Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Хората с увреждания имат силни копнежи като всеки друг

Соня Спасова /д/ и Събина Накова
Снимка: Добромира Мицева

В "Контрасти" тази седмица поставихме темата за равенството на хората с увреждания, провокирани от Фестивала на способностите, който ще се проведе на 8 октомври в София.

В разговора ни със Соня Спасова - ръководител на дневен център “Светове“ към Фондация „Светът на Мария“ и Събина Накова - потребител на този център стана дума за нагласите на обществото към хората с увреждания - дали се вглеждаме в увреждането, вместо в самия човек; за чувството за принадлежност, което те рядко изпитват, и за ролята на всеки един от нас за промяната на отношението.

Често свързваме темата "хора с увреждания" с нещо тъжно и отблъскващо и забравяме, че става въпрос за човешки същества със също толкова силни копнежи като нас. Всеки човек е ценен  ресурс на общността, всеки човек има право да развие своя потенциал. Хората с увреждания, също трябва да са равни с всички останали - свободни да правят своя избор. Как това може да се реализира на практика, а не само на думи - обяснява Соня Спасова.


Оптимистичното е, че все повече хора в България уважават различните хора и са толерантни към тях. За пълноценен живот хората с увреждания имат нужда от подкрепа, от условия за професионална реализация, културен живот, изтъква Спасова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 30 инсталации представят научни явления и закони в Музей - Експериментариум в "София Тех Парк"

“София Тех Парк“ организира днес информационен ден по втората фаза на проекта „Научно-технологичен парк“, финансиран по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Първата фаза на проекта беше реализирана с безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013 година...

публикувано на 17.01.18 в 19:16

VORTEX вкарва публиката в състояние на неопределеност

"Театър на сетивата София" представя VORTEX - новия и дългоочакван проект от вида „театър на сетивния лабиринт“. Спектакълът превръща публиката в съставен елемент от случващото се, тя се разделя с обичайната си сигурност и попада в състояние на неопределеност. Вероятно, точно в това е разликата между традиционния и сетивния театър.  Актрисата и..

публикувано на 17.01.18 в 18:27

Акушерките настояват за самостоятелни практики и начална заплата, колкото 3 минимални

Дни преди професионалния си празник – Бабинден (21 януари), акушерки и специалисти по здравни грижи изпращат до държавни и здравни институции Декларация с искания за условията на работа и заплащането. Те настояват за регламентиране на акушерски пренатални, постнаталани и патронажни грижи; изработване и приемане на акушерски стандарт, съобразен с..

публикувано на 17.01.18 в 16:52

Най-голямото сватбено събитие в страната с 10-о юбилейно издание

За десети пореден път София ще бъде домакин на изложението, което ще събере над 50 фирми от всички сфери на сватбената индустрия. След като вземат решение за съвместно съжителство, двойките се сблъскват с по-трудната част от това да кажеш ДА - организацията на сватбата. Зад мечтания сватбен ден стои много труд по организацията, контакт с много фирми..

публикувано на 17.01.18 в 16:22

Escape room и българското училище

През последните години пъзел стаите се превърнаха в хит сред малки и големи, защото са забавен начин да избягаме от натовареното напрежение и да се превърнем в детективи и да попаднем в приказка. Една българска студентка обаче създаде образователна пъзел стая, която вече успешно се прилага в училище. Това е 21-годишната Катерина Ценкуловска,..

публикувано на 17.01.18 в 16:19