Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Арте Вива

Снимка
Аrte Viva - предаване за културата и животът чрез нея
Предаването за култура Arte Viva e време, в което ценителите на изкуството могат да се срещнат с известни личности - артисти, музиканти, певци, художници, които разказват за своята работа, за проектите, за надеждите и разочарованията си.  

Arte Viva e възможност за тези, които обичат културата да се информират за значими събития, които са пропуснали, но и в аванс да научат за други, които предстоят.

Всяка събота от 15.00 до 16.00 ч., по Радио София

Водещ: Даниела Бенишева


Иван Благоевич: Добрият джаз фестивал изисква 365 дни усилена работа

Дванайсет сцени, сто и трийсет концерта, седемстотин изпълнители. И не само. Музика за всички вкусове: джаз, фънк, соул, блус, суинг, среднощна DJ сцена, която продължава до сутринта. Предфестивална програма, в която има кино и театър и започва на 6..

публикувано на 23.07.17 в 16:05
Портрети на Иван Пенков от изложбата му в галерия „Васка Емануилова“

Изкуствоведът Милена Георгиева: Иван Пенков е нашият модерен класик

Като живот и творчество Иван Пенков е достатъчно изследван, казва проф. Милена Георгиева, куратор на изложбата, посветена на 120 години от рождението на художника и допълва:"Това което липсва е показването му пред публика, защото има една голяма изложба,..

публикувано на 23.07.17 в 10:20

Борис Николов: Живата реклама - тя върши перфектната работа

За втора поредна година Белоградчишките скали са величествен фон на фестивала "Опера на върховете". Той започна вчера с "Набуко" на Верди и ще продължи до 6 август, когато е закриващият балетен спектакъл на "Зорба Гъркът" на Микис Теодоракис...

публикувано на 22.07.17 в 16:00

Христо Йонков: Човек колкото повече научава, толкова по-малко знае

Трябва да създаваме удоволствие на хората - в това е убеден един от най-изявените скулптори, работещи с глина Христо Йонков, който преди дни откри самостоятелна изложба в галерия "Райко Алексиев". Тя е посветена на неговата 70-годишнина и показва..

публикувано на 16.07.17 в 11:40

Христо Шопов: Актьорите носят отговорност за това, което предлагат на публиката

На финала на театралния сезон, в "Арте вива" ви срещаме с актьора Христо Шопов. Той се завърна от турне в страната заедно с Лилия Маравиля с постановката "Догодина по същото време" на Бърнард Слейд, както и с „Всичко или нищо“ - спектакъл, в който, освен..

публикувано на 15.07.17 в 17:35
Кадър от филма

Огромни идеи внушават любимите песни на Апостола на свободата

На 18 юли отбелязваме 180 години от рождението на един от най-светлите образи в българската история - Апостола на свободата Васил Левски. По повод годишнината в страната вече се реализират редица инициативи, а в "Арте Вива" ви направихме съпричастни на..

публикувано на 15.07.17 в 16:10

Бойка Велкова: Надявам се да намеря себе си, да не имитирам никого

Актьорът винаги е избиран, предпочитан или не предпочитан, с което аз съм свикнала, казва актрисата Бойка Велкова и допълва: "Но не съм свикнала да бездействам". И точно заради по-малкото ангажименти, които получава, решава няколко години да посвети на..

публикувано на 09.07.17 в 09:30

Даниела Станкова: Всеки носи в душата и сърцето си изкуството

Творчество, творчество, творчество! Това е целта на заниманията в летния лагер за талантливи деца , изтъква вокалният педагог Даниела Станкова и уточнява. Всичко, което става в лагера, е невидимо за очите, а всички ние го виждаме със сърцата си. Всеки..

публикувано на 08.07.17 в 16:00

Борислав Петров: Най-красиво става, когато всички работят заедно

Срещата между джаза и българския фолклор даде името на първия ми авторски албум - "Jazzanitza", който е едноименен с групата, която специално събрах , казва барабанистът Борислав Петров. Всъщност официалното представяне на албума е миналата година,..

публикувано на 02.07.17 в 12:05

Домът на музиката - едно нестандартно запознанство с Виена

Във Виена има двеста и двайсет музеи. От седемнайсет години един от тях е Домът на музиката, който се помещава в сграда на 500 г. През XVI в. тя е императорска леярна, два века по-късно става дворец на ерцхерцог Карл, а след преустройство и инвестиции от..

публикувано на 01.07.17 в 18:30