Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Как да разчитаме чуждата култура през езика и неговата специфика

Снимка: pixabay.com
През последните години технологиите се развиват все по-бързо, а благодарение на глобализацията екзотиката на далечните светове навлиза в ежедневието ни все по-осезаемо. Далечният Изток вече съвсем не е толкова далечен, но познаваме ли чуждата култура и замисляме ли се за богатството, което се крие в езици като китайски, корейски и арабски.

Няма как да навлезем в това съвсем различно светоусещане, което носят езиците, без да познаваме съответната култура, в която са се зародили и продължават да се развиват. Затова поканихме в „Радиоприемница“ Калина Минчева от секция „Етнолингвистика“ на Института за български език към БАН, с която разговаряхме за това, как да „четем“ културата през езика, който я носи.

Етнолингвистиката е направление в езикознанието, което изучава връзката между езика и културата, това е едно взаимодействие на етнокултурни, етнопсихологични и социални фактори и всъщност не се учат езици, а се учат култури, ако искаш правилно да овладееш един език, поясни Калина Минчева.

Етнолингвистиката се появява в края на 19-ти и началото на 20-ти век в Америка, за да може да се осъществи правилна връзка между индианците и американците. Тя се появява от нуждата да се обяснят основополагащи понятия в чуждата култура, свързани с отношението към времето, религията, пространството и способността за символизиране, както и да обясни етноспецифични думи и древни, големи понятия, в които различните култури много се разминават.

Калина Минчева ни дава пример с думата "свобода", която ние европейците смятаме за ясно дефинираща чувството за индивидуалност, волност и безгрижие, докато, оказва се, това за един японец не е нещо хубаво и той разбира свободата като надмогване с пороците.

Калина Минчева обаче е на мнение, че е голяма заблуда, че можем да разберем толкова далечни култури само чрез интернет и че можем да разберем един народ, само ако се потопим в неговата култура.

Ти можеш да научиш нещо за един народ и да говориш езика му, но няма да го разбереш през компютъра, казва тя.

Какви още любопитни примери научихме за културните различния на народите - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Семейни констелации - удачен метод за бързо определяне на критичните места

В предаването "Контрасти" ви разказахме подробно за терапевтичния метод "Семейни констелации", известен също като фамилни или системни констелации. Какво представлява тази терапия, как действа, за какво е приложима и колко време е нужно, за да се постигне желаният резултат, разясни психотерапевтът Божидар Цендов . Методът е разработен от немския..

публикувано на 21.04.18 в 11:05

Тайланд - кристални плажове, плаващи пазари и екзотика

Тайланд е земя на красотата и богатата култура. Това е най-популярната туристическа дестинация в Югоизточна Азия. Там се намират едни от най-красивите кристално сините плажове. Там са и едни от най-луксозните хотели в света. Въпреки силния туристически поток, Тайланд запазва своята идентичност. Гневът не се толерира в Тайланд. Хората са..

публикувано на 21.04.18 в 10:00
Архитектурно-музеен резерват „Царевец”, Велико Търново

Около 9 милиона души са посетили България през изминалата година

Близо 9 милиона души са посетили България за изминалата година. Това е със 7 % повече от 2016 г., а приходите от туризъм възлизат на 8 милиарда лева. Това каза зам.-министърът на туризма Любен Кънчев, който откри международната кръгла маса „Културен туризъм“. Форумът е включен в програмата на 15-ото Международно туристическо изложение „Културен..

публикувано на 21.04.18 в 09:30

Miry се изправя срещу вътрешните си демони в песента си "Inner Demons"

Мирян Костадинов - Miry се изправя срещу вътрешните си демони в новата си песен "Inner Demons" и видеото към нея. Един от най-обещаващите български рок музиканти пише песента, докато следва "Изящно изкуство и дизайн" в Англия. Там той чува за популярно сред британските музиканти предизвикателство: всеки ден да пише по една песен, независимо..

публикувано на 20.04.18 в 18:36

Неизползваните средства от здравния пакет да покриват протезирането на пациентите

Пациентите да могат да ползват пакета, заплащан от НЗОК, за стоматологична услуга и лечение, от което се нуждаят. Това предложи президентът на Българската академия по естетична стоматология проф. Христо Кисов. Според него, ако през дадена година пациентът не е имал нужда от лечение, неизползваните от полагащите му се средства трябва да се натрупват в..

публикувано на 20.04.18 в 17:36