Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Арте Вива

Снимка
Аrte Viva - предаване за културата и животът чрез нея
Предаването за култура Arte Viva e време, в което ценителите на изкуството могат да се срещнат с известни личности - артисти, музиканти, певци, художници, които разказват за своята работа, за проектите, за надеждите и разочарованията си.  

Arte Viva e възможност за тези, които обичат културата да се информират за значими събития, които са пропуснали, но и в аванс да научат за други, които предстоят.

Всяка събота от 15.00 до 16.00 ч., по Радио София

Водещ: Даниела Бенишева


„Пробуждане“, литография – 2016

Проф. Христо Стайков: Изкуството е най-висшият диалог сред хората

Преди седмица, ден преди да открие изложбата си в галерия "Академия" на Националната художествена академия, проф. Христо Стайков навърши 75 години. На въпрос: "Дали юбилеят ще промени творческите му търсения?", той отговори: "Чувствам се така, както бях..

публикувано на 21.05.17 в 13:10

Експозиция разкрива особеностите на съвременната визуална комуникация

В предаването за култура на Радио София - "Арте вива" представихме изложбата "Светът в музея/ Музеят в света", посветена на Европейската нощ на музеите 2017. Експозицията, подредена в Регионалния исторически музей - София разглежда, съвременната визуална..

публикувано на 20.05.17 в 15:05

Валерия Димовска: Липсва ми "тишината" на баща ми, която даваше подкрепа и съвет

"Да се усмихнем заради Борис Димовски". Така е озаглавена изложбата с рисунки и карикатури на емблематичния художник, подредена в зала "Инфоцентър" на Регионалния исторически музей - София. Организирана по идея на Валерия Димовска - една от трите му..

публикувано на 14.05.17 в 13:00

„Звук като картина“ събира ретро стила и модерната визия в една неповторима аудиоизложба

В "Арте Вива" сега ще ви пренесем в част от атмосферата на едно радио събитие, което стартира в Деня на Европа 9 май и ще продължи до края на август. Става дума за аудио-изложбата "Звук като картина", експонирана в Регионалния исторически музей на..

публикувано на 13.05.17 в 18:05

Пати Остин представя репертоара на Ела Фицджералд

„Ела Фицджералд е Господ". Това е определението на Ангел Заберски за джаз певицата, чиято 100-годишнина от рождението беше отбелязана на 25 април на много места по света. На 17 май в зала 1 на НДК ще се състои концерт, озаглавен For Ella , в..

публикувано на 13.05.17 в 16:05

Актьорът Филип Трифонов: Добър е този артист, който може да накара публиката да плаче от смях

Първият изпълнител на италиански песни у нас Димитър Йосифов, актрисата Катерина Евро, режисьорът Иглика Трифонова, са част от героите на игралния филм на Филип Трифонов "Немска постановка", сниман точно преди 30 години - през 1987, но не показван пред..

публикувано на 06.05.17 в 16:20
Георги Черкин

Георги Черкин: Бих искал да направя концерт с мои аранжименти и лазерно шоу

От седемгодишен животът ми тръгна в две различни крайности: музика и изкуство и технологии и компютри , казва пианистът Георги Черкин, който заедно със своите колеги Иван Янъков, Ангел Заберски - син и Живко Петров, ще свири на концерта в зала 1 на..

публикувано на 06.05.17 в 16:00
флейта и ноти

Мила Павлова: Предизвикателствата ме привличат

Хубаво е да представяш нови неща. Колкото по-трудно, толкова по-добре. Така Мила Павлова, флейтистка в оркестъра на Класик ФМ радио, а от осем години и организатор на Международния фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща", обяснява желанието, с..

публикувано на 29.04.17 в 16:00

Надежда Славова: В изкуството трябва да бъдем заедно

205 заглавия, от тях 25 български, избрани между 1117 от 87 страни. Това е част от програмата на 8-ия Международен фестивал на анимационния филм "Златен кукер - София", който ще се състои от 1 до 7 май. Неговият организатор Надежда Славова е..

публикувано на 28.04.17 в 17:16

Историята се създава там, където живеят големите по дух хора

Ново село или днешно Априлци става един от важните центрове на Априлското въстание. За него Захари Стоянов пише, че там хората въстават най-организирано и масово в сравнение с цяла Северна България. Споменът за въстанието, а и за участието на хора от този..

публикувано на 23.04.17 в 10:10