Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Да живее България" – филм за всички нас

Искам филмът да бъде гледан и да предизвика реакция, казва Адела Пеева

Снимка: БГНЕС

В каква среда се ражда национализмът? Кои са младите хора, които манифестират редом с нас със запалени факли? На тези и други въпроси се опитва да даде отговор новият филм на кинодокументалистката Адела Пеева "Да живее България".

По думите й много малко знаем за хората, които наричаме националисти и тогава, когато ги познаваме и разбираме, ще можем да реагираме адекватно. Категорична е, че не е снимала този филм, защото е "alamode", а защото, както всички други нейни филми е започнат тогава, когато във въздуха нещо трепти, а след известно време се разразява в мощно явление.

Притеснена е от факта, че възрастовата граница на националистите е паднала много. "Те са млади хора, отбелязва Адела Пеева и допълва, че сега вече сред тях има и деца, което е страшно."

Режисьорката споделя, че "филмът ще отведе зрителите в един паралелен свят - на патриотизма и национализма, в който, когато тя самата попада, е имала чувството, че не е в България". Всъщност светът на националистите и патриотите не е само в София, а и извън столицата. Затова филмът е сниман в продължение на три години, в три града: Стара Загора, Пловдив и София.

Желанието на известната режисьорка е да предизвика разговор в обществото, реакцията на родители, учители, на всички, от които зависи децата да не носят в себе си омраза.


ВИЖТЕ ОЩЕ

В неделното ни "Радиокафе" очаквайте:

Тази неделя "Радиокафе" гостува на Столичния куклен театър. Елате с нас, за да се докоснем заедно до детския свят чрез вълшебството на приказките и въображението на творците.  Тук можем да срещнем и изкуството за всяка възраст - от спектаклите за най-малките, до пиесите за възрастни и магията за цялото семейство.  Ще научите и какви изненади предстоят в..

публикувано на 18.11.17 в 20:52

Всеки творец трябва да има собствен път, казва скулпторът Георги Георгиев

Животът на твореца е интересен. Всеки ден е различен, а в днешно време и несигурен , казва скулпторът Георги Георгиев. Въпреки това е категоричен: Ако мога да се върна назад във времето, не бих избрал друга професия. Занаятът ни е хубав, защото оставаш знак след себе си . В изложбата в галерия "Сезони" скулпторът показва творби, както той се..

публикувано на 18.11.17 в 16:00

Проф. Огнян Георгиев: Задухът и умората не трябва да се подценяват

В "Часът на здравето" обръщаме внимание на хроничната обструктивна белодробна болест, наричана ХОББ - заболяване, при което се ограничава притока на въздух до белите дробове, причинява се увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища, заради което се затруднява дишането. По повод Световен ден за борба с болестта - 16 ноември,..

публикувано на 18.11.17 в 14:35

Ще изчезнат ли важни трамвайни линии в София

Преди дни общинският съветник Войслав Тодоров обърна внимание, че на страницата на столичното Направление "Архитектура и градоустройство" е публикувано изменение на Общия устройствен план, което предвижда премахването от движение на ключови трамвайни линии в София. Тодоров сподели, че ако то влезне в сила могат да бъдат премахнати линиите на..

публикувано на 17.11.17 в 18:30

Изтича времето за полезния ефект на антибиотиците

От няколко години в България се отбелязва Ден за правилното прилагане на антибиотиците, а от 2 години страната ни участва в Световната седмица, посветена на осведомеността за отговорно прилагане на антибиотиците. През 2017-а Седмицата е до 19 ноември. Най-тревожният въпрос, свързан с прилагането на антибиотици, е резистентността на бактериите..

публикувано на 17.11.17 в 16:44