Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

С 30% по-скъп е животът в София в сравнение с останалата част от страната, пише ТРУД. 750,83 лева на месец са необходими за издръжката на човек от четиричленно домакинство в столицата, при 575,28 лева средно за България. Това показват данни от изследване на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към КНСБ. Профсъюзите представиха за първи път методика за изчисляване на издръжката на живота в София-столица. От КНСБ пресмятат, че за да живее нормално едно семейство в България и да посреща основни потребности, свързани с изхранване, здравеопазване и образование, през третото тримесечие на годината са необходими общо 2301 лева на месец. Ако живее в София обаче на четиричленно домакинство от двама родители и две деца са му нужни не по-малко от 3003,32 лева на месец. “По-високият размер се дължи на по-различната структура на потребление – наеми, транспорт, отопление, услуги. Следователно брутната работна заплата за 2-ма работещи с 2 деца в столицата трябва да е не по- ниска от 1924 лева, за да се осигурят необходими средства за издръжка на живота”, уточняват от синдиката. Преди дни НСИ обяви, че средната заплата в София-град към края на септември е 1427 лева, която е с повече от 20% по-ниска от необходимата сума.
Виж повече

Над половината от дадените на съд от топлофикациите в страната са възрастни и болни хора с мизерни пенсии. Това алармира Емил Георгиев главен секретар на Федерацията на потребителите в България, цитиран от МОНИТОР. Той припомни, че за нежеланието на властта да се хармонизира Законът за енергетиката с Директива 83/2012 на ЕС. „Съгласно тази директива потребителят не е задължен да ползва услуга, която не желае да ползва, или да заплаща за непредоставена услуга, каквито са безбройните случаи за заплащане за сградна инсталация. Така топлофикационните дружества прилагат законодателството избирателно, така, както дяволът чете евангелието. Защото в преходните и заключителни разпоредби на закона е записано, че в случай на противоречие между два закона приоритет има този, който в по-висока степен защитава интересите на потребителите, т. е. Законът за защита на потребителя. Резултатът от това разминаване е печален - издевателство над абонатите. Така например „Топлофикация“ - София досега е завела към 15 хиляди съдебни дела“, обясни Георгиев. Той разказа за осъдена възрастна жена за задължение от 3 лв., която трябва да плати 350 лв. „А при образуването на съдебно производство за издаване на заповед за изпълнение се начисляват адвокатски възнаграждения на стойност от 300 до 900 лв.
Виж повече

От няколко дни ограждения на реституиран терен почти блокират входа на бл. 44 в столичния кв. "Павлово". Живеещите в него се оплакват, че поставената от собственика на парцела ограда само на няколко метра от блока ограничава достъпа на линейки и пожарни коли до него, съобщава СЕГА. По думите им в заградения терен собственикът му смята да строи жилищна сграда. Собствениците в блока са подали жалби още в началото на т.г. до председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и главния архитект на София Здравко Здравков. Все още обаче нямало отговор от тях. Хората разказаха още, че строежът на блока е започнал по времето на социализма, но нотариалните си актове те са получили през 1996 г. "Откупили сме право на строеж, допълнително сме плащали средства за озеленяване", каза един от тях. Оказало се, че наследникът на собственици, които са били обезщетени, когато е започнало строителството, е успял да си върне двора на баба си и сега има намерение да строи.
Виж повече

Искане за частично изменение на сега действащия План за управление на Национален парк „Пирин” внесе в Министерството на околната среда и водите кметът на община Банско Георги Икономов, информира ТРУД. Причината е, че сега действащият план забранява изграждане на нови писти и лифтове в Ски-зона „Банско” В същото време новият план, който се изработва от 2012 г., тоест над 5 години, все още не може да влезе в сила заради съдебни дела, заведени от шепа „екологични” организации. Георги Икономов припомни в официална позиция до медиите, че частичното изменение на действащия стар план не е скорошна идея – тази процедура беше започната още в началото на 2013 година, по времето на първия кабинет на ГЕРБ. Тогава всички административни процедури бяха преминати успешно, като оставаше стопирана. Впоследствие редица служебни правителства не пожелаха да се занимават с тази тема, като се позоваваха, че съвсем скоро ще влезе в действие новия план, което все още не се е случило. А тази актуализация се прави задължително на всеки 10 години и трябваше да бъде приета още през 2014-а. Но започнаха атаките в съда, които и до днес спират влизането в сила на новия документ, както и дори предложение за втори лифт.
Виж повече

Без увеличение в цените на болничната помощ, фалитите на лечебни заведения ще продължават. Това каза д-р Галинка Павлова, зам.- председател на Българския лекарски съюз, цитирана от 24 ЧАСА. По думите ѝ бюджетът за следващата година предвижда увеличение на парите за здраве, но са необходими още около 50% увеличение, за да се покрият нуждите в здравната система. Д-р Павлова добави, че фалити на болници, липса на специалисти и нередности при търговията с медикаменти са само част от проблемите, с които новият здравен министър ще трябва да се справи. Очакванията обаче са за диалогичност и експертно отношение, без лобизъм, обясни Павлова.
Виж повече

Няма данни бившият здравен министър Николай Петров да е извършил престъпление като директор на Военномедицинска академия, но има нарушения по обществените поръчки, за което се носи административнонаказателна отговорност, съобщава СЕГА. Това са изводите от проверка на Военноапелативната прокуратура. Тя беше назначена след оставката на министъра, предизвикана от телевизионно предаване. Репортажът се базираше на одит на МО, в който пише, че като началник на ВМА Петров е сключил договор със зет си за доставка на медицински изделия. Одитът е постъпил в прокуратурата през март. На 7 юни наблюдаващият военен прокурор майор Адалберт Кръстев е отказал да образува наказателно производство. Ден по-късно постановлението е изпратено на министъра на отбраната и на началника на ВМА, но не е обжалвано. Проверката на Военноапелативната прокуратура потвърждава отказа за образуване на разследване, но констатира, че проверката е била "непълна, а наблюдаващият прокурор не е осъществил необходимия контрол над работата на военния следовател".
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Въвеждат временна организация на движението в част от столичния "Младост" от 2 май

От 02.05.2024 г. до 13.05.2024 г. (вкл.) се забранява влизането на пътни превозни средства по западното пътно платно на ул. „Проф. Александър Танев“ в посока Софийски околовръстен път, съобщават от Центъра за градска мобилност. Движението ще се извършва в източното пътно платно на ул. „Проф. Александър Танев“. Посоченият участък ще се регулира с..

публикувано на 01.05.24 в 13:12

Благотворителен великденски базар в градинката "Кристал" в София

Столичната община кани гражданите на София на благотворителен Великденски базар на 2 май от 11:00 до 14:00 часа. Той ще се проведе в градината "Кристал"  с участието на деца и възрастни хора от заведения за социални услуги на територията на София. Над 100 яйца ще бъдат боядисани от децата и младежите в неравностойно положение, а всеки ще..

публикувано на 01.05.24 в 11:24

Италиански туристи: София излъчва положителна енергия

София започва да празнува 145 години от обявяването ѝ за столица.  Според италиански туристи София излъчва положителна енергия.  "Това е усещане за слънце и светлина. И преди всичко - усещане на гостоприемство. Хората са внимателни. Една учтивост с вкус на минало, когато хората бяха различни, преди светът да тръгне прекалено бързо в ежедневието",..

публикувано на 01.05.24 в 11:03

Ученици, студенти и докторанти пътуват по-евтино в София от днес

От днес учениците и студентите отново могат да пътуват с годишна карта на цена от 180 лева, съобщават от Центъра за градска мобилност. Решението е на Столичния общински съвет, който прие цените от януари 2024 г. да станат постоянни. Месечните карти са на цена 15 лева. Докторантите също вече имат право на годишна карта от 180 лв., добавят от ЦГМ. Оттам..

публикувано на 01.05.24 в 06:14

Част от столичния градски транспорт с удължено работно време във Великденската нощ

На 1, 3, 4, 5 и 6 май линиите на столичния градски транспорт ще работят по временно разписание за празник, съобщиха от Центъра за градска мобилност. На 2 май също са предвидени промени, въпреки че е работен ден. -   Само автобусите с номера 63, 66, 67, 85, 101, 285, 288, 304, 801, 804 и 805, ще се движат в обичаен делничен режим; -..

публикувано на 30.04.24 в 16:05

Вече отчитат топломерите, не изпускайте датите за вашите имоти

"Топлофикация – София" започва кампанията си за отчитане на уредите за ползвана топлинна енергия през изминалия сезон, съобщават от дружеството. За разлика от друга година, вместо от началото на май, някои от другите топлинни счетоводители събират данните от топломерите и от водомерите за топла вода от около седмица. Графикът за отчитане на..

публикувано на 30.04.24 в 14:37
Протест срещу изграждането на велоалея

Ремонтът на столичния бул. "Патриарх Евтимий" прерасна в политически спор

Сагата с ремонта на столичния бул. "Патриарх Евтимий" и промяната на движението с нови велоалеи, паркирането, включително и по "Фритьоф Нансен" продължава месец, а прогнозите са , че ще е още дълго.  Не се разбра дали това е реализиране на стар проект от миналия мандат, дали е нов, или пък е просто ремонт на асфалтовата настилка... Или е проект..

публикувано на 30.04.24 в 12:55