Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Арте Вива

Снимка
Аrte Viva - предаване за културата и животът чрез нея
Предаването за култура Arte Viva e време, в което ценителите на изкуството могат да се срещнат с известни личности - артисти, музиканти, певци, художници, които разказват за своята работа, за проектите, за надеждите и разочарованията си.

Arte Viva e възможност за тези, които обичат културата, да се информират за значими събития, които са пропуснали, но и в аванс да научат за други, които предстоят.

Всяка събота от 15.00 до 16.00 ч., по Радио София

Водещ: Даниела Бенишева


Веси Бонева: Аз съм търсач и тепърва ще откривам таланти в себе си

Отскоро започнах да импровизирам с четката, казва певицата Веси Бонева и допълва: На шега нарекох това свое занимание "цветотерапия", което за мен е отделяне от реалността, от проблемите, от стреса, от цялото това тичане. Реших малко да спра, да..

публикувано на 21.04.18 в 16:15
проф. Стефан Драгостинов

Композиторът Стефан Драгостинов: Нямам време за губене

Известният наш композитор проф. Стефан Драгостинов навърши 70 години. Дали юбилеят го кара да прави равносметка за изминатия творчески път? Композиторът спокойно и с усмивка казва, че си дава сметка за времето че е малко, и че творецът трябва много..

публикувано на 22.04.18 в 10:15

"Master of Art" - фестивалът, който среща публиката с всички изкуства

Иска ми се публиката да свикне, че през април може да гледа добро документално кино за голямото изкуство. Иска ми се "Master of Art" да се наложи като територия на високото изкуство . Думите са на Найо Тицин , инициатор и организатор на филмовия..

публикувано на 08.04.18 в 12:00

"Моя Лиза" или как хората се снимат с Мона Лиза

Връзката между публиката и произведението на изкуството. На това е посветен последният проект на фотографа Никола Михов, озаглавен "Моя Лиза". Става въпрос за картината на Леонардо да Винчи "Мона Лиза", която е най-разпознаваемата икона на съвременната..

публикувано на 07.04.18 в 16:00
Лида Пантелеева на премиерата на книгата

Анжела Димчева: Лида Пантелеева е българската Джоан Роулинг

Тази седмица се състоя премиерата на детската фентъзи повест "Изгубената мелодия на духчето Йойо" от Лида Пантелеева. Лида Пантелеева е пианист и музикален педагог, преподава пиано на ученици в Германия. Книгата й е дебют в литературата. Вдъхновена..

обновено на 03.04.18 в 14:15
Юлия Гатдерова е добра пред микрофона и когато пее, и когато води радио класацията

Юлия Гатдерова от квартет "Юдит" - един от младите гласове на българския фолклор и на БНР

В "Арте вива" днес ви срещаме с Юлия Гатдерова - познато име и познат глас от БНР. Тя е музикален редактор в програма "Христо Ботев", автор и водещ на предавания за народна музика, самата тя е певица - част е от набиращия все по-голяма популярност..

публикувано на 31.03.18 в 15:25

Росен Ненчев: С маестро Карерас ще изпеем най-хубавите канцонети

Той е завършил Софийската математическа гимназия, Финанси в УНСС и Финансов мениджмънт в Сиатъл. От дете обича музиката, пее в хор "Бодра смяна" и затова съвсем естествено завършва и Музикалната академия в София, а след това и Музикалната академия..

публикувано на 25.03.18 в 16:00
Александрина Пендачанска

Александрина Пендачанска: Всяка последна роля е най-голяма и най-любима

"Винаги пеенето в България, и специално в София - е натоварено. То е и хубаво, но и трудно, защото удовлетворението и радостта, която получаваш от тази среща, е много по-голямо. В същото време трябва да отговориш на очакванията на всички тези хора, а и на..

обновено на 24.03.18 в 19:14
Пенка Кунева

Пенка Кунева: Музиката ни кара да изпитваме емоции

Композитор съм на музика за филми, видеоигри и телевизия. Работя в Лос Анджелис от деветнайсет години, а страстта към филмите и видеоигрите идва от това, че в България бабите са ни разказвали много приказки. Така се представя Пенка Кунева, българката,..

публикувано на 18.03.18 в 12:00
Веско Ешкенази

Веско Ешкенази: От постъпването си в оркестъра мечтая за този концерт

Кралският Концертгебау оркестър - Амстердам за първи път ще свири в България на 30 юни в НДК. София е предпоследната спирка от европейското му турне „Кралският Концертгебау оркестър среща Европа “ (RCO meets Europe ), което включва концерти в 28..

публикувано на 17.03.18 в 15:30