Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЕЖ: Политическият натиск върху медиите се завръща

Политическият натиск върху медиите се завръща, а свободата на словото се влошава. Това сочи четвъртото тематично онлайн изследване за свободата на словото в България, организиорано от Асоциацията на европейските журналисти у нас. При представянето на резултатите от изследването, наречено „Журналистика без натиск 4.0“, беше показан и докладът, изготвен от Фондация „Медийна демокрация“  който за пръв път изследва журналистическата професия в България. Той се нарича „Да бъдеш журналист, състояние на професията“.


В проучването на свободата на словото у нас са участвали 200 журналисти от цялата страна, то е национално, но не е представително, обясняват от Асоциацията на европейските журналисти. Изследването е анонимно, в него са участвали представители на всякакви медии - елктронни, печатни, интернет; обществени, национални регионални, частни.

Установените резултати обаче са показателни за медийната среда у нас. 42,4% от анкетираните оценяват свободата на словото в България като лоша, а 27,8 на сто смятат, че тя е „много лоша“. Едва 4,5 % определят свободата на словото у нас като добра. Друга обезпокоителна тендеция е оказването на натиск върху журналисти. Близо 70 на сто от запитаните признават, че са били свидетели на оказване на натиск върху свой колега, през послдените 10 години.  Вътрешният натиск и самоцензурирането са честите форми на ограничаване на свободата на словото.

В изследването на Фондация „Медийна демокрация“ за състоянието на професията на журналиста у нас са участвали 30 респонденти от цялата страна. За съжаление и тук новините не са добри. Освен натискът, който са принудени да търпят, проучването сочи, че заплатите на журналистите често са под средната за страната, работната седмица обикновено надхвърля 40 часа, а един от трима колеги работи над 50 часа седмично. Лошите условия на труд и стресът, който понясят журналистите, водят до различни заболявания.

Политиците са част от икономическите субекти, рекламодателите, дори и рекламните отдели, които през годините си сменят първото място за оказване на натиск върху журналистите. Просто тази година участниците в онлайн запиването се групираха най-голям процент от отговорите, че най-голям натиск оказват политическите субекти върху работата на медиите. Дали са политически или корпоративни субекти, дали са собственици на медии, те стоят на входа и на изхода на информацията и оакзват влияние върху журналистите, казват за какво да се пише и как да се пише, обяснява д-р Илия Вълков, член на АЕЖ-България. 

Като пример за такова явление д-р  Вълков даде случая с Антон Тодоров, който си позволи да заплаши в ефир водещия на една от телевизиите у нас.

За да се намали неблагоприятният натиск върху медиите е необходимо да се вземат редица мерки. Да се търсят алтернативни начини за финансиране на медиите, да се ограничава монополизирането на медийния пазар, така че да има простарнство на алтернатиони медии, да се работи за увеличаване на плуразлизма на собствеността на българските медии, да се създат по-добри условия за финансиране на регионалните медии, които са най-засегнати от тези проблеми, коментира доц. Орлин Спасов - преподвател по журналистика в Софийския университет и изпълнителен дирктор на Фондация „Медийна демокрация“.

видео: БГНЕС





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево с вероятност за превалявания

Атмосферното налягане ще се повиши и ще остане по-високо от средното за април.  Днес времето ще е предимно слънчево. В следобедните часове главно в планинските райони ще се развива купеста облачност, като на отделни места ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, ориентиран от север. Максималните температури ще бъдат около 16° и 21°, за района..

публикувано на 26.04.24 в 07:15

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен Желязков ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от Столичния общински съвет Повече..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан..

публикувано на 25.04.24 в 17:34

Информационни сесии в областите Монтана и Русе в полза на сезонните работници

Европейският орган по труда ( ЕОТ) организира Информационни сесии в България с насоченост към български сезонни работници в селското стопанство във Франция. В тях на 24 и 25 април 2024 г. ще вземат участие експерти от администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), както и местните комисии за борба с трафика на..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Третото издание на Международния фестивал "Артис" се открива на 30 април

На 30 април ще се открие Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства "Артис".  В предаването "Радиокафе" с акцент по темата  е разговорът с Ваня Пешева – създател на фестивала, и младата участничка Йоана Милкова . "Преди няколко години стартирах тази идея за фестивал с единствената цел да предоставя възможност..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Какъв ще бъде туристическият сезон тази година

С майските празници се поставя и началото на морския туризъм. Оказва се, че почивката тази година ще ни струва около 10-15% повече. Много от българите ще предпочетат отново да пътуват за празниците, като една от обичайните дестинации е не само Гърция, но и нашето Черноморие. Подробности разказа Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на..

публикувано на 25.04.24 в 15:57
Хари Тончев и Даниеле Феббо

Двама от "Хари Тончев трио" свирят на живо по специфичния си начин

Българският джаз китарист Хари Тончев от 2 седмици е в България и се готви за сценична изява с формацията си, в която участват и контрабасистът Даниеле Феббо и барабанистът Борислав Петров. Китаристът е роден в Пловдив, но от 2019 г. живее в предградията на Чикаго и се изявява в различни американски щати. Пред БНР-Радио София той посочи,..

публикувано на 25.04.24 в 15:40