Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Как да разчитаме чуждата култура през езика и неговата специфика

Снимка: pixabay.com
През последните години технологиите се развиват все по-бързо, а благодарение на глобализацията екзотиката на далечните светове навлиза в ежедневието ни все по-осезаемо. Далечният Изток вече съвсем не е толкова далечен, но познаваме ли чуждата култура и замисляме ли се за богатството, което се крие в езици като китайски, корейски и арабски.

Няма как да навлезем в това съвсем различно светоусещане, което носят езиците, без да познаваме съответната култура, в която са се зародили и продължават да се развиват. Затова поканихме в „Радиоприемница“ Калина Минчева от секция „Етнолингвистика“ на Института за български език към БАН, с която разговаряхме за това, как да „четем“ културата през езика, който я носи.

Етнолингвистиката е направление в езикознанието, което изучава връзката между езика и културата, това е едно взаимодействие на етнокултурни, етнопсихологични и социални фактори и всъщност не се учат езици, а се учат култури, ако искаш правилно да овладееш един език, поясни Калина Минчева.

Етнолингвистиката се появява в края на 19-ти и началото на 20-ти век в Америка, за да може да се осъществи правилна връзка между индианците и американците. Тя се появява от нуждата да се обяснят основополагащи понятия в чуждата култура, свързани с отношението към времето, религията, пространството и способността за символизиране, както и да обясни етноспецифични думи и древни, големи понятия, в които различните култури много се разминават.

Калина Минчева ни дава пример с думата "свобода", която ние европейците смятаме за ясно дефинираща чувството за индивидуалност, волност и безгрижие, докато, оказва се, това за един японец не е нещо хубаво и той разбира свободата като надмогване с пороците.

Калина Минчева обаче е на мнение, че е голяма заблуда, че можем да разберем толкова далечни култури само чрез интернет и че можем да разберем един народ, само ако се потопим в неговата култура.

Ти можеш да научиш нещо за един народ и да говориш езика му, но няма да го разбереш през компютъра, казва тя.

Какви още любопитни примери научихме за културните различния на народите - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

104 автори се включват във възобновеното "Биенале на илюстрацията"

Първото издание на възобновеното "Биенале на илюстрацията" ще се проведе до 10 ноември. Изложбата включва творби на 104 автори и ще бъде открита в 18.00 часа на 23 октомври по случай 90-годишнината на Столичната библиотека. Представените илюстрации са селектирани от над 300 творби на познати и непознати български творци от страната и чужбина и ще бъдат..

публикувано на 22.10.18 в 16:55

Очни прегледи извършват безплатно във Военномедицинската академия до края на ноември

Клиниката по очни болести на Военномедицинската академия се включва в скрининговата програма на Националната кампания "Право на зрение". От днес до края на ноември специалистите ще преглеждат безплатно за глаукома и катаракта. Кампанията се организира от Института за здравно образование и се провежда със съдействието на Столично..

публикувано на 22.10.18 в 16:38

Откриват четвъртия международен фотосалон „Старт Фото 2018“

Четвъртият международен фотосалон „Старт Фото 2018“ ще бъде открит тази вечер от 18.30 ч в галерия „Академия“ на Националната художествена академия и ще е на разположение на посетителите до 26 октомври. Фотосалонът е единствен по рода си в България. Фотосалонът представлява набиране на снимки в различни категории, които след журиране, се представят в..

публикувано на 22.10.18 в 16:31

"Граждани за София" поискаха международен одит на Столичната община

Гражданската инициатива "Граждани за София" поиска международен одит на Столичната община за 10-те години от влизането на България в ЕС.  Искането отправи арх. Димитър Димитров, а одитът трябва да провери как през последните 10 години е изразходван столичният бюджет, как се разходват местните данъци, събирани в столицата, които според Димитров за тези..

публикувано на 22.10.18 в 16:00

"Виж София" в знакови обекти, събрани на моста край НДК

Петата изложба „Виж София - където строителството среща историята с бъдещето“ беше открита днес на пешеходния мост над бул. „България“ до НДК. Тя се осъществява със съдействието на Столичната община. Традиционно, експозицията е посветена на Деня на строителя - Димитровден. Експозицията е съставена от 60 пана с авторски творби, сред които и въздушно..

публикувано на 22.10.18 в 16:35