Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Отчуждението на хората прави съвременния град бездушен

Международният съюз на архитектите е световна организация, в която членуват повече от 120 държави и над милион и половина архитекти. Това е и организацията, която представлява професионалната общност на срещите на ООН. На последния конгрес на Съюза, който се проведе преди дни в Сеул (Южна Корея), България се завърна в ръководството му, след като архитект Истелианна Атанасова беше избрана за член на Съвета на организацията. В нашата Радиоприемница поканихме арх. Атанасова, за да ни разкаже повече за конгреса и проблемите, които световната професионална общност обсъди на него.

На тези конгреси се обсъждат най-наболелите и актуални проблеми в световен мащаб в архитектурната практика, обменя се опит, търсят се решения и се създава визия за решаване на тези проблеми. Терминът "устойчива архитектура", например, е въведен преди много години именно от Международния съюз на архитектите. Така че това е смисълът от този конгрес. СнимкаОсвен това ЮНЕСКО взе решение градовете, където ще се провеждат конгресите в бъдеще, да бъдат обявявани за световна столица на архитектурата. За 2023 година избрахме град-домакин Копенхаген. Конкуренцията беше на изключително високо ниво, тъй като е много престижно и освен това носи големи приходи за града, разказва арх. Атанасова.

Темата на тазгодишния конгрес в Сеул е "Душата на града".

Тази тема е свързана с проблема за отчуждаването между хората и бързата индустриализация, които водят до обезличаване на градовете, прекомерното им разрастване и унищожаване на добрия начин на живот на хората. В този смисъл темата, предложена от организаторите, е пряко свързана със самия Сеул, но и с други големи градове по света.

В рамките на голямата тема за душата на града се открояват три подтеми, формулирани като "Бъдеще", "Култура" и "Природа". По всяка една от тях международната експертна общност излиза и с конкретни препоръки.

Бъдеще
- Уплътняване на вътрешния град (център) чрез нови схеми на обитаване и реновиране на сградния фонд
- Преосмисляне и регенериране на изоставени промишлени площадки
- Разполагане на по-малки жилища по транспортните артерии между градовете
- Идентифициране на зони за високо строителство
- Разработване на визия за бъдещото развитие на града

Култура
- Съхранение на паметниците на културата с особено внимание върху околните им пространства

Природа
- Озеленяване на градовете не само под формата на градинки, площадки и улици, но и озеленяване по самите сгради
- Максимално използване на топографията на терена

Визията за развитието на един град, която е задължителна, трябва да бъде създавана с мисъл за хората, които го обитават. Българските градове имат предимството, донякъде може би поради това, че при нас не е била толкова бърза индустриализацията, че все още имат човешки облик. Най-важните проблеми пред градоустройството в световен мащаб възникват в резултат на климатичните промени, огромната миграцията на различни етноси, непрекъснато растящия брой на градското население и много бързата индустриализация. Всичко това води до голяма незаинтерсованост на жителите на градовете и отчуждение между тях. Затова вниманието трябва да бъде насочено към дейности, които да правят хората отново съпричастни към живота на града, допълва Истелианна Атанасова.

Целия разговор с нея чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ретроспективна изложба показва творби от Арт център "Илинденци"

Няколко големи фотосни пана, картини, инсталации, както и прожекции на няколко филма. Това ще видят зрителите на изложбата, посветена на двайсетгодишнината на Арт център “Илинденци”. Експозицията носи името "Илинденци. Зона за изкуство". Откриването е днес в Софийската градска художествена галерия, а желаещите да я посетят могат да го направят до 14..

публикувано на 20.03.18 в 17:56

В район "Връбница" почти всички сгради на училища и детски градини са обновени

В столичния район "Връбница" почти всички сгради на училища и детски градини са обновени , каза кметът на района Младен Младенов. Останали са четири сгради, които сега тепърва трябва да бъдат направени . Ремонтът на 70- то училище, което се намира в  кв. “Модерно предградие”, ще бъде направен тази година. Има вече избран изпълнител. Това е..

публикувано на 20.03.18 в 17:21

Кои добри практики от Корейския иновационен модел можем да приложим у нас

Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) стана домакин на международен научен форум, който събра на едно място преподаватели, учени от България и Корея и представители на най-голямата научна общност в Европа - германския институт „Фраунхофер“. Темата на форума е „Корейският иновационен модел, моделът за технологична комерсиализация на..

публикувано на 20.03.18 в 16:59
Ивелина Енчева и водещата Олга Добрева

Как да тренираме само с няколко ластика

Тази седмица в „Радиоприемница“ обръщаме внимание на здравословния начин на живот, правилното хранене и спортните занимания. Гост в студиото ни бе Ивелина Енчева , която развива иновативен за България спорт, който се осъществява с помощта на т. нар. джим-стик. Това всъщност е един нов уред, който идва от Финландия. Тъй като там е доста..

публикувано на 20.03.18 в 16:54

Здравната карта за София област е предадена на МЗ със 100 болнични легла повече

С близо 100 повече легла за болнично лечение и рехабилитация предвижда новата здравна карта на София област, изготвена от Областен консултативен съвет по здравеопазване. Документът е предаден на здравното министерство, за да стане част от Национална здравна карта, след като документът, изготвен през 2016 година беше отхвърлен от съда. Чрез картата се..

публикувано на 20.03.18 в 16:33