Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Да живее България" – филм за всички нас

Искам филмът да бъде гледан и да предизвика реакция, казва Адела Пеева
Снимка: БГНЕС

В каква среда се ражда национализмът? Кои са младите хора, които манифестират редом с нас със запалени факли? На тези и други въпроси се опитва да даде отговор новият филм на кинодокументалистката Адела Пеева "Да живее България".

По думите й много малко знаем за хората, които наричаме националисти и тогава, когато ги познаваме и разбираме, ще можем да реагираме адекватно. Категорична е, че не е снимала този филм, защото е "alamode", а защото, както всички други нейни филми е започнат тогава, когато във въздуха нещо трепти, а след известно време се разразява в мощно явление.

Притеснена е от факта, че възрастовата граница на националистите е паднала много. "Те са млади хора, отбелязва Адела Пеева и допълва, че сега вече сред тях има и деца, което е страшно."

Режисьорката споделя, че "филмът ще отведе зрителите в един паралелен свят - на патриотизма и национализма, в който, когато тя самата попада, е имала чувството, че не е в България". Всъщност светът на националистите и патриотите не е само в София, а и извън столицата. Затова филмът е сниман в продължение на три години, в три града: Стара Загора, Пловдив и София.

Желанието на известната режисьорка е да предизвика разговор в обществото, реакцията на родители, учители, на всички, от които зависи децата да не носят в себе си омраза.


ВИЖТЕ ОЩЕ

104 автори се включват във възобновеното "Биенале на илюстрацията"

Първото издание на възобновеното "Биенале на илюстрацията" ще се проведе до 10 ноември. Изложбата включва творби на 104 автори и ще бъде открита в 18.00 часа на 23 октомври по случай 90-годишнината на Столичната библиотека. Представените илюстрации са селектирани от над 300 творби на познати и непознати български творци от страната и чужбина и ще бъдат..

публикувано на 22.10.18 в 16:55

Очни прегледи извършват безплатно във Военномедицинската академия до края на ноември

Клиниката по очни болести на Военномедицинската академия се включва в скрининговата програма на Националната кампания "Право на зрение". От днес до края на ноември специалистите ще преглеждат безплатно за глаукома и катаракта. Кампанията се организира от Института за здравно образование и се провежда със съдействието на Столично..

публикувано на 22.10.18 в 16:38

Откриват четвъртия международен фотосалон „Старт Фото 2018“

Четвъртият международен фотосалон „Старт Фото 2018“ ще бъде открит тази вечер от 18.30 ч в галерия „Академия“ на Националната художествена академия и ще е на разположение на посетителите до 26 октомври. Фотосалонът е единствен по рода си в България. Фотосалонът представлява набиране на снимки в различни категории, които след журиране, се представят в..

публикувано на 22.10.18 в 16:31

"Граждани за София" поискаха международен одит на Столичната община

Гражданската инициатива "Граждани за София" поиска международен одит на Столичната община за 10-те години от влизането на България в ЕС.  Искането отправи арх. Димитър Димитров, а одитът трябва да провери как през последните 10 години е изразходван столичният бюджет, как се разходват местните данъци, събирани в столицата, които според Димитров за тези..

публикувано на 22.10.18 в 16:00

"Виж София" в знакови обекти, събрани на моста край НДК

Петата изложба „Виж София - където строителството среща историята с бъдещето“ беше открита днес на пешеходния мост над бул. „България“ до НДК. Тя се осъществява със съдействието на Столичната община. Традиционно, експозицията е посветена на Деня на строителя - Димитровден. Експозицията е съставена от 60 пана с авторски творби, сред които и въздушно..

публикувано на 22.10.18 в 16:35