организация "Спаси София" разпространи поредните снимки за проблемни райони на столицата, този път те са от улица "Каменоделска". По думите на Гергин Борисов от организацията, тази улица е трябвало да бъде ремонтирана тази година, но нейният ремонт се е забавил и след това е бил отложен. Борисов посочи, че улица "Каменоделска" е..

публикувано на 23.10.17 в 18:32

Отново ни посреща "Поезия в метрото"

Откриха второто издание на "Поезия в метрото 2017" - стихове на 12 европейски автори във вагоните на софийското метро и на метростанция “Софийски университет “Св. Климент Охридски”, представлява тази инициатива, която започна днес и ще продължи до 3 декември. Това е второ издание на “Поезия в метрото”. Тази година има стихове на поети от Германия,..

публикувано на 23.10.17 в 17:55