Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Да живее България" – филм за всички нас

Искам филмът да бъде гледан и да предизвика реакция, казва Адела Пеева
Снимка: БГНЕС

В каква среда се ражда национализмът? Кои са младите хора, които манифестират редом с нас със запалени факли? На тези и други въпроси се опитва да даде отговор новият филм на кинодокументалистката Адела Пеева "Да живее България".

По думите й много малко знаем за хората, които наричаме националисти и тогава, когато ги познаваме и разбираме, ще можем да реагираме адекватно. Категорична е, че не е снимала този филм, защото е "alamode", а защото, както всички други нейни филми е започнат тогава, когато във въздуха нещо трепти, а след известно време се разразява в мощно явление.

Притеснена е от факта, че възрастовата граница на националистите е паднала много. "Те са млади хора, отбелязва Адела Пеева и допълва, че сега вече сред тях има и деца, което е страшно."

Режисьорката споделя, че "филмът ще отведе зрителите в един паралелен свят - на патриотизма и национализма, в който, когато тя самата попада, е имала чувството, че не е в България". Всъщност светът на националистите и патриотите не е само в София, а и извън столицата. Затова филмът е сниман в продължение на три години, в три града: Стара Загора, Пловдив и София.

Желанието на известната режисьорка е да предизвика разговор в обществото, реакцията на родители, учители, на всички, от които зависи децата да не носят в себе си омраза.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Представят "Спасените бойни знамена на Българската армия"

Днес от 17:00 часа в Националния военноисторически музей ще бъде открита изложбата "Спасените бойни знамена на Българската армия". Тя е посветена на две значими годишнини - 140 години от създаването на Българската армия и 100 години от края на Първата световна война.  Благодарение на изложбата за първи път ще можем да видим отблизо оригиналите на..

публикувано на 18.07.18 в 16:20

Linkin Park Tribute band - още една стъпка по-близо до нас

Любимците на милиони хора по целия свят Linkin Park вдъхновяват отново феновете си в лицето на българската група Linkin Park Tribute band . Бандата е сформирана на 11 юли 2017 година в София. В момента нейни  членове са Тодор Първанов - вокал, Александър Калпакчиев - китара,  Даниел Борисов - китара, Здравко Петров - барабани, Димитър Стефанов -..

публикувано на 18.07.18 в 16:12

Фолклорна фиеста се завихря във Велико Търново

От 21 до 28 юли всички желаещи ще имат възможност да се насладят на зашеметяваща фиеста от красиви костюми, песни и танци в рамките на 21-ото издание на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново. Едни от най-добрите български ансамбли ще покажат нашенските традиции и култура пред многобройна публика, а гостите от чужбина ще ни запознаят..

публикувано на 18.07.18 в 16:00

Участваме с два отбора на Олимпиадата по шахмат за незрящи

За първи път България ще бъде домакин на световно първенство за хора със зрителни увреждания.  Осмото Световно отборно първенство по шахмат за незрящи и слабо виждащи ще се проведе от 21 до 30 юли в София, а в състезанието  ще участват националните отбори на България, Великобритания, Венецуела, Германия, Индия, Испания, Италия, Македония, Полша,..

публикувано на 18.07.18 в 15:45

Стотици животновъди поискаха оставката на земеделския министър

Стотици животновъди протестираха пред Министерския съвет с искане за оставка на земеделския министър Румен Порожанов и директора на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев. Те се опитаха дори да нахлуят в сградата, но бяха спрени от жива верига полицаи. Фермерите настояват за промяна в държавната политика по отношение на отрасъла,..

публикувано на 18.07.18 в 14:10