Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Арте Вива

Снимка
Аrte Viva - предаване за културата и животът чрез нея
Предаването за култура Arte Viva e време, в което ценителите на изкуството могат да се срещнат с известни личности - артисти, музиканти, певци, художници, които разказват за своята работа, за проектите, за надеждите и разочарованията си.

Arte Viva e възможност за тези, които обичат културата, да се информират за значими събития, които са пропуснали, но и в аванс да научат за други, които предстоят.

Всяка събота от 15.00 до 16.00 ч., по Радио София

Водещ: Даниела Бенишева


Обща изложба събира баща и син

Баща и син - скулпторът проф. Христо Харалампиев и живописецът Кирил Харалампиев се срещат в изложба, озаглавена "Поколения". Тя е подредена в галерия "Контраст" и е първата от проекта по идея на проф. Аксиния Джурова, чиято цел е да представи на..

публикувано на 18.02.18 в 10:05

Музиката от "Джеймс Бонд" събира Софийската филхармония и музиканти "извън петолинието"

56 години след появата нa харизматичния агент 007 за първи път на малкия екран и в разгара на снимките на 26-ия филм за Джеймс Бонд, който се очаква да тръгне по световните кина на 8 ноември 2019-а, Софийската филхармония под диригентската палка на..

публикувано на 17.02.18 в 13:50
Поглед към експозиционната зала 19

Следите, оставени от Йордан Парушев, показани в изложба

" Следи " - така е озаглавена изложбата, посветена на 60-годишнината от рождението на Йордан Парушев. Тя е подредена в зала 19 на Квадрат 500 - зала, която по думите на сина на художника - Деян Парушев, има аура на съкровищница. Експозицията няма..

обновено на 12.02.18 в 13:08

Александър Мутафчийски: Не обичам да стоя на едно място

След двайсет години на сцената на Музикалния театър, обичаният от публиката актьор и певец Александър Мутафчийски завършва в последните две години докторантура по оперна режисура в Музикалната академия. Казва, че прави всичко това, защото иска да..

публикувано на 10.02.18 в 16:00

Сара Чанг: Диригентите са тези, които ми влияят

На 8 февруари световнопризнатата цигуларка Сара Чанг ще изнесе концерт в зала "България" със Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров. В програмата са произведения на Пиацола, Бърнстейн и Гершуин. Сара е сред..

публикувано на 04.02.18 в 16:05

Йордан Камджалов: Лиза Джерард синтезира моите търсения в изкуството

Усещам концерта с Лиза Джерард на 14 март в зала 1 на НДК като своеобразна съдържателна кулминация на досегашната ми дейност . Така артистичният директор и диригент на "Генезис оркестра" Йордан Камджалов оценява проекта, който ще представи пред..

публикувано на 03.02.18 в 16:20
Камен Чанев

Камен Чанев: Не мечтая за специална сцена, мечтая за екип

Винаги се стремя, когато съм свободен да пея не само в София, а в България, защото всички български певци сме длъжници към нашата публика, казва тенорът Камен Чанев и допълва: Радвам се, че публиката ме обича. Затова давам всичко от себе си, защото тя..

обновено на 28.01.18 в 10:52

Явора Петрова: Зрителите имат нужда от красота

Изложбата "Персонализирани традиции" стана прелестна, казва инициаторът и двигателят на идеята, художничката Явора Петрова и пояснява: Това е така, защото в нея се събраха двата полюса: от една страна изконното, българското, традициите в работата, в..

публикувано на 27.01.18 в 15:10
Мартин Георгиев

Мартин Георгиев: Българските оркестри са запазили "цвета" в звученето си

Има нещо особено в звука на българските оркестри, казва диригентът Мартин Георгиев и допълва: "Днес въпреки че в световен мащаб оркестрите започват да звучат все по-сходно, тук има неща запазени в нюансите, в цветовете на оркестровия звук. Особено за..

публикувано на 21.01.18 в 10:05

Проф. Валентин Старчев: Монументалните паметници не разказват събитието. Те търсят символите

"Райко Алексиев" е една от най-хубавите галерии в София като пространство и осветление , казва скулпторът Валентин Старчев, който преди дни откри в нея самостоятелна изложба, представяйки произведения, създадени през последните няколко месеца...

публикувано на 20.01.18 в 14:05