Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Отчуждението на хората прави съвременния град бездушен

Международният съюз на архитектите е световна организация, в която членуват повече от 120 държави и над милион и половина архитекти. Това е и организацията, която представлява професионалната общност на срещите на ООН. На последния конгрес на Съюза, който се проведе преди дни в Сеул (Южна Корея), България се завърна в ръководството му, след като архитект Истелианна Атанасова беше избрана за член на Съвета на организацията. В нашата Радиоприемница поканихме арх. Атанасова, за да ни разкаже повече за конгреса и проблемите, които световната професионална общност обсъди на него.

На тези конгреси се обсъждат най-наболелите и актуални проблеми в световен мащаб в архитектурната практика, обменя се опит, търсят се решения и се създава визия за решаване на тези проблеми. Терминът "устойчива архитектура", например, е въведен преди много години именно от Международния съюз на архитектите. Така че това е смисълът от този конгрес. СнимкаОсвен това ЮНЕСКО взе решение градовете, където ще се провеждат конгресите в бъдеще, да бъдат обявявани за световна столица на архитектурата. За 2023 година избрахме град-домакин Копенхаген. Конкуренцията беше на изключително високо ниво, тъй като е много престижно и освен това носи големи приходи за града, разказва арх. Атанасова.

Темата на тазгодишния конгрес в Сеул е "Душата на града".

Тази тема е свързана с проблема за отчуждаването между хората и бързата индустриализация, които водят до обезличаване на градовете, прекомерното им разрастване и унищожаване на добрия начин на живот на хората. В този смисъл темата, предложена от организаторите, е пряко свързана със самия Сеул, но и с други големи градове по света.

В рамките на голямата тема за душата на града се открояват три подтеми, формулирани като "Бъдеще", "Култура" и "Природа". По всяка една от тях международната експертна общност излиза и с конкретни препоръки.

Бъдеще
- Уплътняване на вътрешния град (център) чрез нови схеми на обитаване и реновиране на сградния фонд
- Преосмисляне и регенериране на изоставени промишлени площадки
- Разполагане на по-малки жилища по транспортните артерии между градовете
- Идентифициране на зони за високо строителство
- Разработване на визия за бъдещото развитие на града

Култура
- Съхранение на паметниците на културата с особено внимание върху околните им пространства

Природа
- Озеленяване на градовете не само под формата на градинки, площадки и улици, но и озеленяване по самите сгради
- Максимално използване на топографията на терена

Визията за развитието на един град, която е задължителна, трябва да бъде създавана с мисъл за хората, които го обитават. Българските градове имат предимството, донякъде може би поради това, че при нас не е била толкова бърза индустриализацията, че все още имат човешки облик. Най-важните проблеми пред градоустройството в световен мащаб възникват в резултат на климатичните промени, огромната миграцията на различни етноси, непрекъснато растящия брой на градското население и много бързата индустриализация. Всичко това води до голяма незаинтерсованост на жителите на градовете и отчуждение между тях. Затова вниманието трябва да бъде насочено към дейности, които да правят хората отново съпричастни към живота на града, допълва Истелианна Атанасова.

Целия разговор с нея чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Освен това танцувам", докато карам колело и пия чай

Кога, ако не сега, му е времето за една хубава книга, с която да разпуснете и едновременно да се отдадете на танци.  Дъждовно или слънчево, винаги можете да си подарите време за себе си. Ние пък ще ви разкажем за романа "Освен това танцувам", написан от двама автори Ан-Лор Бонду и Жан-Клод Мурлева. Любопитен факт за написването на книгата е това, че..

публикувано на 18.07.18 в 17:38

Представят "Спасените бойни знамена на Българската армия"

Днес от 17:00 часа в Националния военноисторически музей ще бъде открита изложбата "Спасените бойни знамена на Българската армия". Тя е посветена на две значими годишнини - 140 години от създаването на Българската армия и 100 години от края на Първата световна война.  Благодарение на изложбата за първи път ще можем да видим отблизо оригиналите на..

публикувано на 18.07.18 в 16:20

Linkin Park Tribute band - още една стъпка по-близо до нас

Любимците на милиони хора по целия свят Linkin Park вдъхновяват отново феновете си в лицето на българската група Linkin Park Tribute band . Бандата е сформирана на 11 юли 2017 година в София. В момента нейни  членове са Тодор Първанов - вокал, Александър Калпакчиев - китара,  Даниел Борисов - китара, Здравко Петров - барабани, Димитър Стефанов -..

публикувано на 18.07.18 в 16:12

Фолклорна фиеста се завихря във Велико Търново

От 21 до 28 юли всички желаещи ще имат възможност да се насладят на зашеметяваща фиеста от красиви костюми, песни и танци в рамките на 21-ото издание на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново. Едни от най-добрите български ансамбли ще покажат нашенските традиции и култура пред многобройна публика, а гостите от чужбина ще ни запознаят..

публикувано на 18.07.18 в 16:00

Участваме с два отбора на Олимпиадата по шахмат за незрящи

За първи път България ще бъде домакин на световно първенство за хора със зрителни увреждания.  Осмото Световно отборно първенство по шахмат за незрящи и слабо виждащи ще се проведе от 21 до 30 юли в София, а в състезанието  ще участват националните отбори на България, Великобритания, Венецуела, Германия, Индия, Испания, Италия, Македония, Полша,..

публикувано на 18.07.18 в 15:45