Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Отчуждението на хората прави съвременния град бездушен

Международният съюз на архитектите е световна организация, в която членуват повече от 120 държави и над милион и половина архитекти. Това е и организацията, която представлява професионалната общност на срещите на ООН. На последния конгрес на Съюза, който се проведе преди дни в Сеул (Южна Корея), България се завърна в ръководството му, след като архитект Истелианна Атанасова беше избрана за член на Съвета на организацията. В нашата Радиоприемница поканихме арх. Атанасова, за да ни разкаже повече за конгреса и проблемите, които световната професионална общност обсъди на него.

На тези конгреси се обсъждат най-наболелите и актуални проблеми в световен мащаб в архитектурната практика, обменя се опит, търсят се решения и се създава визия за решаване на тези проблеми. Терминът "устойчива архитектура", например, е въведен преди много години именно от Международния съюз на архитектите. Така че това е смисълът от този конгрес. СнимкаОсвен това ЮНЕСКО взе решение градовете, където ще се провеждат конгресите в бъдеще, да бъдат обявявани за световна столица на архитектурата. За 2023 година избрахме град-домакин Копенхаген. Конкуренцията беше на изключително високо ниво, тъй като е много престижно и освен това носи големи приходи за града, разказва арх. Атанасова.

Темата на тазгодишния конгрес в Сеул е "Душата на града".

Тази тема е свързана с проблема за отчуждаването между хората и бързата индустриализация, които водят до обезличаване на градовете, прекомерното им разрастване и унищожаване на добрия начин на живот на хората. В този смисъл темата, предложена от организаторите, е пряко свързана със самия Сеул, но и с други големи градове по света.

В рамките на голямата тема за душата на града се открояват три подтеми, формулирани като "Бъдеще", "Култура" и "Природа". По всяка една от тях международната експертна общност излиза и с конкретни препоръки.

Бъдеще
- Уплътняване на вътрешния град (център) чрез нови схеми на обитаване и реновиране на сградния фонд
- Преосмисляне и регенериране на изоставени промишлени площадки
- Разполагане на по-малки жилища по транспортните артерии между градовете
- Идентифициране на зони за високо строителство
- Разработване на визия за бъдещото развитие на града

Култура
- Съхранение на паметниците на културата с особено внимание върху околните им пространства

Природа
- Озеленяване на градовете не само под формата на градинки, площадки и улици, но и озеленяване по самите сгради
- Максимално използване на топографията на терена

Визията за развитието на един град, която е задължителна, трябва да бъде създавана с мисъл за хората, които го обитават. Българските градове имат предимството, донякъде може би поради това, че при нас не е била толкова бърза индустриализацията, че все още имат човешки облик. Най-важните проблеми пред градоустройството в световен мащаб възникват в резултат на климатичните промени, огромната миграцията на различни етноси, непрекъснато растящия брой на градското население и много бързата индустриализация. Всичко това води до голяма незаинтерсованост на жителите на градовете и отчуждение между тях. Затова вниманието трябва да бъде насочено към дейности, които да правят хората отново съпричастни към живота на града, допълва Истелианна Атанасова.

Целия разговор с нея чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Монтират близо 300 камери за видеонаблюдение в София

Близо 300 камери за видеонаблюдение ще допринасят за сигурността в столицата по време на европредседателството. Почти всички са монтирани, а основното трасе, което се обхваща е от летището, по бул. „Цариградско шосе“, през НДК до резиденция „Бояна“. 48 камери са разположени в софийското метро, като системата за сигурност е съвместен проект между..

публикувано на 15.12.17 в 16:36
Кшищоф Варга /д/ и Гриша Атанасов пред Радио София

Кшищоф Варга: Културата не се подчинява, не подлежи на ръководство

Полският писател и журналист Кшищоф Варга и Гриша Атанасов , журналист и преводач, рицар на книгата гостуваха в последното издание на "Радиоприемница" от Панаира на книгата в НДК. Двамата коментираха актуалното състояние на културната среда в България и Полша, общественото мнение и медийните тенденции. Случващото се на политическата и..

публикувано на 15.12.17 в 16:25

Болни от рак на кожата остават без иновативна терапия

Онкоболните пациенти с кожен рак ще бъдат лишени от нови лекарства от следващата година заради мораториума върху иновативните медикаменти , заяви пред Радио София ръководителят на Клиниката по онкодерматология в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология, доц. д-р Красимир Киров. Мораториумът предвижда през..

публикувано на 15.12.17 в 16:13

Коледа ще завладее Софийския зоопарк на 16 и 17 декември

Коледа ще завладее Софийския зоопарк на 16 и 17 декември. Посетителите ще могат да посетят специалния коледен кът, който се намира близо до централния вход. Подаръци ще очакват не само децата, но и маймуните, лъвовете и слоновете. Служителите на зоологическата градина ще бъдат на разположение на гостите и ще отговарят на всички техни въпроси, свързани с..

публикувано на 15.12.17 в 15:54

Ива Прохазкова за историите, които нямат граници и достигат до всички деца

В последния ден от работната седмица предаването ни „Радиоприемница“ отново гостува на петия Софийски международен литературен фестивал, който се провежда паралелно с Панаира на книгата в НДК. Тази година темата на Фестивала е посветена на литературата на страните от Вишеградската четворка, а днес на гости ни бе най-четената детска писателка..

публикувано на 15.12.17 в 15:39