Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Арте Вива

Снимка
Аrte Viva - предаване за културата и животът чрез нея
Предаването за култура Arte Viva e време, в което ценителите на изкуството могат да се срещнат с известни личности - артисти, музиканти, певци, художници, които разказват за своята работа, за проектите, за надеждите и разочарованията си.

Arte Viva e възможност за тези, които обичат културата, да се информират за значими събития, които са пропуснали, но и в аванс да научат за други, които предстоят.

Всяка събота от 15.00 до 16.00 ч., по Радио София

Водещ: Даниела Бенишева


Балет "Тодес" представя ... "Шантав сън"

Динамичен сценарий, пътешествие в различни епохи и географски ширини. Това обещават организаторите за поредното гостуване на емблематичния балет "Тодес" в България. На 29 ноември в зала 1 на НДК балетът ще представи пред българската публика..

публикувано на 19.11.17 в 12:00

Всеки творец трябва да има собствен път, казва скулпторът Георги Георгиев

Животът на твореца е интересен. Всеки ден е различен, а в днешно време и несигурен , казва скулпторът Георги Георгиев. Въпреки това е категоричен: Ако мога да се върна назад във времето, не бих избрал друга професия. Занаятът ни е хубав, защото..

публикувано на 18.11.17 в 16:00

"Да живее България" – филм за всички нас

В каква среда се ражда национализмът? Кои са младите хора, които манифестират редом с нас със запалени факли? На тези и други въпроси се опитва да даде отговор новият филм на кинодокументалистката Адела Пеева "Да живее България". По думите й..

публикувано на 12.11.17 в 10:50

Надя Кръстева: Свободата е нещото, което те кара да израстваш духовно

Коронната й роля е тази на Кармен и в това няма нищо случайно, защото точно преди петнайсет години - през 2002 г.,  директорът на Виенската опера Йоан Холендер вижда в нея Кармен. От тогава до днес мецосопраното Надя Кръстева пее на най-известните..

обновено на 11.11.17 в 15:22
Иглика Трифонова

Режисьорът Иглика Трифонова: След всяка премиера очаквам "присъдата" на публиката

Вероятно хората, които правят изкуство, са различни като усещане , казва известната наша кинорежисьорка Иглика Трифонова и допълва: Има някои, които са по-убедени в себе си, аз обаче съм по-треперлива. Винаги е този страх - какво ще кажат хората, как..

публикувано на 05.11.17 в 12:00

Зрителят трябва да ни се довери, казва актьорът Веселин Плачков

За актьора Веселин Плачков отиващата си седмица е белязана с кино и театрална премиера. От 3 ноември филмът "Дамасцена" започна своята среща с публиката. Актьорът изпълнява главната роля, като по думите му това е филм, който разказва за философския..

публикувано на 04.11.17 в 13:40
Мила Георгиева

Мила Георгиева: Искам да продължа да имам вдъхновението за музиката

За да постигнат успехи в кариерата музикантите днес трябва да имат не само талант, но и желание, дисциплина, постоянство, казва известната наша цигуларка Мила Георгиева, която от 2002 г. е най-младият концертмайстор на Симфоничния оркестър на радио..

публикувано на 29.10.17 в 12:25

Любка Биаджони: Не трябва да се губи вярата в хората, вярата в доброто

Радвам се, че започвам новия сезон в България с осмата симфония на Антон Брукнер - "Мистериум", казва Любка Биаджони , създател и диригент на оркестъра "София симфоникс". Споделя, че преди време като щатен диригент на "Софийската филхармония" е..

публикувано на 28.10.17 в 13:10

Гергана Русекова: Липсата на работа е "убийство" за актьора

С маестро Карталов успях да изработя ролята на Кармен много фрагментарно и дълбоко , казва Гергана Русекова - една от изпълнителките на ролята на Кармен в едноименната опера на Жорж Бизе, чиято премиера предстои на 3 ноември, на сцената на Софийската..

публикувано на 22.10.17 в 14:30
Йордан Камджалов

Йордан Камджалов: Ние се състезаваме със себе си

Винаги когато избирам една творба търся да има поне пет причини, а в случая с Ференц Лист те са много повече от пет, казва диригентът Йордан Камджалов и допълва: Ференц Лист е личността, която е оказала най-голямо влияние върху моя музикален живот -..

публикувано на 21.10.17 в 13:05