Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Елисавета Енишейнова за инжектирането на ботокс при неврологични заболявания

Ботулиновият токсин повлиява дори мигренозните пристъпи

Снимка: Личен архив

Ботулиновият токсин, известен повече като ботокс, освен за заличаване на бръчки, се използва сериозно в медицината за лечение на неврологични заболявания, свързани с неволеви мускулни контракции и при скованост, дори и мигрена. Прилагането на терапията у нас беше обсъждана на международен конгрес, организиран миналия месец в столицата от Българско дружество по неврология.

Лечението с ботулинов токсин се прилага от няколко години у нас, но не се реимбурсира от Здравната каса и се заплаща изцяло от пациента, обясни пред Радио София неврологът д-р Елисавета Енишейнова от ДКЦ "Александровска", която има дългогодишен опит в чужбина от прилагането на терапията.

"Ботулиновият токсин се прилага в неврологията от дълго време - като метод за лечение най-общо казано при заболявания, свързани с мускулна дистония. Това са заболявания, при които има повишена мускулна свръх активност на определени мускулни групи, което провокира неволеви движение. Много е неприятно, когато бъдат засегнати лицеви мускули. Надяваме се, че приложението на метода в България ще стане масово".

Ефектът се изчерпва в рамките на 3 - 6 месеца

Д-р Енишейнова обясни, че приложението става посредством специални електроди, което позволява токсинът да се инжектира в мускулите, които трябва да се повлияят, без да се засегнат съседните. Това, което смущава пациентите обаче, е високата цена, а се налага няколко кратно инжектиране.

"Ботулиновият токсин въздейства върху нерва - освобождаването на специален медиатор,  който осъществява контакта между нерва и мускула. Когато той не се освобождава, мускулът няма да бъде активиран и настъпва временна парализа на съответния мускул".

Ефектът от прилагането на ботулиновия токсин се изчерпва в рамките на 3 до 6 месеца. Възможно е обаче и изработване на антитела в организма, които могат да блокират въздействието му. Д-р Енишейнова посочи, че не е наблюдавала това в своята практика, и смята, че може да се дължи или на некачествен материал или на неправилно поставяне. Много е важен начинът на съхранение на токсина - ако не е при подходяща температура, може да бъде неефективен.

Какви могат да бъдат страничните ефекти?

"Това е токсин и поради тази причина не може се купува от аптеките, нито всеки може да го прилага. Трябва да се знае анатомията и физиологията на съответния мускул, както и точната доза. Специалистът трябва да има опит. Методът не се прилага при бременност и кърмене. Ако се направи по всички правила не е опасен за пациентите и води до съществено облекчение".

Методът се прилага в световен мащаб за лечение и профилактика на мигренозни пристъпи, при пациенти, прекарали инсулт и като част от рехабилитацията на деца с церебрална парализа. Д-р Енишейнова не възразява срещу прилагането му с козметична цел, но задължително от лекар, обучен за това.   

Още за лечението и действието на ботулиновия токсин - чуйте разговора с д-р Елисавета Енишейнова!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55