Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Как да разчитаме чуждата култура през езика и неговата специфика

Снимка: pixabay.com
През последните години технологиите се развиват все по-бързо, а благодарение на глобализацията екзотиката на далечните светове навлиза в ежедневието ни все по-осезаемо. Далечният Изток вече съвсем не е толкова далечен, но познаваме ли чуждата култура и замисляме ли се за богатството, което се крие в езици като китайски, корейски и арабски.

Няма как да навлезем в това съвсем различно светоусещане, което носят езиците, без да познаваме съответната култура, в която са се зародили и продължават да се развиват. Затова поканихме в „Радиоприемница“ Калина Минчева от секция „Етнолингвистика“ на Института за български език към БАН, с която разговаряхме за това, как да „четем“ културата през езика, който я носи.

Етнолингвистиката е направление в езикознанието, което изучава връзката между езика и културата, това е едно взаимодействие на етнокултурни, етнопсихологични и социални фактори и всъщност не се учат езици, а се учат култури, ако искаш правилно да овладееш един език, поясни Калина Минчева.

Етнолингвистиката се появява в края на 19-ти и началото на 20-ти век в Америка, за да може да се осъществи правилна връзка между индианците и американците. Тя се появява от нуждата да се обяснят основополагащи понятия в чуждата култура, свързани с отношението към времето, религията, пространството и способността за символизиране, както и да обясни етноспецифични думи и древни, големи понятия, в които различните култури много се разминават.

Калина Минчева ни дава пример с думата "свобода", която ние европейците смятаме за ясно дефинираща чувството за индивидуалност, волност и безгрижие, докато, оказва се, това за един японец не е нещо хубаво и той разбира свободата като надмогване с пороците.

Калина Минчева обаче е на мнение, че е голяма заблуда, че можем да разберем толкова далечни култури само чрез интернет и че можем да разберем един народ, само ако се потопим в неговата култура.

Ти можеш да научиш нещо за един народ и да говориш езика му, но няма да го разбереш през компютъра, казва тя.

Какви още любопитни примери научихме за културните различния на народите - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

В неделното ни "Радиокафе" очаквайте:

Тази неделя "Радиокафе" гостува на Столичния куклен театър. Елате с нас, за да се докоснем заедно до детския свят чрез вълшебството на приказките и въображението на творците.  Тук можем да срещнем и изкуството за всяка възраст - от спектаклите за най-малките, до пиесите за възрастни и магията за цялото семейство.  Ще научите и какви изненади предстоят в..

публикувано на 18.11.17 в 20:52

Всеки творец трябва да има собствен път, казва скулпторът Георги Георгиев

Животът на твореца е интересен. Всеки ден е различен, а в днешно време и несигурен , казва скулпторът Георги Георгиев. Въпреки това е категоричен: Ако мога да се върна назад във времето, не бих избрал друга професия. Занаятът ни е хубав, защото оставаш знак след себе си . В изложбата в галерия "Сезони" скулпторът показва творби, както той се..

публикувано на 18.11.17 в 16:00

Проф. Огнян Георгиев: Задухът и умората не трябва да се подценяват

В "Часът на здравето" обръщаме внимание на хроничната обструктивна белодробна болест, наричана ХОББ - заболяване, при което се ограничава притока на въздух до белите дробове, причинява се увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища, заради което се затруднява дишането. По повод Световен ден за борба с болестта - 16 ноември,..

публикувано на 18.11.17 в 14:35

Ще изчезнат ли важни трамвайни линии в София

Преди дни общинският съветник Войслав Тодоров обърна внимание, че на страницата на столичното Направление "Архитектура и градоустройство" е публикувано изменение на Общия устройствен план, което предвижда премахването от движение на ключови трамвайни линии в София. Тодоров сподели, че ако то влезне в сила могат да бъдат премахнати линиите на..

публикувано на 17.11.17 в 18:30

Изтича времето за полезния ефект на антибиотиците

От няколко години в България се отбелязва Ден за правилното прилагане на антибиотиците, а от 2 години страната ни участва в Световната седмица, посветена на осведомеността за отговорно прилагане на антибиотиците. През 2017-а Седмицата е до 19 ноември. Най-тревожният въпрос, свързан с прилагането на антибиотици, е резистентността на бактериите..

публикувано на 17.11.17 в 16:44