Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Арте Вива

Снимка
Аrte Viva - предаване за културата и животът чрез нея
Предаването за култура Arte Viva e време, в което ценителите на изкуството могат да се срещнат с известни личности - артисти, музиканти, певци, художници, които разказват за своята работа, за проектите, за надеждите и разочарованията си.  

Arte Viva e възможност за тези, които обичат културата да се информират за значими събития, които са пропуснали, но и в аванс да научат за други, които предстоят.

Всяка събота от 15.00 до 16.00 ч., по Радио София

Водещ: Даниела Бенишева


Историята се създава там, където живеят големите по дух хора

Ново село или днешно Априлци става един от важните центрове на Априлското въстание. За него Захари Стоянов пише, че там хората въстават най-организирано и масово в сравнение с цяла Северна България. Споменът за въстанието, а и за участието на хора от този..

публикувано на 23.04.17 в 10:10

"Сцена на вековете" - мащабни спектакли под открито небе

През 1985 г., по повод националното честване на 800-годишнината от от въстанието на болярите Асен и Петър срещу византийската власт и създаването на Второто българско царство, режисьорът Пламен Карталов експериментално поставя на хълма "Царевец"..

публикувано на 22.04.17 в 16:20

Атрактивното сопрано Ли Ли внася още колорит в "Бонд"

Те са работили със знаменитости от ранга на сър Пол Маккартни, Джими Пейдж, Браян Адамс, "Спайс гърлс". Продажбите на албумите им им отреждат мястото на най-успешния струнен квартет в музикалната индустрия на всички времена. Формацията, за която говорим е..

публикувано на 16.04.17 в 10:30

Франческа Парадизо: Шоколадовите яйца са за малки и големи

Родена в Сицилия, израстнала в Милано, а от седем години е омъжена за българин и живее в София. Името й е Франческа Парадизо и е преподавател в Италианския институт. Казва, че макар по-голямата част от живота й да е свързана с Милано, на празници..

публикувано на 15.04.17 в 16:25
Традиционна чешка помлазка

Катерина Хуртаева: Да запазим надеждата, защото ни е необходима

Макар в Чехия религиозните празници никога да не са били забранявани, от 90-те години на миналия век те постепенно се завръщат , казва Катерина Хуртаева, директор на Чешкия център в София. Категорична е, че традициите са запазени живи и особено..

публикувано на 15.04.17 в 16:00
Вели Чаушев

Вели Чаушев: Театърът е пълен със спомени, които трябва да се запазят

С моята книга "Видения от небесния театър" браня от забравата актьорите, които през годините си отидоха от нашата сцена, казва актьорът Вели Чаушев и пояснява, че е почувствал пространството около себе си оголено. Затова и чрез книгата се опитва да покани..

публикувано на 09.04.17 в 10:10
Генчо Петков с престижната статуетка „Златен Voubs“

Генчо Петков: Разностранните ми търсения предопределиха победата

Фотографът Генчо Петков надви силната конкуренция на 592 участници от цял свят, за които гласуваха десетки хиляди потребители и престижно 9-членно международно жури и стана "Фотограф на годината", получавайки статуетката „Златен Voubs“ и премия от 5..

публикувано на 08.04.17 в 16:35

Мариана Цветкова: Животът е зов и стон. В това е неговата красота

"Прекрасен ден, вълшебен ден". Това е мотото на концерта - матине, който ще изнесат за почитателите на камерната музика Мариана Цветкова и Цветана Бандаловска на Цветница в Софийската опера. Мариана Цветкова определя подборът на песните - от..

публикувано на 08.04.17 в 10:00
Къщата на ълъла на бул.

Къщата на генерал Рачо Петров - пред рухване

Поредна къща - паметник на културата предстои да рухне в София. Този път обаче става дума за сграда, чиито наследници са оставили на произвола на съдбата, а общината е принудена да събори, тъй като става опасна. Къщата е била собственост на Рачо..

публикувано на 02.04.17 в 12:30

Найо Тицин: През изкуството можем да се върнем към ценностите на човещината

Над шейсет филмови заглавия от над 30 държави, сред които Камбоджа и Нова Зеландия, са включени във второто издание на фестивала Мaster of Art, който ще се проведе от 20 до 30 април. Организаторът на събитието Найо Тицин отбелязва, че основната..

публикувано на 02.04.17 в 10:05