Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Навършват се 20 години от първата трансплантация на костен мозък у нас

Снимка: Георги Корнейков, БНР
Днес се навършват 20 години от първата трансплантация на костен мозък, извършена у нас. Мечтана на поколения хематолози е осъществена точно на 10 октомври 1997 година от специалисти от Клиниката по детска онкохематология при ИСУЛ, когато на дете със злокачествено заболяване е направена трансплантация на собствени стволови клетки, под ръководството на проф. Драган Бобев и помощ от съмишленици от Германия и Австрия. През 2000 година е направена и първата трансплантация от чужд донор.

Сега там, в Клиниката по детска клинична хематология и онкология към болница "Царица Йоанна - ИСУЛ", трансплантационното отделение функционира като самостоятелна част.

"Щастливи сме, че сме част от напредъка на медицината и вече 20 години развиваме този метод. Официално се смята, че му е дадено начало преди 60 години. Доста дълги години се оказва, че е добра теоретична постановка, но много трудно осъществима на практика. И благодарение на това, че теоретичната постановка е много интересна и предполага много добри резултати, успоредно това е подтик за развитие на много специалности, дава тласък на много други, и медицински и не медицински науки, които по обратен път дават своето, за да се усъвършенства методът и през последните години е неотменна част от лечението", коментира пред Радио София началникът на клиниката проф. Добрин Константинов.

За показанията на прилагането на трансплантацията на стволови клетки, за успеваемостта и развитието на метода - очаквайте разговор с проф. Константинов в предаването "Часът на здравето" тази събота след 11:00 ч.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Glo Bal Kan със свои интерпретации на I Feel Good и Libertango

След като завладя публиката на сцената на фестивала "A to Jazz" Glo Bal Kan се отправят към нови срещи с публиката. Първата е още днес в 19.00 часа в Експозиционен център "Флора" - Бургас, а след това са наред Стара Загора и Пловдив. Кавалджията Недялко Недялков, който е и солист на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио, каза..

публикувано на 20.09.18 в 15:57
Трудно е да се борим с незаконната сеч, ако няма сигнали на бдителни защитници на българските гори

Наградиха професионалисти и любители за принос в защитата на природата

Българското дружество за защита на птиците и Изпълнителната агенция по горите връчиха наградите в кампанията "Аз пазя горите и орлите на България", чиято основна цел е предотвратяване на престъпления срещу дивата природа. Инициативата започна преди пет години като проект между неправителствената организация и институцията. За това време са..

публикувано на 20.09.18 в 15:57
НДК

Борислав Велков: НДК отново се възприема като модерна и функционална сграда

Тематичната ни седмица в „Радиоприемница“ е посветена на столицата ни, а днес се фокусирахме върху НДК като една от емблемите на София. Наши събеседници бяха режисьорът Анастасия Събева и председателят на Съвета на директорите на НДК – Борислав Велков, с които разговаряхме за Европредседателството, за координацията, логистиката и безценния опит след..

публикувано на 20.09.18 в 15:29

Дилян Димитров-Дидо: Уча децата да бъдат добри хора и да не спират да мечтаят

Все повече млади възпитатели влизат в залите и класните стаи. Какво мотивира младите да остават в България, да преподават и възпитават подрастващите, отговаря Дилян Димитров-Дидо. С множество титли по паркур и фрийрън, Дидо в момента е учител по гимнастика. Започнал с деца – гимнастици за удоволствие, сега той ръководи две състезателни..

публикувано на 20.09.18 в 15:21
Пластиката “България земя на древни култури”

Емил Попов: НДК изпълнява своята функция на културна институция в национален мащаб

За София, видяна през различни очи и усетена от различни хора с най-разнообразни гледни точки и представи, говорим тази седмица в предаването “Радиоприемница”. Предаването днес е посветено на един от символите, които събират всички образи на столицата в едно - Национален дворец на културата(НДК). НДК продължава да бъде един истински център за култура и..

публикувано на 20.09.18 в 15:01