Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Как да разчитаме чуждата култура през езика и неговата специфика

Снимка: pixabay.com
През последните години технологиите се развиват все по-бързо, а благодарение на глобализацията екзотиката на далечните светове навлиза в ежедневието ни все по-осезаемо. Далечният Изток вече съвсем не е толкова далечен, но познаваме ли чуждата култура и замисляме ли се за богатството, което се крие в езици като китайски, корейски и арабски.

Няма как да навлезем в това съвсем различно светоусещане, което носят езиците, без да познаваме съответната култура, в която са се зародили и продължават да се развиват. Затова поканихме в „Радиоприемница“ Калина Минчева от секция „Етнолингвистика“ на Института за български език към БАН, с която разговаряхме за това, как да „четем“ културата през езика, който я носи.

Етнолингвистиката е направление в езикознанието, което изучава връзката между езика и културата, това е едно взаимодействие на етнокултурни, етнопсихологични и социални фактори и всъщност не се учат езици, а се учат култури, ако искаш правилно да овладееш един език, поясни Калина Минчева.

Етнолингвистиката се появява в края на 19-ти и началото на 20-ти век в Америка, за да може да се осъществи правилна връзка между индианците и американците. Тя се появява от нуждата да се обяснят основополагащи понятия в чуждата култура, свързани с отношението към времето, религията, пространството и способността за символизиране, както и да обясни етноспецифични думи и древни, големи понятия, в които различните култури много се разминават.

Калина Минчева ни дава пример с думата "свобода", която ние европейците смятаме за ясно дефинираща чувството за индивидуалност, волност и безгрижие, докато, оказва се, това за един японец не е нещо хубаво и той разбира свободата като надмогване с пороците.

Калина Минчева обаче е на мнение, че е голяма заблуда, че можем да разберем толкова далечни култури само чрез интернет и че можем да разберем един народ, само ако се потопим в неговата култура.

Ти можеш да научиш нещо за един народ и да говориш езика му, но няма да го разбереш през компютъра, казва тя.

Какви още любопитни примери научихме за културните различния на народите - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Представят "Спасените бойни знамена на Българската армия"

Днес от 17:00 часа в Националния военноисторически музей ще бъде открита изложбата "Спасените бойни знамена на Българската армия". Тя е посветена на две значими годишнини - 140 години от създаването на Българската армия и 100 години от края на Първата световна война.  Благодарение на изложбата за първи път ще можем да видим отблизо оригиналите на..

публикувано на 18.07.18 в 16:20

Linkin Park Tribute band - още една стъпка по-близо до нас

Любимците на милиони хора по целия свят Linkin Park вдъхновяват отново феновете си в лицето на българската група Linkin Park Tribute band . Бандата е сформирана на 11 юли 2017 година в София. В момента нейни  членове са Тодор Първанов - вокал, Александър Калпакчиев - китара,  Даниел Борисов - китара, Здравко Петров - барабани, Димитър Стефанов -..

публикувано на 18.07.18 в 16:12

Фолклорна фиеста се завихря във Велико Търново

От 21 до 28 юли всички желаещи ще имат възможност да се насладят на зашеметяваща фиеста от красиви костюми, песни и танци в рамките на 21-ото издание на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново. Едни от най-добрите български ансамбли ще покажат нашенските традиции и култура пред многобройна публика, а гостите от чужбина ще ни запознаят..

публикувано на 18.07.18 в 16:00

Участваме с два отбора на Олимпиадата по шахмат за незрящи

За първи път България ще бъде домакин на световно първенство за хора със зрителни увреждания.  Осмото Световно отборно първенство по шахмат за незрящи и слабо виждащи ще се проведе от 21 до 30 юли в София, а в състезанието  ще участват националните отбори на България, Великобритания, Венецуела, Германия, Индия, Испания, Италия, Македония, Полша,..

публикувано на 18.07.18 в 15:45

Стотици животновъди поискаха оставката на земеделския министър

Стотици животновъди протестираха пред Министерския съвет с искане за оставка на земеделския министър Румен Порожанов и директора на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев. Те се опитаха дори да нахлуят в сградата, но бяха спрени от жива верига полицаи. Фермерите настояват за промяна в държавната политика по отношение на отрасъла,..

публикувано на 18.07.18 в 14:10