Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Как да разчитаме чуждата култура през езика и неговата специфика

Снимка: pixabay.com
През последните години технологиите се развиват все по-бързо, а благодарение на глобализацията екзотиката на далечните светове навлиза в ежедневието ни все по-осезаемо. Далечният Изток вече съвсем не е толкова далечен, но познаваме ли чуждата култура и замисляме ли се за богатството, което се крие в езици като китайски, корейски и арабски.

Няма как да навлезем в това съвсем различно светоусещане, което носят езиците, без да познаваме съответната култура, в която са се зародили и продължават да се развиват. Затова поканихме в „Радиоприемница“ Калина Минчева от секция „Етнолингвистика“ на Института за български език към БАН, с която разговаряхме за това, как да „четем“ културата през езика, който я носи.

Етнолингвистиката е направление в езикознанието, което изучава връзката между езика и културата, това е едно взаимодействие на етнокултурни, етнопсихологични и социални фактори и всъщност не се учат езици, а се учат култури, ако искаш правилно да овладееш един език, поясни Калина Минчева.

Етнолингвистиката се появява в края на 19-ти и началото на 20-ти век в Америка, за да може да се осъществи правилна връзка между индианците и американците. Тя се появява от нуждата да се обяснят основополагащи понятия в чуждата култура, свързани с отношението към времето, религията, пространството и способността за символизиране, както и да обясни етноспецифични думи и древни, големи понятия, в които различните култури много се разминават.

Калина Минчева ни дава пример с думата "свобода", която ние европейците смятаме за ясно дефинираща чувството за индивидуалност, волност и безгрижие, докато, оказва се, това за един японец не е нещо хубаво и той разбира свободата като надмогване с пороците.

Калина Минчева обаче е на мнение, че е голяма заблуда, че можем да разберем толкова далечни култури само чрез интернет и че можем да разберем един народ, само ако се потопим в неговата култура.

Ти можеш да научиш нещо за един народ и да говориш езика му, но няма да го разбереш през компютъра, казва тя.

Какви още любопитни примери научихме за културните различния на народите - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Военноисторическият музей с изложба, посветена на дарителите му

По традиция от последните години Националният военноисторически музей започва програмата си с изложба, представяща даренията, постъпили във фондовете му през изминалата година. Калина Хинкова, завеждащ "Връзки с обществеността", казва че изложбата е поклон към дарителите, без които битието на музея няма да бъде това, което е . Експозицията,..

публикувано на 23.01.18 в 17:07

"Зеленият билет" ще се продава по време на забраната за синята и зелената зона

Мярката за забрана за паркиране в платените зони (както синя, така и зелена) да влиза в сила едновременно с въвеждането на т.нар. „зелен билет“. Това реши комисията по околна среда към Столичния общински съвет по време на днешното си заседание. Общинските съветници се аргументираха, че след като прилагат рестриктивния акт за забрана на..

обновено на 23.01.18 в 16:37
Експонати от изложбата

Вешим: Миналото много по-въздействащо се разказва чрез художествената литература

Миналото много по-въздействащо се разказва чрез художествената литература не толкова чрез историята, казва един от най-обичаните хумористични разказвачи Михаил Вешим - главен редактор на вестник “Стършел”, който е част от екипа на вестника от 80-те години на XX век. Има две задължителни книги, които всеки младеж трябва да прочете, казва Вешим, цитирайки..

публикувано на 23.01.18 в 16:36

Какви са резултатите от благотворителното бягане на Красимир Георгиев

Преди дни ултрамаратонецът Красимир Георгиев тича 36 часа в помощ на деца, преборили онкохематологични заболявания. Стартът беше даден на 19 януари в 10:00 часа и продължи до 22:00 часа в събота. Красимир Георгиев бе воден от желанието да бъдат събрани пари за тренировъчен лагер и участие на деца в световната олимпиада "Игри за победители"..

публикувано на 23.01.18 в 16:10

Истанбулската конвенция не третира еднополовите бракове, а насилието над жени

Темата "Истанбулска конвенция" отново бе обект на дискусии. Близо 200 организации изразяват категоричната си подкрепа за ратификация на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Днес те организираха едночасова демонстрация в подкрепа на ратификацията на Конвенцията от страна на България,..

публикувано на 23.01.18 в 16:05