Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Да живее България" – филм за всички нас

Искам филмът да бъде гледан и да предизвика реакция, казва Адела Пеева
Снимка: БГНЕС

В каква среда се ражда национализмът? Кои са младите хора, които манифестират редом с нас със запалени факли? На тези и други въпроси се опитва да даде отговор новият филм на кинодокументалистката Адела Пеева "Да живее България".

По думите й много малко знаем за хората, които наричаме националисти и тогава, когато ги познаваме и разбираме, ще можем да реагираме адекватно. Категорична е, че не е снимала този филм, защото е "alamode", а защото, както всички други нейни филми е започнат тогава, когато във въздуха нещо трепти, а след известно време се разразява в мощно явление.

Притеснена е от факта, че възрастовата граница на националистите е паднала много. "Те са млади хора, отбелязва Адела Пеева и допълва, че сега вече сред тях има и деца, което е страшно."

Режисьорката споделя, че "филмът ще отведе зрителите в един паралелен свят - на патриотизма и национализма, в който, когато тя самата попада, е имала чувството, че не е в България". Всъщност светът на националистите и патриотите не е само в София, а и извън столицата. Затова филмът е сниман в продължение на три години, в три града: Стара Загора, Пловдив и София.

Желанието на известната режисьорка е да предизвика разговор в обществото, реакцията на родители, учители, на всички, от които зависи децата да не носят в себе си омраза.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Военноисторическият музей с изложба, посветена на дарителите му

По традиция от последните години Националният военноисторически музей започва програмата си с изложба, представяща даренията, постъпили във фондовете му през изминалата година. Калина Хинкова, завеждащ "Връзки с обществеността", казва че изложбата е поклон към дарителите, без които битието на музея няма да бъде това, което е . Експозицията,..

публикувано на 23.01.18 в 17:07

"Зеленият билет" ще се продава по време на забраната за синята и зелената зона

Мярката за забрана за паркиране в платените зони (както синя, така и зелена) да влиза в сила едновременно с въвеждането на т.нар. „зелен билет“. Това реши комисията по околна среда към Столичния общински съвет по време на днешното си заседание. Общинските съветници се аргументираха, че след като прилагат рестриктивния акт за забрана на..

обновено на 23.01.18 в 16:37
Експонати от изложбата

Вешим: Миналото много по-въздействащо се разказва чрез художествената литература

Миналото много по-въздействащо се разказва чрез художествената литература не толкова чрез историята, казва един от най-обичаните хумористични разказвачи Михаил Вешим - главен редактор на вестник “Стършел”, който е част от екипа на вестника от 80-те години на XX век. Има две задължителни книги, които всеки младеж трябва да прочете, казва Вешим, цитирайки..

публикувано на 23.01.18 в 16:36

Какви са резултатите от благотворителното бягане на Красимир Георгиев

Преди дни ултрамаратонецът Красимир Георгиев тича 36 часа в помощ на деца, преборили онкохематологични заболявания. Стартът беше даден на 19 януари в 10:00 часа и продължи до 22:00 часа в събота. Красимир Георгиев бе воден от желанието да бъдат събрани пари за тренировъчен лагер и участие на деца в световната олимпиада "Игри за победители"..

публикувано на 23.01.18 в 16:10

Истанбулската конвенция не третира еднополовите бракове, а насилието над жени

Темата "Истанбулска конвенция" отново бе обект на дискусии. Близо 200 организации изразяват категоричната си подкрепа за ратификация на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Днес те организираха едночасова демонстрация в подкрепа на ратификацията на Конвенцията от страна на България,..

публикувано на 23.01.18 в 16:05