Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Спаска Тарандова:

Библиотеките са възможност за учене през целия живот

Снимка: pixabay.com
Грамотността във всичките й аспекти продължава да бъде основен инструмент за това хората да бъдат по-успешни. Усилията и съзнанието на ангажираните с това специалисти и културно-просветни институции трябва да бъдат оценявани и поощрявани. Това каза в студиото на Радио София изпълнителният директор на фондация "Глобални библиотеки - България" Спаска Тарандова, в контекста на предстоящия от 9-ти до 11-ти ноември Национален форум с международно участие: "Библиотеки днес 2017: Обществените библиотеки в изпълнението на целите на ООН за устойчиво развитие 2030“. 

Форумът ще се проведе за втора година и ще бъде под патронажа на президента на Република България Румен Радев. На него ще бъдат представени водещите тенденции в международната практика за достъп до информационни ресурси, полезни услуги за гражданите и развитието на библиотеките като центрове на местните общности.

Африканската федерация на библиотечните асоциации и институции (AfLIA), Финландската библиотечна асоциация и Националната асоциация на библиотекарите и обществените библиотеки в Румъния (ANBPR) също ще споделят своя опит.

Повече за целите на форума и вече постигнатото, успяват ли българските библиотеки да отговорят на нуждите на гражданите в съвременния свят на бързо развиващи се технологии и до къде стигна процесът на дигитализиране на библиотечните фондове у нас - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

В деня на София откриха археологическа експозиция „Антична Сердика“

Музеят на София продължава серията от събития по повод деня на София - 17 септември. От 13.00 ч. бе официалното откриване на археологическа експозиция „Антична Сердика“, разположена в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“. За най-малките са организирани серия от детски ателиета, които включват изработка на римска мозайка, декорация на..

обновено на 18.09.19 в 18:15

Столичната община ще помогне на пострадалите от пожара в Бухово

С безвъзмездна парична помощ в размер на 40 хил.лв. от бюджета на Столичната община ще бъдат подпомогнати пострадалите от пожара в град Бухово, район „Кремиковци“. Това решиха с единодушие столичните общински съветници на последното си заседание за този мандат. Припомняме, че на 4 септември при пожар в жилищна сграда, над 40 домакинства останаха без..

публикувано на 17.09.19 в 17:46

Нов център за социални услуги откриват в кв. "Христо Смирненски"

В предаването „Вашият глас“ и тази седмица продължават тематичните ни срещи с кметовете на райони в София, за да разберем какви са работните им проекти в началото на есента. С кмета на район "Слатина" Наталия Стоянова разговаряхме за инфраструктурните проекти, за предстоящите ремонти, за детските ясли и градини, за парковете и обособяването на..

публикувано на 17.09.19 в 17:42

Над 150 млади учени от цял свят представиха свои разработки

Над 150 млади учени от цял свят, в рамките на три дни, представиха у нас своите научни разработки. Всички те участваха в Европейския форум за млади учени, на който за първи път домакин е България. Тази година е отбелязан рекорден брой участници - над 150 от 40 държави. Голяма част от тях получиха награди за добрите разработки, които са представили по..

публикувано на 17.09.19 в 17:23

София празнува с 3D мапинг шоу

Тази вечер в 20.30 ч., на площад „Княз Александър I”, включват прожекторите на аудио-визуалния пърформанс и 3D мапинг „София градски вибрации - 140 удара в минута“. Аудиовизуалното представление е създадено специално за деня на София.  Млади, популярни и улични артисти от различни жанрове и стилове представят своя метафоричен поглед върху историята на..

публикувано на 17.09.19 в 17:02

Хората, които работят за града, трябва да спазват добродетелите, които символизира София

Макар и все още не официално започнала, предизборната кампания за местните избори в София е факт. Това стана ясно по време на тържествената сесия на Столичния общински съвет по случай празника на града. На нея бяха отличени като „Почетен гражданин“ 11 души , както и връчени званията „Почетна значка на София“ и „Почетен знак на Столичната община“. В..

публикувано на 17.09.19 в 16:41

Мариана Първанова описа 120 фамилни истории на видни българи

В празничния 17 септември поздравяваме тези, които имат личен повод (например имен ден), но и всички софиянци. „Радиоприемница“ посвети цяла седмица на София – нейните разнообразни лица, както и хората, които я правят жив и смислен град. В основата на разговора ще бъде поредицата от три тома „Неизвестно за известни български родове“ на..

публикувано на 17.09.19 в 16:06